In de hr-dienstverlening, gezondheidssector en industrie ondervinden hr-professionals dit jaar problemen met de werving en selectie van nieuwe mensen. Er is met name een nijpend tekort aan ict'ers, technici en financieel specialisten. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'HR Trends 2012-2013', een onderzoek van salaris- en hr-dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder elfhonderd Nederlandse hr-professionals.
Het is moeilijk te spreken van krapte op dé arbeidsmarkt. Daarvoor geven de verschillende branches een te gedifferentieerd beeld. Zo hebben met name organisaties in de hr-dienstverlening, gezondheidssector, industrie en ict-dienstverlening moeite om personeel te werven. In de ict-dienstverlening heeft in 2012 28 procent van de hr-professionals problemen met het invullen van vacatures. De verwachting is dat dit percentage in 2013 stijgt naar 43 procent. Als het gaat om functiegroepen, dan is er met name een tekort aan ict'ers (40 procent), de functiegroep 'financiële zaken' (37 procent) en technici (36 procent).
Ict-opleidingen niet populair
'Het denken en communiceren in termen van functiegroepen is op de hedendaagse arbeidsmarkt al even riskant', zegt Hans van der Spek, manager kenniscentrum hrm bij Berenschot. 'Medio september kwam ict-branchevereniging ICT~Office nog met het bericht dat er bij een aantal ondernemingen een overschot is aan lager geschoold personeel, maar dat voor hoogopgeleide functies de vacatures nu al moeilijk vervulbaar zijn. Ik verwacht een verdere toename van de spanning op deze arbeidsmarkt. Ict-opleidingen op hbo- en universitair niveau zijn niet populair en aan de andere kant zie je het belang van ict in alle sectoren toenemen.'
Wanneer gaan die sukkels in Den Haag het licht eens zien?
Door dit soort knullige artikelen de media in te slingeren help je niemand mee. Heeft journalistiek tegenwoordig ook geen enkele ‘waarheidsbevindingen’ meer?
Ga eens de markt echt onderzoeken, voor je een artikel in elkaar knutselt met yesterdays news!
Ga eens op zoek naar echte cijfers en statistieken.
En toon eens aan of de 40 en de 50+’ers gelijk hebben of niet.
Computable : ICT-dienstenmarkt kwakkelt door
28-08-2012 10:44 | Door Peter Vermeulen
Wie dacht dat de bodem bereikt was in de Nederlandse ict-dienstenmarkt, komt keer op keer bedrogen uit. De eurocrisis zorgt voor een versnelde daling van de omzetten van Atos, Capgemini, KPN Corporate Market, Ordina. De daling bedroeg 7,1 procent op jaarbasis in het tweede kwartaal, tegen 6,7 procent op jaarbasis in het eerste kwartaal. Logica rapporteert na de recente overname door de Canadese branchegenoot CGI geen cijfers meer.
De grootste pijn wordt nog altijd veroorzaakt door de ineenstorting van de detacheringsmarkt bij grote bedrijven en instellingen.
Read more: https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/diensten/4555056/2380656/ictdienstenmarkt-kwakkelt-door.html
Het is allemaal wel meehuilen met de wolven in het bos. ict’ers willen wel overstappen naar een andere baan, maar alleen onder de eigen geformuleerde eigen condities en voorwaarden. In een markt die onder druk staat regeert de aanbieder en niet de werkzoekende. Detacheringstarieven staan onder grote druk en die bedrijven zijn aan het afslanken. De vette jaren zijn definitief voorbij en ict begint mainstream te worden, dus een normale bedrijfstak met normale condities. Ik geef toe, sommigen leven nog in een droomwereld en die wereld bestaat voor sommigen nog steeds.
Ervaring in de ict is een betrekkelijk begrip, de technologie ontwikkeld zich steeds sneller en principes veranderen per kwartaal. Verder is het gat tussen de ict-afdelingen en de business groter dan ooit, ict is noodzakelijk maar bedrijven twijfelen aan het nut en noodzaak omdat ict onder de streep niets oplevert. Op vragen uit de business wordt “kan niet” lukt niet” “doen we niet”, “past niet” als standaard antwoorden gegeven terwijl juist wordt verwacht “dat gaan we regelen” of “wanneer heb je dat nodig”. Wat antwoord jij als ict’er?
