Een redacteur van Computable reist op woensdag 17 oktober 2012 af naar het Engelse Londen om te praten met Mark Hurd van Oracle. Hij is na een turbulente tijd bij ict-leverancier HP overgestapt naar de bedrijfssoftwareleverancier en is daar aangesteld als president. Daarmee is hij de tweede man van Oracle geworden achter ceo Larry Ellison. Computable stelt zijn lezers in staat om vragen in te dienen waarvan er zoveel mogelijk aan Hurd zelf gesteld zullen worden.
De afgelopen jaren is er bij Oracle veel veranderd. De traditionele bedrijfssoftwareleverancier nam in april 2009 infrastructuurleverancier Sun Microsystems over, waardoor Oracle ook ineens leverancier van hardware werd. De integratie verliep niet zonder slag of stoot en ook de markt was niet tevreden over het nieuwe verkoopbeleid van Oracle op Sun-producten. Gevolg was dat het marktaandeel van Oracle-hardware de daarop volgende jaren kelderde.
Inmiddels lijkt het tij gekeerd en presteert Oracle stabiel met zijn aangekochte hardware. Dit geldt ook voor de bedrijfssoftware. Oracle kijkt weer vooruit. Dit blijkt ook uit de aankondigingen die allemaal gedaan worden tijdens Oracle Open World in San Francisco. De meest opvallende is wel dat ceo Larry Ellison het einde van disk-opslag aankondigde.
Stel je vraag
Oracle is dus weer bezig met de toekomst. Reden om hierover met Mark Hurd te gaan praten. Computable wil hier graag zijn lezers bij betrekken. De redactie vraagt zich af wat jij vanuit jouw professie zou willen vragen aan Mark Hurd. De vraag dient te gaan over ontwikkelingen binnen Oracle op het gebied van strategie, technologie, producten, de markt of de toekomst. Stel jouw vraag door deze in te vullen in het reactie veld onderaan dit artikel . Computable verzamelt alle vragen en zal de meest interessante aan Mark Hurd voorleggen. De interessante vragen die niet gesteld kunnen worden, zullen worden voorgelegd aan de Nederlandse directeur Reinier van Grieken.
Ik heb geen specifieke vraag voor Oracle, anders dan dat ik benieuwd ben wat Oracle’s insteek/strategie is m.b.t. de cybersecurity-ontwikkelingen in de wereld. Hoe kijken zij hiernaar en wat doen zij hiermee, zowel intern (eigen security) als extern.
Belangrijkste vragen die ik heb is hoe zij de steeds sterker wordende vraag naar hr-services in de cloud zien in relatie tot het in de lucht houden van alle Oracle-diensten (Oracle en PeopleSoft, Oracle Fusion en aankoop van Taleo). Hoe ziet hij het hr-landschap van de toekomst?
Ik pikte bij mijn collega’s twee vragen op.
De eerste luidt wat is het beleid van Oracle en zijn huidig licentiemodel in relatie toe de groeiende cloud met daarin open source?
Vraag 2. Heeft Oracle ook een visie op het profiel van de it-professional van de toekomst, dit in het licht van al de technologische ontwikkelingen, maar ook kijkend naar trends als in- en outsourcing, near- en offshoring etc.?
Hoe speelt Oracle momenteel in op de snel veranderende mobiliteitsmarkt als het gaat om de huidige ITIL-processen- en de daaraan gerelateerde lifecycle management processen- bij bedrijven flexibel, schaalbaar en vooral agile te krijgen (denk hierbij bijvoorbeeld aan het CMDB) indien hiervoor technologie van Oracle wordt ingezet (deze vraag geldt tevens voor het BI-gedachtegoed in relatie tot het ondersteunen van mobiel werken en de daaraan gelieerde bedrijfsprocessen)?
Goede vraag met betrekking tot de opkomst van open source oplossingen:
In light of its gain in popularity in the public and private sector (as evidenced by the French government’s report and VMware, salesforce.com (Heroku) and EngineYard’s recent adoption), do you see the possibility of PostgreSQL having the same disruptive affect in database that Linux had in the operating system space?
– Hoe ziet hij Oracle markt in Nederland ten opzichte van de rest van de wereld. En hoe ziet hij de groei in de BRIC geographie. Zijn er verschillen in de markt, zoals volwassenheid, meer invvestering in innovatie, grotere transformative projecten. Zelf zie ik dat in Latijns Amerika erg veel geinvesteerd wordt in nieuwe technologie en transformatie projecten.
– Hoe ziet hij Oracle in vijf jaar? Oracle heeft nu een breeder footprint van hardware, middleware tot en met applicatie software en Java platform. Wie ziet hij als grootste concurrent, Apple, Google, Microsoft, SAP? Wat is volgende acquisitie?
– Oracle investeert nu veel in hun appliances (exadata, exalogic , exa…) en marketeert het als private cloud. Wat is zijn toekomst visie hierop, zullen alle producten uiteindelijk appliances worden, dus binnenkort worden het net als autos, complete rijklaar, turnkey oplossing. Dus ik koop een Siebel box, en het enige wat ik moet doen is het aanzetten. Zal het de consulting en reseller markt gaan veranderen? De software markt wordt “zwart-wit gesproken” meer een automarkt (het enige wat je kunt kiezen is de kleur) dan een huizenmarkt (je kunt type, model, inrichting varieren)?
– Mark is bekend als een business driver, wat zijn de veranderingen die hij in de organizatie wil gaan doorvoeren?
Met name rondom de vraag ’tweedehands software’. Er is een uitpsraak dat men onder bepaalde omstandigheden een perpetual license kan verkopen aan anderen, waarbij de softwareleverancier verplicht is om de maintenance te doen als de koper dit wil afsluiten: Bedrijf A koopt perpetual Oracle license en voldoet voor twee jaar aan maintenance. Vervolgens stopt men en verkoopt de perpetual license door. Bedrijf B koopt dit van A. en wil een maintenance contract met Oracle afsluiten. Er is jurisprudentie over (duitsland – EU) en ben benieuwd of Oracle de licentie voorwaarden gaat verscherpen / veranderen.
Graag de vraag waar Oracle applicaties staan op het vlak van IPv6 geschiktheid en dual stack geschiktheid.
Verder ben ik benieuwd naar de interne status van IPv6 bij Oracle. Oracle.com, Oracle.de en Oracle.nl zijn in ieder geval nog niet IPv6 benaderbaar.
Ik ben vooral benieuwd hoe Mark aan kijkt tegen commodity hardware vs. appliances (specialized & tweaked hardware). Bij HP was hij groot voorstander van het eerste en nu zet hij vooral in op het laatste.
Verder ben ik natuurlijk ook wel geïnteresseerd op zijn visie op de toekomst van Sparc.
Uit onderzoek dat Oracle heeft laten uitvoeren door Accenture, blijkt meer dan de helft van de bedrijven spreadsheets blijven gebruiken, ondanks de investeringen in nieuwe systemen voor financiële processen.
Oracle en andere aanbieders hebben jarenlange ervaring op dat gebied. Wat doen zij fout?