Een flexibele data-infrastructuur van de Amerikaanse storageleverancier NetApp stelt de onderzoekers van de deeltjesversneller Cern in Genève in staat data van zeshonderd miljoen deeltjesbotsingen per seconde te analyseren en het hoofd te bieden aan twintig petabyte aan jaarlijkse datagroei.
Wetenschappers die werken met de deeltjesversneller van Cern in Genève verzamelen grote hoeveelheden data uit de biljoenen protonbotsingen die plaatsvinden binnen vier punten van de Large Hadron Collider van Cern, de krachtigste deeltjesversneller ter wereld. Op basis van deze data brachten wetenschappers in juli het zogeheten Higgs-boson aan het licht, een deeltje waarnaar al lang werd gezocht. De veronderstelling is dat dit deeltje alle andere deeltjes massa geeft.
De flexibele data-infrastructuur en het storagefundament van NetApp biedt Cern effectievere zoekmethoden en effectiever datamanagement, zonder opslag- en analysewerkonderbrekingen, terwijl de opslag-infrastructuur permanent kan worden uitgebreid. ‘Oracle-databases op basis van NetApp-storage zijn een belangrijk onderdeel van deze infrastructuur', vertelt database services groepsleider Tony Cass van de ict-afdeling van Cern. Het onderzoeksinstituut gebruikt al sinds 2006 apparatuur van NetApp.
De experimenten met de deeltjesversneller veroorzaken zeshonderd miljoen botsingen per seconde. Die leveren een miljoen gigabyte aan ruwe data per seconde. Die data moet worden gedistribueerd naar natuurkundigen die deze in 140 computercentra in 35 verschillende landen analyseren.
Oracle-database
De Oracle-database van Cern krijgt jaarlijks meer dan vijftig terabytes aan onderzoeksgegevens te verwerken. Voor het onderzoek is het cruciaal dat de gevensverwerking ononderbroken doorloopt. Cern gebruikt NetApp Flash Cache-technologie om de prestaties te verbeteren en de milieubelasting van het datacenter te verlagen.
Mede-oprichter Dave Hitz van NetApp spreekt op 2 oktober 2012 tijdens de Oracle-gebruikersconferentie OpenWorld in San Francisco over de informatieverwerking met behulp van NetApp-appartuur bij Cern.