Ervaring in ict lijkt wel eens gelijk te staan aan gebrek aan flexibiliteit en inlevingsvermogen. Tijden veranderen, ict’ers moeten ook mee veranderen en organisaties zijn op zoek naar mensen die het totale bedrijf op een hoger plan brengen en niet alleen een ict-kunstje kunnen herhalen in een door de “servicedesk” afgeschermde wereld.
Leeftijd is net als de financiële vergoeding vrijwel nooit een issue, instelling, mentaliteit, inlevingsvermogen, in staat zijn om iets extra’s te leveren en mee te denken en werken met de business doelstellingen voegen waarde toe aan de keten.
Ict’-ers, doe eens wat aan zelfreflectie, zet eens op een rij waar je echt goed in in bent, dus niet alleen kennis van product XYZ, maar met name je soft skills, wwrken in projecten en teams, resultaatgerichtheid en daar waar je waarde toevoegt en je zult zien dat er werk genoeg te doen is.
Ik daag bij dezen iedere hr-manager uit mij een ‘niet invulbare’ ict-vacature te sturen. De kans dat ik daar een goede kandidaat voor vind is 100 procent en doe dit pro bono om alleen maar het punt te maken. Zelf werk ik al jaren als zp’er en één ding weet ik heel zeker. Op dit moment zitten er veel goede ict’ers thuis.
Hr maakt zicht het leven al jarenlang heel erg gemakkelijk. Ze sturen een vacature naar een werving- en selectiebureau die dik betaald onderbetaalde dames met Control-F door cv’s laten zoeken. Serieus zoeken en goed kijken naar wat iemand wel kan i.p.v. wat niet in een cv staat gebeurt zeer zelden.
Ik begrijp dan ook niets van dit soort artikelen. Hr die wil laten weten dat ze het zo moeilijk hebben? Of durft men niet hardop te zeggen wat de conclusie van een aantal reacties al aangeeft. ‘We willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en niemand wil meewerken?’
@willem oorschot
Toevallig ben ik een ict-ingenieur met bijna twintig jaar ervaring. In bezit van een hoop technische kennis echter ook ASL, BISL, TMAP en PrinceII gecertificeerd. Diverse soft-skill cursussen gedaan bij Schouten&Nelissen, mooie getuigschriften hiervan. Leidinggevende ervaring, consultancy vaardigheden etcetera. Naast de ict ook veel financiele kennis.
In een krappe markt zou je dan toch verwachten dat men om mij zit te springen, dan verwacht je toch niet dat ik salaris in moet leveren?
Tuurlijk, ik heb momenteel een zeer goede baan, verdien 60K per jaar maar er is toch krapte, er is toch vraag? De marktwerking zou dan tot een hogere beloning moeten leiden, niet tot een lagere?
En wat bedoel je met een droomwereld? Een bedrijfsjurist, accountant, marketeer, sales persoon, bedrijfskuindige, etcetera van HBO+ niveau verdienen na twintig jaar ervaring toch ook allemaal meer dan 60K? Dat is toch gewoon marktconform?
@Willem Oorschot: Ervaring is in elk vak en elke branche betrekkelijk.
Zelf eens een senior technici met twintig jaar ervaring horen roepen dat een ontwikkelaar admin-rechten nodig heeft om te ontwikkelen.
Kortom beunhazen kom je overal tegen.
Zelf zit ik nog net niet in de leeftijdscategorie die benoemd wordt, maar het is wel iets waar ik me zorgen over maak.
Het is gezien het aantal reacties van ict’ers op dit artikel wel duidelijk: Er is geen tekort aan ict’ers maar er is sprake van onwil van bedrijven om de ict’ers die uitgestroomd zijn vanwege de hogere korte winsten weer aan te moeten nemen. Dat zou toegeven zijn dat het massaal uit laten stromen van ict’ers op foute gronden een foute keuze is geweest door bedrijven die (ook gefaciliteerd door onze overheid) snelle winsten najagen en bovendien Winstmaximalisatie voor maatschappelijke verantwoording stellen. Bedrijven kunnen via uwv heel makkelijk een groot aantal ict’ers op bezoek verwachten als ze echt willen werken met kwaliteit.
