In de hr-dienstverlening, gezondheidssector en industrie ondervinden hr-professionals dit jaar problemen met de werving en selectie van nieuwe mensen. Er is met name een nijpend tekort aan ict'ers, technici en financieel specialisten. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'HR Trends 2012-2013', een onderzoek van salaris- en hr-dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder elfhonderd Nederlandse hr-professionals.
Het is moeilijk te spreken van krapte op dé arbeidsmarkt. Daarvoor geven de verschillende branches een te gedifferentieerd beeld. Zo hebben met name organisaties in de hr-dienstverlening, gezondheidssector, industrie en ict-dienstverlening moeite om personeel te werven. In de ict-dienstverlening heeft in 2012 28 procent van de hr-professionals problemen met het invullen van vacatures. De verwachting is dat dit percentage in 2013 stijgt naar 43 procent. Als het gaat om functiegroepen, dan is er met name een tekort aan ict'ers (40 procent), de functiegroep 'financiële zaken' (37 procent) en technici (36 procent).
Ict-opleidingen niet populair
'Het denken en communiceren in termen van functiegroepen is op de hedendaagse arbeidsmarkt al even riskant', zegt Hans van der Spek, manager kenniscentrum hrm bij Berenschot. 'Medio september kwam ict-branchevereniging ICT~Office nog met het bericht dat er bij een aantal ondernemingen een overschot is aan lager geschoold personeel, maar dat voor hoogopgeleide functies de vacatures nu al moeilijk vervulbaar zijn. Ik verwacht een verdere toename van de spanning op deze arbeidsmarkt. Ict-opleidingen op hbo- en universitair niveau zijn niet populair en aan de andere kant zie je het belang van ict in alle sectoren toenemen.'
Daar gaan we weer, ik kan welhaast zo de reacties uit een stuk of zes andere artikels copy & pasten.
Er is geen tekort aan goede ICTers, kenlijk wel een tekort aan gekwalificeerde HRM managers.
Zelfde probleem geld in de zorg (die word in dit artikel even aangehaald)
Ook dat geld dat er voldoende mensen zijn, kwestie van mensen op grond van competenties kiezen en ophouden met CV-bingo spelen.
Wat de ICT opleidingen betreft, mischien eens op een paar HBO instellingen gaan kijken en met de studenten spreken. Kun je een hoop van leren.
@ Pascal,
Ik denk dat het mes aan 2 kanten snijdt. In de HRM/recruitment en headhunting business lopen ook te veel generalisten rond die de klok wel hebben hoor luiden maar niet weten wat de klepel hangt.
Natuurlijk zijn er ook in de ICT te veel generalisten. Dit is alleen op te lossen door bij/omscholing. Alleen denk ik dat het tekort niet zo schrijnend is als vaak wordt voorgespiegeld. Maar ik val weer in herhaling want in mijn eerdere opinie artikel “Recruiter wordt steeds meer beurshandelaar” heb ik over dit onderwerp mijn mening al uitvoerig gegeven.
@ Hans,
Ik denk dat het onderzoek een vertekenend beeld over de ICT geeft.
Ik zou zelf het onderzoek anders aangepakt hebben. Namelijk als volgt:
1. Onderzoek met HRM/Recruiting en headhuntersbusiness
2. Onderzoek onder studenten
3. Onderzoek onder IT’ers
En alles toetsen aan ervaringscijfers van het UWV en arbeidsbureau. Ook in de ICT heeft de crisis toegeslagen. En er zitten meer hoog opgeleide mensen thuis als je denkt.
De ICT denkt in enen en nullen: 1 FTE of geen FTE. Part-time werken binnen de ICT is geen recht, maar een gunst die je schijnt te moeten verdienen door loyaliteit.
Daarnaast staat 1 FTE 48 uur/week:
– Een bekende vraag bij sollicitatiegesprekken: “Hoe sta je tegenover overwerk?”. Dan weet ik al genoeg en stel de alleszeggende wedervraag: “Bedoelt u structureel overwerk?”;
– En bij detacheringsbureaus geldt: 40 uur bij de klant en 8 uur op kantoor (’s avonds). Bovendien worden gedetacheerden vaak ingehuurd door opdrachtgevers die hun personeel niet kunnen behouden of geen nieuw personeel weten aan te trekken.
