Drie lezers van Computable.nl geven op persoonlijke titel hun mening over de recent verschenen uitgave 'Socrates Reloaded'. In dit boek vraagt ict-auteur Frank Buytendijk zich af hoe de oude denkers zouden reageren op moderne ontwikkelingen als de smartphone en social networks. In 272 pagina’s laat hij een groot aantal innovaties uit de ict-sector de revue passeren. Gemiddeld geven de lezers het boek een 7,7.
Mike van Straten, consultant, Ratio Consultants
Waarom kreeg Socrates de gifbeker? Hij stelde vragen die het stadsbestuur van Athene ernstig in verlegenheid brachten. Dat lot zal Frank Buytendijk niet treffen, maar in zijn nieuwe boek Socrates Reloaded worden actuele ict-onderwerpen doorgelicht aan de hand van de ideeën van de grote filosofen.
Dat levert verfrissende inzichten, omdat hij ook vraagt naar het waarom. Zijn best practices nog wel best practices als iedereen ze gebruikt? Worden bedrijven zoals Google en Facebook straks de banken van informatie? Is het ethisch juist als een verzekeringsmaatschappij zijn website ook gebruikt om te bepalen of haar klanten niet te lang achter de computer zitten? En wat is dat eigenlijk, ethisch juist?
Het boek is interessant voor cio's die kunnen leren van Plato, Machiavelli en Sun Tzu en voor ict- en enterprise-architecten om hun kennis te verrijken met de visie van Aristoteles. Bovenal is dit vlot geschreven Engelstalige boek een aanrader voor iedereen die een nieuwe kijk op ict zoekt. Het boek krijgt van mij het rapportcijfer 8.
Gerard van Oortmerssen, zelfstandig adviseur en bijzonder hoogleraar Evolutie van het Internet aan de Universiteit van Tilburg
In mijn werk als adviseur en bijzonder hoogleraar ben ik al enkele jaren bezig met de relatie tussen menselijke waarden en ict. Technologie is niet waardevrij en de snelle ontwikkelingen dwingen ons om na te denken over goed en kwaad. Technologie versterkt menselijk handelen en steeds krachtiger technologie kan daarom verstrekkende gevolgen hebben, zowel ten goede als ten kwade.
Ik was dan ook blij verrast door het nieuwe boek van Frank Buytendijk. Socrates Reloaded roept op tot kritisch en onafhankelijk denken, zoals dat door filosofen als Socrates door de eeuwen heen is beoefend. In een tijd waarin onze technologie almaar complexer wordt en waarin een voortdurende stroom van informatie overal en altijd onze aandacht vraagt, is het van groot belang om zo nu en dan de tijd te nemen om eens echt diep na te denken over de dingen waar we mee bezig zijn.
Uit deze beschrijving krijgt u wellicht de indruk dat Socrates Reloaded zware kost is, maar dat valt reuze mee, vooral door de gekozen vorm: een reeks essays die allemaal op zichzelf en in willekeurige volgorde te lezen zijn.
De waarde van het boek is vooral dat het ons oproept om ons te bezinnen op onze waarden in relatie tot technologie en daarover met elkaar in debat te gaan. Ik geef het een 8 als rapportcijfer. Wat mij betreft moet iedereen dit boek lezen die in zijn werk met ict te maken heeft, als ontwikkelaar, beheerder, manager of gebruiker.
Annemarie Lankheet, consultant, Novisource
De parallellen tussen filosofie en ict zijn mooi en talrijk, zo laat Buytendijk zien. Filosofie gaat over concepten, hun onderlinge relaties en hoe wij ze gebruiken. Dat ligt dichtbij wat je doet binnen ict. Buytendijk wil in zijn boek laten zien wat het denken van filosofen toevoegt aan ict en business vraagstukken.
Buytendijk legt bekende filosofische principes helder en bondig uit en weet ze met vlotte pen te verbinden aan ict en business. Hij ontsnapt echter niet aan hetzelfde lot dat de filosofie plaagt. De filosofie kent geen opgeloste vraagstukken, maar alleen nieuwe gezichtspunten op oude vragen naar waarheid, realiteit en het goede. Voor elk filosofisch standpunt zijn meerdere tegengestelde standpunten te vinden die even logisch en plausibel zijn. Dat neigt soms naar vrijblijvendheid van standpunten.
In de essays in zijn boek behandelt Buytendijk meerdere filosofische ideeën per vraagstuk, waardoor het aan diepgravende context van die ideeën ontbreekt. De vraagstukken worden langs filosofen gejast, zonder dieper bij de toegevoegde waarde van het filosofische principe stil te staan. In de laatste essays over ict-filosofie en wijsheid maakt hij dit goed en spreekt hij zich uit. Die heb ik dan ook met het meeste plezier gelezen.
Als academisch geschoolde filosoof gaf de, voor mij bekende, filosofische kost me een beter begrip van ict en business. Ik mis de echte diepgang. Het boek leest soepel, is vermakelijk en biedt veel kennis. Ik hoop dat Buytendijk het op zich neemt om een van zijn essays uit te werken tot een diepgravender stuk. Van mij krijgt het boek het rapportcijfer 7.
Wie is Frank Buytendijk?
Frank Buytendijk heeft meer dan twintig jaar ervaring in de ict-sector als implementatieconsultant, projectmanager, managementconsultant, manager en strateeg. Bij marktonderzoeksbureau Gartner was hij vice-onderzoeksdirecteur voor het onderwerp corporate performance management. Bij bi-leverancier Hyperion was hij medeverantwoordelijk voor de strategie van de onderneming. Na de overname in maart 2007 door Oracle bleef hij voor de business unit Hyperion actief. Sinds oktober 2010 is Buytendijk chief marketing officer bij leverancier van bpm-software Be Informed in Apeldoorn.
Ik heb eerder een ander boek van hem gelezen. Mooi en kundig geschreven, hij weet goed waar hij het over heeft.
Persoonlijk zie ik graag iemand zoals Frank Buytendijk op het podium van Computable Award dan een PR-dame die via sociale media marketing voor leveranciers zoals Dell maakt! Iemand met zoveel kennis en ervaring die een andere lading aan de show kan geven en dat op een hoger niveau kan brengen.
Maar goed, er was zeker een reden waarom die PR-dame gevraagd is!
Terug naar dit artikel, ik ben benieuwd naar het boek, ga hem zeker lezen.
@Reza: Dank voor de suggestie!