Ik ben gestopt met mijn leeftijd vermelden op mijn cv, ook heb ik de eerste vijftien jaar samengevat en geen startjaar en wel een eindjaar van die vijftien jaar neergezet en daarna alleen de essentiële zaken uit mijn laatste paar projecten neergezet. Een lekkere jonge foto op mijn profiel en voilà, werkgevers staan weer in de rij…
Helemaal eens met Dinky, ik heb hetzelfde ervaring als een werkzoekende. Ik heb een Msc. in Strategic Business IT met acht jaar ict marketing werkervaring en nog steeds werkloos. Wat moeilijker is dat de meeste marketing banen moeten de kandidaat ‘uitstekend’ Nederlands in woord en geschrijft. Ik begrijp dat het logisch is maar als een buitenlander, het is onmogelijk om ‘uitstekend’ Nederlands te leren in anderhalf jaar. Ik kan alleen solliciteren voor Engelse banen, dat is veel minder dan gewoon Nederlandse banen. Vind ik niet erg over de salaris, ik moet gewoon een baan. Maar nee, ik moet:
1. Spreken en schrijven ten minsten drie Europese talen (Gewoon dat betekent Nederlands, Duits en Frans. Europa is veel kleiner dan ik dacht).
2. Een Britse zijn met online marketing ervaring in Frankrijk (?!)
3. EMEA marketing ervaring.
4. Niet op zoek naar loopbaanontwikkeling en zal voor altijd in dezelfde baan.
Dit is geen grapje, hieronder is een actueel vacature:
Languages candidates must be able to work in both English and Dutch (for internal verbal communication only) AND one of the following languages:
Arabic, French, Italian or German
Deze zijn de feiten: ik spreek bijna 6 talen (Engels, 3 Chinees dialecten, Maleis en niet “uitstekend” Nederlands en ik werkte als marketing manager voor internationale merken zoals Fujitsu en Xerox, en toch ik werd afgewezen voor (Engels) klantenservice banen. Overgekwalificeerd , zeiden ze.
Voor mij, ze zoeken een schaap met tien poten.
Ik kan een beetje boos worden om reacties zoals die van Willem Oorschot. Prijs je gelukkig dat je nog niet afgeserveerd bent!
Want echt, het idee fixe, in het hoofd van de HR en recruiter piepeltjes dat je 45jr te oud en te duur bent is wel degelijk een feit! Alleen ze kunnen en mogen dat natuurlijk nooit hardop roepen.
Zo heb ik al diverse malen meegemaakt dat men roept “u bent te duur” terwijl we notabene nog niet eens over geld gesproken hebben…
Of de bekende dooddoener “u past niet in het team”. Op de reden van het waarom en hoe, krijg je nooit antwoord…
Ervaring in de IT wereld en alles wat daarmee samenhangt staat NIET gelijk aan gebrek aan flexibilitei c.q. inlevingsvermogen! Juist het tegenovergestelde! Je kent het klappen van de zweep en weet hoe organisaties in elkaar steken en welke spelletjes er gespeeld worden. Alleen het lijkt er meer op dat men juist bang is dat je (te) snel doorziet wat voor een (vuile) spelletjes er gespeeld worden… Men wil juist helemaal geen ervaren rotten, men wil willige slaafjes die niet doorzien hoe het totale bedrijf naar een hoger plan gebracht wordt. En met ‘hoger plan’ versta ik dan onder hoe een elitair groepje van graaiers de boel kan uitmelken. Zo jammer en zo kortzichtig, deze korte termijn politiek.
Wellicht kennen jullie het boek ‘Hoe word ik een rat’ van Joep Schrijvers nog? http://www.managersonline.nl/nieuws/2078/top-10-rattenstreken-op-de-werkvloer.html
Welnu, dit soort gedrag schijnt heden te dage tot norm verheven te zijn.
En, zoals anderen al vermelden, waar blijft de kritische journalist die NIET klakkeloos dit soort bezijden-de-waarheid-artikelen blijft plaatsen? Of staat de kritische journalist ook al op de nominatie om gewipt te worden?