De Europese Commissie komt met een voorstel voor uniforme regels voor cloud computing. Daarmee wil de commissie het gebruik van cloud computing door bedrijven stimuleren. Dat zou in 2020 tot 45 miljard euro aan extra uitgaven voor cloud computing moeten leiden. Dat zou de Europese economie met 957 miljard doen groeien en 3,8 miljoen banen opleveren.
De vier hoofdpunten van de Europese strategie voor cloud computing zijn:
• Garanderen dat de gebruiker zijn data van de ene cloud naar de andere kan verplaatsen of geheel kan terugtrekken.
• EU-certificering van betrouwbare cloudproviders.
• Modelcontracten voor cloud computing waarin wettelijke voorwaarden duidelijk zijn vermeld.
• Een Europees partnerschap tussen overheid en ict-bedrijfsleven dat de behoeften in de markt inventariseert. Dit geeft Europese ict-bedrijven een voorsprong op de concurrentie, vooral uit de VS.
Deze vier actiepunten moeten het mogelijk maken dat Europa maximaal profiteert van de potentie van cloud computing. Nu laten veel bedrijven zich nog afschrikken uit vrees voor de veiligheid van hun gegevens of problemen met het overstappen naar een andere provider. De cloudstrategie van de Europese Commissie werd op 27 september 2012 door commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) bekendgemaakt in een toespraak.
‘We moeten Europees denken. Als wij vasthouden aan nationaal beleid met nationale regels, houden wij de cloud gevangen binnen nationale grenzen. Wij zouden onze ambitie niet op die manier moeten insnoeren', aldus Kroes in haar toespraak.
Besparing
Volgens de Europese Commissie is een belangrijk voordeel van cloud computing dat bedrijven geen dure servers of dataopslagsystemen hoeven aan te schaffen en te onderhouden. Volgens 80 procent van de bedrijven die al clouddiensten afnemen bespaart dit tussen 10 en 20 procent op ict-kosten, stelt de commissie. Een op de vijf bedrijven spreekt zelfs van een besparing van meer dan 30 procent. Naast lagere kosten voor ict, spaart cloud computing ook kantoorruimte uit en hebben bedrijven minder ict'ers nodig.
Dit is een hele krachtige uiting die aangeeft dat:
1) De EC overtuigd is van de groei en het nut van Cloud Computing.
2) Erkent dat het grootste struikelblok vertrouwen en onduidelijk over regels is
3) Herkent dat de versnippering nu leidt tot een sterke positie van de VS.
Het is alleen jammer dat ze zich richten op aanpak op Europees niveau. Ten eerste betekent dat consensus en zoals we zien tijdens deze crsis is die nu juist zo moeilijk te bereiken. Daarnaast leggen ze nadruk op het voorkomen van een Vendor Lock-in (data kunnen verplaatsen), dit maakt het eerder beschreven deel van consensus alleen maar erger. Want dan krijg je dus “standaarden” over data, als dit zo snel gerealiseerd wordt als de implementatie van XBRL, dan zie ik dit niet zo snel gebeuren.
Ik geloof meer dat wetten in landen zich soepeler op moeten stellen in het teken van de geest van de regels. Het is niet erg om data buiten Europa op te slaan, mits ze maar niet in het buitenland verwerkt worden, bijvoorbeeld door een call center.
Het riekt ook een beetje naar protectionisme. Dat is op zich gezond, maar kan ook remmend werken in de adoptie van cloud computing.
In mijn ogen zou er niet zoveel de nadruk moeten liggen op Europees. Het model moet kunnen werken zonder consensus, deze volgt vanzelf wel als we lekker bezig zijn. Dus eerste bewegen, dan pas consolideren.
Niettemin vind ik het een goede stap die een duidelijk signaal afgeeft, wat de acceptatie van cloud computing zal versterken. Daarnaast is het document uit dit artikel voor de verandering erg goed te lezen!
Overigens: kijk in dit licht eens naar OpenStack.org. Zij bieden een (open source) operating systeem aan voor cloud computing.
Dit is volgens mij de krachtigste poging om bedrijven te helpen cloud computing provider te worden. Uiteraard komt dit initiatief… uit de VS.
Ik besef dat de site nu niet snel helpt om het concept te begrijpen, maar als ik cloud-computing provider zou willen worden, zou dit mijn eerste keus zijn om in te gaan ontwikkelen.
De vier hoofdpunten zijn een prima advies richting bedrijven die een stap in de cloud overwegen als aandachtspunt, maar ik ben er geen voorstander van om dit met bemoeienis vanuit de EU te regelen.
De logica in het artikel ontgaat me ook enigszins: zo zou een besparing in de kosten de drijfveer zijn en de reden om hier in te grijpen in de markt het verhogen van de uitgaven om een economie een impuls te bezorgen. Klinkt me wat tegenstrijdig in de oren.
