In de hr-dienstverlening, gezondheidssector en industrie ondervinden hr-professionals dit jaar problemen met de werving en selectie van nieuwe mensen. Er is met name een nijpend tekort aan ict'ers, technici en financieel specialisten. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'HR Trends 2012-2013', een onderzoek van salaris- en hr-dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder elfhonderd Nederlandse hr-professionals.
Het is moeilijk te spreken van krapte op dé arbeidsmarkt. Daarvoor geven de verschillende branches een te gedifferentieerd beeld. Zo hebben met name organisaties in de hr-dienstverlening, gezondheidssector, industrie en ict-dienstverlening moeite om personeel te werven. In de ict-dienstverlening heeft in 2012 28 procent van de hr-professionals problemen met het invullen van vacatures. De verwachting is dat dit percentage in 2013 stijgt naar 43 procent. Als het gaat om functiegroepen, dan is er met name een tekort aan ict'ers (40 procent), de functiegroep 'financiële zaken' (37 procent) en technici (36 procent).
Ict-opleidingen niet populair
'Het denken en communiceren in termen van functiegroepen is op de hedendaagse arbeidsmarkt al even riskant', zegt Hans van der Spek, manager kenniscentrum hrm bij Berenschot. 'Medio september kwam ict-branchevereniging ICT~Office nog met het bericht dat er bij een aantal ondernemingen een overschot is aan lager geschoold personeel, maar dat voor hoogopgeleide functies de vacatures nu al moeilijk vervulbaar zijn. Ik verwacht een verdere toename van de spanning op deze arbeidsmarkt. Ict-opleidingen op hbo- en universitair niveau zijn niet populair en aan de andere kant zie je het belang van ict in alle sectoren toenemen.'
Liever dan te investeren in mensen en een generalist even de kans te geven de materie eigen te maken worden schapen met 6 poten gezocht, vooral niet ouder dan 30 of zo. Als die dan niet te vinden blijken hebben de bedrijven hun best gedaan en gaan ze klagen over gebrekkig aanbod en tekortschietende opleidingen. Er zijn mensen genoeg, maar noodgedwongen allemaal als zzp-er in de markt.
Viacon: je snijdt een probleem aan. Veel van de oudere IT-ers met veel ervaring verdienen salarissen die in de huidige markt niet of moeilijk meer gaan. Als je bij een grote IT dienstverlener werkt en wil overstappen naar een klant-organisatie zal je idd iets van 10% moeten inleveren. Echter via jaarlijkse CAO verhogingen loop je dat over een aantal jaren wel weer bij. Bij die IT-dienstverlener zit je waarschijnlijk voor de rest van je carriere op de nul-lijn. Bovendien hoef je die uren in de avond niet meer te werken die je wel bij die IT-dienstverlener draaide.
Maar als ik zou moeten inhuren dan zou ik idd eerder voor die 40+ & 50+ gaan: de kans dat je nog een job-hopper treft is aanzienlijk kleiner en veel van deze oudere-jongeren vinden hun vak nog steeds leuk en houden het bij.
Goed, men neme een jonge afgestudeerde ICT’er. Zijn kennis komt uit boeken, hij heeft wat principes geleerd, wat terminologie, kan wat programmeren en heeft zich gespecialiseerd in een of misschien twee richtingen. De kans dat deze afgestudeerde een baan vindt die bij hem (of haar) past is niet erg groot. Het salaris ligt laag, de kans dat hij werk moet doen dat niet aansluit bij zijn opleiding is reëel en de investering die een werkgever nog moet doen om hem volledig tot zijn recht te laten komen is significant. Maar hij is gedreven, investeert veel tijd in additionele opleiding, werkt zich een slag in de rondte en binnen een jaar of drie is hij professional of beter en stelt steeds hogere eisen. En dan? Dan gaat hij weg, omdat het gras elders groener is en lekkerder loopt. Omdat er een beter salaris wordt geboden en er een grotere leasebak klaarstaat. Weg investering en weg kennis. Na drie jaar (en soms nog eerder) doet hij dat weer omdat hij nog groener gras heeft gevonden.
Men neme een oudere ervaren ICT ‘er. Zijn kennis komt vooral uit de praktijk. Hij kent het klappen van de zweep, kent de terminologie en heeft zich bekwaamd in een of meer specifieke richtingen door zelfstudie en learning on the job. De kans dat deze ervaren man (of vrouw) een baan vindt die bij hem past is niet zo groot. Zijn salaris ligt wat hoger, maar de kans dat hij werk moet doen dat hij beheerst is dan ook vrij groot waardoor de werkgever naast een behoorlijk salaris relatief weinig hoeft te investeren om snel rendement uit de beschikbare kennis en ervaring te halen. En hij is gedreven, hij houdt van zijn vak en werkt effectief en efficiënt, want hij is professional of beter. Na een jaar of drie blijft hij gewoon zitten waar hij zit en doen waar hij goed in is. Hij is bereid zijn kennis te delen. Hij weet dat het gras elders altijd groener is en heeft zijn doelen bijgesteld, bijvoorbeeld omdat hij de verantwoordelijkheid heeft voor een gezin, maar zeker de grenzen kent van zijn kunnen.
