De infrastructuurdienstverleners Compello en Green Data Systems willen met hulp van partners in het najaar van 2013 een groen datacentrum openen op het Business Park Zwolle. Een eerdere poging om dit in Steenwijk te doen, mislukte. Het consortium kreeg daarvoor bijna vijf miljoen euro aan EU-subsidiegelden. De doorstart krijgt nog steeds EU-steun en een werkvoorschot van de provincies Overijssel en Gelderland. Onduidelijk is echter of er wel voldoende klanten zijn voor dit duurzame datacenter.
Het nieuwe datacentrum, met vierduizend vierkante meter bedrijfsoppervlak, wordt gebouwd door het consortium Eco2DC, bestaande uit het Zwolse Compello en Green Data Systems uit Deventer, met de partners Bouwbedrijf Salverda, Jansen Vastgoed en Herstructureringsmaatschappij bedrijventerreinen Overijssel NV (HMO). De Gemeente Zwolle speelt een faciliterende rol. Het project ontvangt subsidie in het kader van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De voorwaarden hiervoor zijn dat het project economisch voordeel voor de regio biedt, duurzaam is, werkgelegenheid oplevert en it tot een nutsvoorziening maakt, aldus Compello in een persbericht.
Het project is een doorstart van een eerdere poging om in Steenwijk het zogeheten Triple Green Datacenter te openen. Initiatiefnemers waren toen Compello, Green Data Systems en technisch dienstverlener Unica, onder begeleiding van financieel dienstverlener Zanders. Doel van het Tgdc-programma was de realisatie van een duurzaam, modulair opschaalbaar prototype datacentrum.
Centjes
In oktober 2010 is een subsidie toegekend vanuit EFRO van vier miljoen euro voor onderzoeksactiviteiten. EFRO is het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling; de provincies Overijssel en Gelderland werken voor het lospeuteren van subsidies uit deze innovatiepot samen in het Operationeel Programma EFRO Oost-Nederland 2007-2013 (GO-Oost-Nederland). De subsidie van vier miljoen euro bestond uit twee miljoen euro uit de EFRO-pot, aangevuld met een miljoen euro van het ministerie van EL&I en een miljoen euro van de provincie Overijssel. Daarbovenop verleende Gedeputeerde Staten van Overijssel voor het realiseren van het datacentrum en de vermindering van de CO2-uitstoot (ca 8 kiloton/j minder uitstoot) een subsidie van 750.000 euro uit het programma Energiepact.
Stekker eruit
Eind december 2010 werd de financiering van Eco2dc ondergebracht bij Rabobank IJsseldelta. Een jaar later trok Unica zich terug uit het project en bliezen Compello en Green Data Systems de plannen in Steenwijk af om daarna in Zwolle verder te gaan. Een woordvoerder van Unica laat weten dat zijn bedrijf zich terugtrok omdat het vanwege de crisis niet meer verantwoord was om grote investeringen te doen in een project waar op voorhand te weinig klanten voor waren binnengehaald.
In het gezamenlijk jaarverslag 2011 over EU-subsidies van de provincies Gelderland en Overijssel staat: ‘Een aantal projecten heeft ook in 2011 last ondervonden van de gevolgen van de kredietcrisis. Het gaat onder andere om Tgdc/Eco2dc (groen datacentrum), Main Mep en Ultragas. Een aantal deelnemers had moeite om financiering te krijgen bij de bank. Om de projectuitvoerders hier doorheen te helpen, is in een aantal gevallen een verhoogd werkvoorschot beschikbaar gesteld.’ Hoe hoog dat werkvoorschot bedraagt, is niet bekend. Huisbankier Rabobank zegt nog steeds het volste vertrouwen te hebben in het project. Specialisten binnen de bank verwachten namelijk dat de groei in datacenterdiensten de komende jaren doorzet.
Subsidie?
Wat er precies met de subsidiegelden is gebeurd en of alles is overgeheveld van het Triple Green Datacenter-project in Steenwijk naar het Eco2dc-project in Zwolle is ook nog niet duidelijk. Erwin Giesbers, initiatiefnemer en directeur van Compello, reageert niet ondanks herhaaldelijke telefoontjes en e-mails. Een woordvoerder van de provincie is nog bezig met het uitzoeken van antwoorden op een aantal vragen.