En daar gaan we weer. Terwijl steeds meer hoog opgeleidde ICT-ers werkeloos thuis zitten, terwijl bedrijven als Cap Gemini en KPN dik aan het snijden zijn, roept men weer over tekorten. De genoemde tekorten gelden echter alleen in de leefdtijdscategorie tot 30 jaar. Bij de categorie 40+ is er een overschot aan hoog gekwalificeerd personeel, echter de markt vindt die groep “te duur”.
Het zou een goede zaak zijn om HR en recruiters meer te laten kijken waarom invulling wel mogelijk is dan waarom het niet mogelijk is. Men is alleen op zoek naar een 100% fit van de kandidaat, iemand die 80% geschikt is valt af, ook werkgevers zijn daar schuld aan, niet breid te investeren in de goedwillende en gekwalificeerde werknemer. Een werknemer mag niets kosten en moet maximaal presteren.
@ Willem,
Je legt precies de vinger op de gevoelige plek. Vandaar ook mijn reactie dat het geen representatief onderzoek is geweest.
Een kort onderzoekje bij het UWV zal je reactie bevestigen. Zoals ik ook al aangaf zitten er meer hoog opgeleide ICT’ers thuis als je denkt.
Er is geen “tekort aan IT-ers”. Er is wel een “tekort aan IT-ers met 15 jaar ervaring, jonger dan 35 jaar, die willen werken voor een appel en een ei”.
Mijn werkgever, grote mondiale IT-dienstverlener, is op zoek naar zeer ervaren seniors. Echter, als je 40+ bent wordt je niet eens uitgenodigd. En als je al voldoet, dan krijg je een aanbod dat qua beloning zeker 10-20% lager ligt dan wat je bij een kleiner bedrijf krijgt.
Zelf ben ik (40+) al maanden aan het solliciteren, in een vakgebied waar de ervaren mensen gewoonweg al jaren niet te vinden zijn, ook niet via inhuur. Maar van de 8 sollicitaties, ben ik slechts bij 3 daadwerkelijk op gesprek uitgenodigd, en bij eentje slechts een aanbod, wat qua beloning zeker 10% lager lag dan wat ik nu krijg (voor zover ik alles gekwantificeerd en vergeleken krijg). Mijn CV is het probleem niet, kennis ook niet (zeer uptodate), wél mijn leeftijd en blijkbaar ook de beloning.
Tekort aan IT-ers? Laat me niet lachen. Er is een tekort aan vakkundige HR-mensen!
Net gisteren m’n 5 jarig jubileum als werkloos IT’er (met 25+ jaar werkervaring) gevierd.
Helemaal eens met Willem, Ruud en de overige meningen in die richting.
Jammer toch dat dit soort berichten dan serieus wordt genomen en de mening kleuren van onwetenden.
.
Wel bijzonder dat de nadruk ligt op tekort van jonge specialisten – terwijl die juist in de offshore landen werden gezocht (want beschikbaar en goedkoper). Lijkt erop dat bedrijven de trend om dat werk te outsourcen terugdraaien – omdat het wel goedkoper is, maar kennelijk niet dat levert wat werd / wordt gehoopt.
De ICT generalisten kunnen bedrijven helpen om de ICT verder met de business te integreren. Denk daarbij aan social media / big data, bring your own en het nieuwe werken.
Moeten de ICT generalisten meer business praten en de bestuurders ICT opnemen in hun strategische agenda en activiteiten. Graag eerder dan later: nieuwe business modellen zijn nodig om NL weer in groeimodus te krijgen!
Ik ken voldoende mensen die een generalistische ICT achtergrond van soms wel 10tallen jaren hebben en beschikbaar zijn, zoals ik zelf bijvoorbeeld.
Als wij op vacatures reageren worden we direct afgewezen.
Dus al men nog iemand zoekt op het snijvlak van ICT en business, neem gerust co0ntact met me op.