Als er werkgevers zijn die dit lezen: lees het nog eens en nog eens, en vraag u af wat u werkelijk de betere optie lijkt. U kunt morgen al een echte ervaren ICT’er op gesprek krijgen als u dat wilt. Overmorgen kan hij bij u in dienst zijn. Binnen enkel e dagen tot weken levert hij u rendement.
Geef uw dure ‘recruiting officer’ van bedrijf X een schop en zet gewoon weer een ouderwetse advertentie. En als uw HR dat te moeilijk vindt, zijn er vast wel ICT detacheringsbedrijven die hem met echte ICT’ers graag een paar uur willen ondersteunen bij het maken van de juiste selectie.
In dit artikel geeft men aan dat een hr-dienstverlener en organisatieadviesbureau en Uitgeverij een onderzoek hebben gedaan onder elfhonderd Nederlandse hr-professionals. Dat suggereert degelijkheid!
Echter als ik de uitkomst van dit onderzoek naast de feiten leg in de huidige ICT-markt dan staat dit haaks op wat ik ervaar en lees. Ik ben dan ook reuze benieuwd naar de aanpak van dit onderzoek. Graag zou ik een kopie willen hebben van dit onderzoek zodat ik zelf een goed beeld kan vormen over de aanpak en de onderbouwing.
Het is tegenwoordig normaal dat er allerlei onderzoeken gedaan worden en dat de resultaten daarvan direct de ether ingestuurd worden zonder dat daar een goed vooronderzoek aan vooraf is gegaan naar de kwaliteit van dergelijke onderzoeken.
Naar mijn mening zou de journalistiek hier een betekenisvolle rol in kunnen spelen of zou de onderzoekende instantie haar onderzoeksmethode vrij moeten geven op een website die voor iedereen toegankelijk is. Ik denk dat niemand gebaat is bij dubieuze informatieverstrekking.
Lees de vele vacatures maar na: ze willen allemaal een schaap met 5 poten, 100 jaar ervaring en het liefste een beginner, die zijn goedkoop. Natuur chargeer ik hier, maar het, als werkeloze ict’er sinds 4 maanden, wel de realiteit. En als je dsan een keer een gesprek hebt, dan heb je te weinig kennis, ervaring (hallo ik heb 30 jaar ervaring…), geen affiniteit met hun klanten (ken ik die dan?).
Lees dit stukje maar eens dat ik in een discussie tegenkwam:
http://www.fencer.nl/blog/item/1-de-epke-zonderland-onder-it%E2%80%99ers-gezocht?goback=%2Egde_1137687_member_168944587
Succes gewenst aan alle HRm managers en vooral aan diegene, waaronder ikzelf, die werk zoeken.
De genoemde uitkomsten t.a.v. de uitspraak dat er een tekort is aan financiële specialisten kan niet waar zijn. Kijk hiervoor op sites zoals FinancieelManagement.nl, Controllersmagazine.nl etc.
De vraag daalde in enkele gevallen met 37% in 2012. Dan moet er toch een overschot zijn, zou je toch denken?
Het lijkt me helemaal niet moeilijk in te vullen. Gezien de reacties hierboven en mijn werkloosheid (bijna 3 jaar) zoekt men inderdaad een schaap met 7 poten.
Ik heb ruim 30 jaar ervaring en wet van wanten in de ICT. Volgens mij zijn de vacatures snel ingevuld, want ik hoor steeds dat er minimaal 150 reacties (en soms wel 400) op een vacature komen. Dan zit er toch wel iemand bij die voldoet neem ik aan?
Vroeger werd je aangenomen indien je al aan 8 van de tien eisen voldeed, als je maar ervaring en potentie had. Nu moet iemand exact aan alle 10 de eisen voldoen en blijkbaar zitten er altijd 2 of 3 tussen die 150 die reageren.
Ben ik toch niet goed genoeg? Of te oud? Mijn profiel schijnt vaak niet aan te sluiten op de vacature, maar waardoor dat komt dat krijg je niet te horen.
zoals Jaap-G al aangeeft, heb ik inmiddels 2 blogs geschreven waarin dit thema centraal staat. Dat bedrijven nu in de penarie zitten is duidelijk, de vraag is wat we daar aan gaan doen. Voor alsnog zie ik weinig tot geen reacties in de diverse fora en opniniebladen van de belangrijkste hoofdrolspelers, de recruiters en HRM mensen…Daar mogen we ons op zijn minst zorgen over maken. Het is wat mij betreft absoluut niet zo, dat deze partijen ‘schuldig’ zijn aan de malaise in de IT arbeidsmarkt maar ze kunnen wel zeer veel invloed uitoefenen om beweging te creëren.
Mijn blogs zijn te vinden op:http://www.fencer.nl/blog
Ik zie de reacties van iedereen graag tegemoet 🙂
En ook hier, een ervaren (25+) ict’er die voor de zoveelste keer op de bank zit. Nu inmiddels al weer twee jaar. Gezien mijn leeftijd (57) verwacht ik eigenlijk niet nog aan de bak te komen. Op sollicitaties komt inmiddels net zo vaak totaal geen antwoord als een (doorgaans) nietszeggende afwijzing.
Er is dus inderdaad een tekort aan bekwame hrm’ers, mensen die verder kijken dan hun neus lang is. Hrm’ers die ook het lef hebben om te zeggen dat je te oud bent, dan kan ik ze tenminste voor de rechter slepen. :-((
@Willem,…..Amen!