UWV is op z'n zachtst gezegd 'not amused' met de berichtgeving van ict-leverancier KPN dat het de twintigduizend werkplekken van de uitkeringsinstantie naar de cloud gaat brengen. UWV is op dit moment in een verkennende fase en onderzoekt welke mogelijkheden het heeft voor het werkplekbeheer. 'KPN moet beter informeren en moet dit gaan nuanceren', aldus woordvoerder Wessel Agterhof. 'Het is veel te vroeg om ons als voorbeeld te gebruiken.'
KPN kondigde onlangs groots zijn nieuwe Nederlandse cloud CloudNL aan. Als eerste klant werd UWV opgevoerd. KPN beheert de komende vijf en een half jaar de werkplekken van UWV, maar of dit via de cloud wordt, is allerminst zeker. 'We laten ons graag informeren over de mogelijkheden, maar we zijn er echt nog niet uit', aldus de UWV-woordvoerder. 'Cloud is nog slechts een idee, waar we op zich niet vies van zijn. We moeten echter nog wel overtuigd worden. Belangrijkste aspect hierin is de veiligheid.'
Het lijkt er dus op dat KPN voor zijn beurt heeft gesproken. Agterhof: 'Cloud is op dit moment nog een stap te ver voor ons. Ik begrijp dat KPN het graag zo zou willen, maar wij zijn nog niet zo ver. We zijn net de aanbestedingsprocedure voorbij en zo'n beslissing wordt vervolgens echt niet zo snel genomen. Hier trekken we minimaal een jaar voor uit.'
KPN: Niet goed afgestemd
KPN laat in een reactie weten dat UWV inderdaad nog niet de beslissing heeft genomen om over te stappen op CloudNL. 'Het ligt inderdaad iets anders dan we in onze eerdere berichtgeving lieten weten', aldus een woordvoerder. ‘Dit is niet goed op elkaar afgestemd. KPN is voor UWV bezig om te bekijken hoe we de samenwerking vorm kunnen geven. Er is een wens uitgesproken om twintigduizend werkplekken te voorzien van de CloudNL-dienst. Echter, deze beslissing is nog niet genomen.'
Begin september 2012 zei chief information officer (cio) Frans Haverkamp nog tegen Computable dat het voor cloud-dienstverlening te vroeg is. Hij wacht liever eerst af hoe die trend zich de komende jaren ontwikkelt vanuit het oogpunt van beveiliging en beschikbaarheid. Wel wil hij alvast ervaring opdoen met het naar de cloud brengen van een aantal ondersteunende systemen, zoals urenverantwoording. Of het werkplekbeheer ook naar de cloud gaat, is volgens Wessel Agterhof in dit stadium nog niet zeker.
Cloud is het sysoniem voor Internet. Ik ben niet getrouwd met het woord. Cloud computing is echter wel degelijk iets waar je hoe dan ook wat mee moet als IT-er.
Saas, Paas en Iaas is geen cloud computing, het zijn drie verschillende dingen om diensten aan te bieden die mogelijk gebaseerd zijn op cloud computing.
Cloud computing is meer dan virtualisatie alleen. Het kan zorgen voor een robuuste levering van rekencapaciteit, geheugen en data op zodanige manier dat het beheersen makkelijker wordt en potentieel goedkoper en in ieder geval een stuk flexibeler.
Een ander woord voor cloud computing is er op dit moment nog niet dus is het soms lastig om dit te vermijden.
Maar vergis je niet, veel techneuten roepen van alles over dat “cloud” gedoe, maar op directie niveau heeft dit onderwerp wel degelijk de aandacht, dus beter verdiep je je er maar in, want voordat je het weet ben je de kalkoen voor kerst (VS lopen wat voor, die “doen” het al met Thanksgiving).
Ik weet niet hoe die CloudNL van KPN eruit ziet (dit is een open invitatie), maar als het alleen maar het uitbesteden is van wat mail en Sharepoint geloof ik niet dat ze nu echt grote voordelen realiseren. Ik wil wat meer leven over CloudNL, maar… ik vind niets! Ligt dat aan mij?
@ Lars: helemaal me eens v.w.b. die aanbestedingsprocedure, nu weet ik niet hoe die luidde, maar het ging over het werkplekkenbeheer. Als je straks je werkplekken virtueel extern (Cloud) wilt gaan hosten en je hebt daar een wensenlijst voor op tafel, dan ga je die toch aanbesteden? De vraag is dus of de gehele transitie naar werkplekken in een nieuwe vorm als onderdeel van de aanbesteding op een juiste manier heeft meegewogen.
Met die honderdduizenden werkzoekenden die bij het UWV staan ingeschreven wordt anders al druk via de Cloud, ehh, internet gecommuniceerd! Daar werd niet aan gevraagd wat ze daarvan vonden en of ze hun persoonlijke informatie wel via een “touwtje” wilden aanleveren. Alles lekker op Mijn UWV.
Als dat veilig kan, kunnen die werkplekken ook wel naar de Cloud.
Cloud maakt van je internetverbinding een SinglePointofFailure. (SPOF)
Ik heb het verschil zelf gezien. Vroeger viel het internet weg, gingen mensen hun mailbox opruimen, wat mails schrijven, hun document afmaken en allerlei taken die geen internet nodig hadden.
Ik zag laatst bij een klant die een zware cloud oplossing gebruikte wat er gebeurd als het internet even faalt. Mensen gingen uit hun neus peuteren, naar buiten kijken, gingen een stukje wandelen..
Het UWV heeft in de afgelopen 10 jaar samen met defensie het meeste bezuinigd van alle (semi)overheids instanties. Voor kabinetten is het prettig te bezuinigen op het UWV omdat de ministers van SZW (en het ambtenaren apparaat) dan minder in hun eigen department moeten snijden.
De dienstverlening van het UWV wordt gedwongen dus ook steeds beperkter en onpersoonlijker en zal straks vooral nog uit een webportaal bestaan omdat dat goedkoper is dan overal kantoren met mensen te hebben waar werkelozen nog langs kunnen komen.
Als voor de kantoor ICT een cloud oplossing goedkoper is dan zal UWV ook wel snel gedwongen worden om over te gaan omdat ze anders niet aan de doorlopende bezuinigingseisen van de rijksoverheid kunnen voldoen.
Vreemd dat je vooraf al weet dat je een jaar nodig hebt om een beslissing te nemen.
Klinkt mij alsof er nog steeds geld genoeg (lees: te veel) bij het UWV in de cloud hangt.