De nieuwe verplichte Europese regelgeving voor financiële instellingen zorgt voor sterke toename van de data bij deze organisaties. De totale gevolgen hiervan zijn moeilijk te overzien, maar een aantal problemen komen nu al aan het licht. De overgrote meerderheid van banken en verzekeringsmaatschappijen zijn ervan overtuigd dat hun huidige ict-infrastructuur niet meer in staat is om te voldoen aan de gevolgen van de nieuwe regels,
De financiële crisis houdt een hoop mensen bezig. Zo heeft President Obama vorig jaar de Dodd-Frank Act ingevoerd, om een nieuwe crisis zoals in 2008 te voorkomen. Europa volgt met de invoering van regelgeving als de European Market Infrastructure Regulation (EMIR) en Markets in Financial Instruments Directive II (MiFID II) met als doel de financiële markt transparanter te maken.De impact van MiFID II zal in de praktijk pas gemerkt worden in 2014 daar het nu nog in de onderhandelings- en adoptiefase is, maar het grote belang is duidelijk. Het heeft echter ook grote impact op de manier van werken van financiële organisaties, bijvoorbeeld de hoeveelheid data die zij op welke momenten moeten bewaren en hun ict-infrastructuur.
De nieuwe regelgeving die moet leiden tot meer transparantie binnen de financiële markt, eist dat informatie omtrent transacties vooraf en achteraf moeten worden vastgelegd en opgeslagen worden verhandeld. De overstap naar een datacenter dat ingericht is om high density bestanden en grote datavolumes op te slaan (op de manier die de nieuwe regelgeving beoogt) is voor hun dan in vele gevallen gemakkelijker dan het uitbreiden van hun eigen virtuele opslagruimte.
Naast de toename van datavolumes, stelt MiFID II ook strenge eisen aan het risico management van banken: elke transactie moet in real-time worden beheerd en opgeslagen. Op die manier kan bijgehouden worden hoeveel risico een financiële transactie gemiddeld loopt. Dit zorgt dat de eisen die gesteld worden aan rekenkracht en data-opslag sterk toenemen.
Zo´n 70 procent van de banken en verzekeringsmaatschappijen voorziet dat hun huidige ict-infrastructuur niet meer in staat is om te voldoen aan de gevolgen van de nieuwe regels, zo blijkt uit onderzoek dat is gedaan door bureau JWG op initiatief van Interxion. De regelgeving vormt hiermee een belangrijke uitdaging voor de financiële sector. Veel banken overwegen daarom gebruik te maken van een datacenter voor non-core business processen.
Gebruik maken van een extern datacenter is niet alleen belangrijk voor high density data, het zorgt er ook voor dat men efficiënter kan werken en kosten kan besparen. Door data dichterbij de bron te houden kan deze sneller worden verwerkt. Wanneer een bedrijf gebruik maakt van een carrier-neutral datacenter, waar meerdere (financiële) netwerken gevestigd zijn, zorgt dit ervoor dat informatie met deze netwerken sneller kan worden uitgewisseld.
Hoewel de impact van de nieuwe regelgeving pas verwacht wordt in 2014, is het van groot belang dat bedrijven nu al stil staan bij de implicaties en alvast kritisch naar hun eigen data kijken om zo op tijd de benodigde maatregelen te nemen.
Beste meneer Van Den Assem,
duidelijk artikel.
Naast uw genoemde regelgeving wil ik ook graag de data privacy wetgeving noemen die nu globaal wordt aangepast vanwege de invloed van cloud computing op data privacy van burgers en bedrijven.
Hiervan zal de impact op het internationale bancaire dataverkeer ook merkbaar zijn omdat de wetgeving hiervoor heel anders is in bv USA dan Europa. Just a reminder