Op de vraag of en hoeveel Europese subsidie de teruggetrokken partner Unica heeft ontvangen, waaraan dat eventueel is besteed en of dit publieke geld terugbetaald gaat worden, wilde de zegsman namens Unica geen antwoord geven.
De ambities om het groenste datacentrum van Europa neer te zetten, maar dan nu in Zwolle, bestaan nog steeds bij de huidige betrokken partijen. De locatie moet op deze manier ook aantrekkingskracht uitoefenen op andere ict-partijen en bedrijven die ict nodig hebben, om zodoende het Businesspark Zwolle te laten groeien. Ook denken ze al aan het uitbouwen van het datacenterconcept in andere regio’s, zoals Nijmegen en Rotterdam.
Coöperatie
Opvallend is verder de organisatievorm van het datacenter: dat wordt een coöperatie. Daardoor zijn de aangesloten leden, bedrijven, instellingen en overheidsinstanties uit de regio automatisch mede-eigenaar. ‘Dat is uniek’, beweert Giesbers in het persbericht van Compello. ‘Meestal zijn datacenters in handen van enkele, vaak buitenlandse, aandeelhouders, Zo’n datacenter kan bijvoorbeeld eenvoudig verkocht worden. Bij dit regionale coöperatieve datacenter kan dit niet. Verder is het ook een groot voordeel dat data binnen Nederland blijven. In een cloud die van de coöperatieleden is en die zichtbaar en goed beveiligd in de regio staat. Data en applicaties zijn altijd en overal veilig beschikbaar.’
Geachte heer Giebers,
Dromen, en luchtkastelen bouwen doe je maar met eigen geld. Datacenter capaciteit is er te over. Nu ook de bank zich terugtrekt is het misschien verstandig om rationeel te worden. Verlies nemen en doorgaan met andere zaken.
Beste Provincies Gelderland en Overijssel,
als dit zo’n uniek en goed concept is, dan hoeft er geen gemeenschapsgeld in. Dan staan de klanten klaar om over te gaan. Stop deze verspilling.
Als medeondernemer mbt datacenters vind ik het inderdaad heel jammer dat de overheid oneerlijke concurrentiesituaties creeert vanuit de subsidiepot… Groene Datacentra, dat hebben wij allemaal voor ogen en dat is dus beperkt tot een centrum in Zwolle.
Stimulering door een premie op verlaging van het energievebruik voor de hele sector lijkt een stuk zinvoller.
Mooie taalfout: “Om de projectuitvoerders hierdoor heen te helpen…”. Waarschijnlijk wordt bedoeld: “Om de projectuitvoerders hier doorheen te helpen…”. Maar misschien wilde men de projectuitvoerders wel ‘heen’ helpen? 😉
“vier miljoen euro voor onderzoeksactiviteiten”
Dat moet een deftig onderzoeksrapport opgeleverd hebben!
Wellicht ook interessant als de redactie nagaat hoeveel geld er al uit de subsidie pot is gehaald en verstookt in het voortraject door deelnemende partijen. Vaak dienen partijen forse bedragen in die medewerkers, management en directie in het voortraject besteden voordat er ook maar iets gebeurt.
Dit is niet ondernemen, waarbij je risico’s loopt als ondernemer, maar meeliften op subsidies, die goed bedoeld zijn en op deze manier misbruikt worden voor persoonlijk gewin.
Door dit soort praktijken zouden subsidies dus niet vooraf als zak met geld, maar achteraf uitgekeerd moeten worden. Vooraf kan een garantiestelling bij de bank geplaatst worden. Slechts als het resultaat geboekt wordt, wordt de subsidie uitgekeerd. Indien het gewenste resultaat niet gehaald wordt, is het een lening bij de bank. Dit voorkomt het verbrassen van subsidiegeld door onzinnige projecten, waarbij veel geld naar adviesbureaus en directies weggesluist wordt.