Volgens mij is het aanbod nog volop in ontwikkeling en is het inderdaad niet eenvoudig om een goeie vergelijking te maken tussen verschillende aanbieders. Maar ingrijpen door de EU lijkt me die ontwikkeling niet helpen.
Een uitstekend initiatief, nu de uitvoering nog. Eenduidige en heldere regels omtrent alle Security en privacy vraagstukken zijn inderdaad noodzakelijk om over de ‘cloudwatervrees’ heen te komen.
Het is leuk als Europa wil concurreren de VS maar ik vrees wel dat de beperkende factor verschuift van landsgrenzen naar de grenzen van de EU, met name voor de public cloud blijft dat een remmende factor.
Ik ben benieuwd wie dit mw Kroes in het oor heeft gefluisterd? De ontwikkelingen in de cloud zouden zomaar stil komen te staan omdat er regelgeving om heen komt. Is hier wel behoefte aan, en levert het dan ook wel wat op. De wereld houdt niet op bij Europa, we moeten hierin global denken. De regelgeving beperkt hier de vrije markt.
Mijns inziens zijn organisaties zelf wel in staat om goede afspraken met de leveranciers te maken. Alles berust op vertrouwen van de klant in de leverancier en in het maken van goede degelijke afspraken.
Goed initiatief en ze is goed ingefluisterd.
Alleen jammer dat er niet 5 punten zijn, namelijk Europese wetgeving over het eigenaarschap van de data, privacy en de regelgeving tegen de Rest van de wereld.
Jammer dat er geen brug wordt geslagen naar de wereld, of in ieder geval de US, die lopen voorop, ook voor wat betreft de toegang tot data van anderen met de patriot act. Misschien iets voor Europa om ook dor te voeren.
En ook jammer dat er geen tijdsbalk bijstaat, dit moet snel gebeuren. Openstack is een van de initiatieven, maar er zijn meer gegadigden voor de markt van Cloud Operating Systemen. Microsoft, VMware en andere startups richten zich hierop, daar zou Europa het verschil kunnen maken.
Had Europa ook niet de ambitie om tegen 2010 de sprong gemaakt te hebben naar de kennismaatschappij?
Ongetwijfeld goede intenties, maar met 27 landen tot een akkoord komen en nog veel belangrijker, mogelijke afnemers van cloud, met overheden op kop, die veelal liever de kat uit de boom kijken, maak ik me weinig illusies.
Als er al een nieuw innovatief (cloud-) bedrijf zou ontstaan in Europa wordt het zo gekocht door… Amerikanen.
Het statement is een uitstekende stap vooruit. Cloud wordt niet langer gezien als een risico maar als een kans. En het is goed dat Kroes hier een Europees belang ziet, de misvatting dat de cloud alleen uit Amerika komt is hardnekkig – zoals sommige reacties laten zien. De online sector heeft, met o.a. de AMS-IX als grootste knooppunt ter wereld, juist een stevige basis in Nederland. De sector is daarmee van groot belang voor onze economie.
De professionele NL hosting partijen, verenigd in de stichting DHPA, promoten al jaren transparantie, professionaliteit en het borgen van vertrouwen door ontwikkelen van standaards en richtlijnen. Alle maatregelen die bijdragen aan uniformiteit en gebruik door de overheid zelf zijn daarom toe te juichen.
Zorg is er evenwel over de uitwerking. De EU overheid komt niet zelden juist met nieuwe regels op basis van een eigen werkelijkheid en creeert daarmee dan vaker meer red-tape dan minder. De clean-internet initiatieven zijn een goed voorbeeld van hoe het niet moet. Er zo zijn er ook toenemende zorgen over de effecten van het zwaar achterlopen van wetten en het internationaal toepassen van recht op de praktijk van Internet en cloud.
Focus zou dan ook moeten liggen op aansluiten op de markt, promoten en ondersteunen van standaards die in ontwikkeling zijn, en het verbeteren en harmoniseren van bestaande wetgeving.
Al met al: een positief signaal, maar we zijn erg benieuwd naar de uitwerking!
Wat mij betreft is het eerste hoofdpunt het belangrijkste. De klant moet eigenaar zijn van zijn data en niet de leverancier. Wij willen dit nog wel eens vergeten! Certificering en contracten zijn gemeengoed. Op het gebied van beveiliging kan de overheid veel sneller en strakker beleid voeren. In welk hoofdpunt wordt dit geregeld? Op het gebied van regelgeving vind ik het initiatief van Kroes uitstekend, dit moet niet aan lokale regeringen worden overgelaten maar op Europees niveau worden vastgelegd. Voor je het weet zit je weer op lokaal niveau de regeltjes uit te pluizen en wordt de organisatie geconfronteerd met extra kosten.
@ Henri Koppen
Je zegt:
“Uiteraard komt dit initiatief… uit de VS. ”
klopt niet!
“As the independent home for OpenStack, the Foundation has already attracted more than 5,600 individual members from 87 countries and 850 different organizations”