Het tweede kwartaal van 2012 laat een dip zien in het aantal overnames en fusies op de Nederlandse ict-markt. Het totaal aantal geregistreerde transacties kwam uit op 53, tegenover 67 in het eerste kwartaal van dit jaar en 65 in het tweede kwartaal van 2011. De onzekerheid op de financiële markt en het zomervakantie-effect spelen hierbij een rol. Toch bleef de belangstelling vanuit de landen buiten de eurozone onverminderd groot. Dat blijkt uit het kwartaaloverzicht van financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) en Computable.
De overnamemarkt voor ict-bedrijven is in het tweede kwartaal wat gekrompen, maar zeker niet afgekoeld, benadrukt Kevin Driesen, adviseur in het ict-team van MBCF. 'Er zit nog veel dynamiek in de markt. Alleen, je merkt dat bedrijven en investeerders door de onzekerheid op de financiële markt vanwege de eurocrisis langer doen over een aankoopbeslissing. Of ze schuiven het besluit door naar het derde kwartaal, over de zomervakantie heen.'
Van de 53 transacties in het afgelopen tweede kwartaal (zie overzicht onderaan) ging het bij veertien om buitenlandse kopers. Opvallend is dat het hoofdzakelijk partijen uit landen buiten de eurozone zijn, zoals de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Zweden. 'Dat soort landen heeft minder last of geen last van de eurocrisis', zegt Ramon Schuitevoerder, adviseur in het ict-team van MBCF. 'Bovendien zijn er in de VS de afgelopen tijd talloze softwarebedrijven naar de beurs gegaan. Die hebben veel geld beschikbaar en willen via overnames de stap naar het buitenland maken.'
Buitenlandse interesse
Partijen als Kana Software (klantbeheeroplossingen), waar een Amerikaanse investeerder achter zit, en het beursgenoteerde Caci zijn voorbeelden van dit soort transacties. Beide bedrijven willen ook in Europa aan de bak. Kana kocht in april crm-dienstverlener Trinicom en Caci nam in mei PSB Informatiesystemen over, een Amsterdamse leverancier van het studentinformatiesysteem Osiris. Begin 2011 had Caci ook al Chronotech overgenomen, een leverancier van zaaksystemen voor het onderwijs. Schuitevoerder: 'Chronotech was een overname, gericht op de backoffice, terwijl de acquisitie van PSB bedoeld is om de frontoffice te versterken.'
Ook grote Canadese bedrijven lieten zich gelden. Het in Nederland onbekende it-concern CGI lijfde eind mei Logica in – hoewel officieel een Britse automatiseerder toch in de lijst opgenomen vanwege de sterke Nederlandse binding – en voorraadketenbeheerspecialist Descartes kocht begin juni Infodis uit Woerden, een leverancier van transportmanagementoplossingen. Een opvallende Europese transactie was de acquisitie van Hitt, de leverancier van navigatiesoftware en software voor het beheer van verkeerstromen uit Apeldoorn, door defensieconcern Saab. Een vijandig Chinees 'bod' dreigde nog roet in het eten te gooien maar inmiddels heeft Saab bijna 80 procent van de aandelen van het beursgenoteerde Hitt in handen.
Investeerders
Ook Nederlandse investeerders waren in het tweede kwartaal behoorlijk actief, vertelt Driesen. Een mooi voorbeeld vindt hij het samen optrekken van Value Creation and Company (VC&C) en Soestdijk Capital die beide toetraden als aandeelhouders bij Carerix. Deze Delftse leverancier van software voor de ondersteuning van werving en detachering is toe aan een nieuwe groeistap en heeft kapitaal nodig voor verdere productontwikkeling en marktuitbreiding.
Een ander voorbeeld komt eveneens uit Delft en heeft betrekking op een 'secondary buy out'. Dat is een transactie waarbij een investeerder het belang van een andere investeerder, die zijn investering te gelde wil maken, overneemt. In dit geval draait het om Van Lanschot Participaties dat afgelopen juni het belang in OGD (Operator Groep Delft) overnam van investeringsmaatschappij Gimv. De investeringsbank, die een minderheid van de aandelen in bezit heeft gekregen, financiert nu de verdere groei van de ict-dienstverlener. Bij OGD, gespecialiseerd in helpdesk- en beheerdiensten, werken inmiddels al ruim zevenhonderd mensen. De omzet lag in 2011 op zo'n dertig miljoen euro.
Tokelau-domein
MBCF-adviseur Ramon Schuitevoerder wijst nog op een in het oog springende transactie van begin april. Het Amerikaanse webregistratiebedrijf Freedom Registry kocht B.V. Dot TK, een partner van Dot TK. Dit is een samenwerkingsverband tussen de eilandengroep Tokelau, zijn telecommunicatiemaatschappij Teletok (Telecommunication Tokelau Corporation) en BV Dot TK, een privé-onderneming van mede-oprichter Joost Zuurbier. De overheid van Tokelau heeft BV Dot TK zo'n tien jaar terug aangesteld als exclusieve beheerder van het .tk-domein. Van de opbrengsten van de advertentiehandel rond de gratis verstrekte .tk-domeinnamen krijgt de Tokelause overheid een bepaald percentage. Onder de hoede van Freedom Registry wil B.V. Dot TK ook andere specifieke domeinnamen gaan uitbaten, aldus Schuitevoerder.
Voor de volledige lijst in PDF klik op 'Meer informatie'