Het campusnetwerk is voor veel organisaties de toegangspoort en het belangrijkste communicatie- en informatiekanaal. De toenemende vraag naar veeleisende toepassingen zoals video en data vraagt het uiterste van de campusnetwerken. Dit bezorgt it’ers serieuze hoofdpijnen.
Voeg daar nog eens de toename van unified communications (uc), virtuele desktopinfrastructuren (vdi) en een vastberaden overgang naar gehoste cloud-based diensten aan toe en het campusnetwerk krijgt het echt zwaar. Slechte ontvangst bij telefoongesprekken of videoconferenties, verlies van connectiviteit, gaten in netwerkbeveiliging en onvoldoende bandbreedte beïnvloeden de productiviteit. Dit betekent dat het voor bedrijven lastiger wordt om te concurreren in een tijd waarin efficiëntie en optimale inzet van it-middelen essentieel zijn om een negatief economisch klimaat een halt toe te roepen.
Een gebrek aan innovatie en investeringen in de campustechnologieën door leveranciers heeft er vanuit historisch perspectief voor gezorgd dat organisaties niet veel keuze hadden in de aanpak van het dreigende knelpunt. Velen hebben al zwaar geïnvesteerd in applicaties, hardware-upgrades en hosted diensten. Echter, werkt het verschuiven van het probleem naar een clouddienst niet als de kern van het probleem zich in de campus bevindt. Bovendien zou elke organisatie die overweegt om te investeren in of over te gaan naar clouddiensten ervoor moeten zorgen dat hun eigen campusnetwerken zulke veranderingen kunnen ondersteunen. Alleen dan haal je waarde uit de afgesloten contracten.
Al geruime tijd staan de financiële realiteit en zakelijke behoeften lijnrecht tegenover elkaar als het om de campus gaat. De it-afdeling bevindt zich voortdurend in een spagaat. Dit is een van de redenen waarom er onvoldoende wordt vernieuwd in de campus, alle zakelijke groei ten spijt. De huidige campusomgevingen zijn complex om te beheren of zijn zo elementair dat zij niet in staat zijn om het volume en de verschillende type data die vandaag de dag zijn ingeburgerd te dragen.
Er is een nieuwe aanpak nodig, een die de intrinsieke waarde van de campus voor de business erkent en een die past binnen de financiële realiteit van it-investeringen. Met nieuwe innovaties en een nieuwe benadering van het campusontwerp, zou dit meer dan mogelijk moeten zijn. Bedrijven kunnen hun campusnetwerken over laten gaan naar intelligente technologieën die eenvoudig in gebruik zijn, een hoge beschikbaarheid hebben en zo veerkrachtig zijn dat ze met de zakelijke behoeften meegroeien.
Ik noem dit ook wel ‘Effortless Networking’, het handhaven of behalen van concurrentievoordeel en het leveren van toename in efficiëntie en productiviteit waar alle organisaties naar op zoek zijn.
Het uitsluitend toevoegen van switches aan een omgeving doet de kosten en complexiteit alleen maar toenemen. Daartegenover staat ook nog eens een minimale toename in waarde en effectiviteit. Het is de moeite waard om eens verder te kijken dan een dergelijke strategie en de benadering van de campus opnieuw onder de loep te nemen. Alleen door te investeren in innovatieve oplossingen die direct verbeteringen leveren, die eenvoudig te beheren zijn waardoor nieuwe applicaties en updates snel en eenvoudig kunnen worden ingezet, die investeringen beschermt en die een lange levensduur hebben (dus meer dan het toevoegen van een enkele switch), betekent dat bedrijven echt in staat zijn om de commerciële waarde van hun campusnetwerken te benutten.
De toename in video, vdi en uc, en vergeet ook de cloud en mobiliteit niet, zal verder toenemen met bijbehorende toename in de hoeveelheid aan data. Bedrijven moeten nu handelen om onvermijdelijke problemen in de meeste campusinfrastructuren aan te pakken. Degenen die de campusinfrastructuur aanpakken zullen daadwerkelijk zakelijke waarde halen uit hun hernieuwde inzicht en gedane investeringen. Degenen die dit niet doen zullen voortdurend heen en weer geslingerd worden tussen financiën en zakelijke behoeften. Als kosten niet zouden meewegen bij een beslissing tot innovatie zouden it en zakelijke behoeften niet langer botsen.
eeuh, kan iemand mij uitleggen wat het verschil tussen een campusnetwerk en een gewoon bedrijfsnetwerk is?
@PaVake
het boeit niet zo hoe of wat. LANs worden complex en dat is niet gewoon met switches toevoegen op te lossen vindt de schrijver. Er staat niets concreets in het verhaal. Belangrijk is het allemaal vaag te houden en managers gewoon op de gevoelige snaar te raken:
Het gaat erom dat “het voor bedrijven lastiger wordt om te concurreren in een tijd waarin efficiëntie en optimale inzet van it-middelen essentieel zijn om een negatief economisch klimaat een halt toe te roepen.”
Dwz als we niet vele producten en diensten afnemen bij bijv Brocade Benelux.
@Mauwerd
Gelukkig, ik dacht al dat ik een nieuwe trend/buzzword aan het missen was 🙂
Campus = meerdere gebouwen op een lokatie, bijvoorbeeld een universiteit. Bedrijfsnetwerk is generiek, campus is daar een vorm van, net zoals bijvoorbeeld data center netwerk.
Een onsamenhangend verhaal over naar het schijnt gebrek aan visie op campusnetwerken bij die organisaties die een campusnetwerk exploiteren.
De term campusnetwerk komt inderdaad van een netwerk dat meerdere gebouwen met elkaar verbind en de vraag is of campusnetwerken nog wel toekomst hebben.
In een campusnetwerk kan je onderscheid maken in de access laag, de poorten waar devices aanhangen, maar die devices worden meer en meer draadloos. Verder zie je een toename in Apps, virtuele desktops en webbased applicaties, daar heb je geen gigabit naar devices voor nodig, zoals gezegd gaat zit naar draadloos. Video’s kan je in HD kwaliteit via Youtube bekijken en daar is ook niet zoveel bandbreedte voor nodig.
In het datacenter heb je capaciteit nodig voor snelle server, internet en wan verbindingen om de access laag te faciliteren. Backbones van 100 Gb zijn gewenst in het datacenter en daar heb je geen honderden poorten van nodig. Als je bladeservers gebruikt zit het netwerk ingebouwd en is dus bij een goed configuratie geen petabit datatransport noodzakelijk.
Het campusnetwerk dat over de gehele campus dus megaveel gigabits moet transporteren is niet meer van toepassing, jammer voor de leveranciers die zich daar op richten.
uit het artikel:
Als kosten niet zouden meewegen bij een beslissing tot innovatie zouden it en zakelijke behoeften niet langer botsen……..–>
Inderdaad als geld en probleem ontkoppeld worden kan alles, helaas kan je geld maar een keer uitgeven en dan is het weg.
Verder wordt in het artikel gezegd: Er is een nieuwe aanpak nodig…..
Misschien is dat iets voor een deel 2 van dit artikel.
@willem
Er is genoeg te doen op campusnetwerkgebied. campusnetwerken hebben zo hun eigen problematiek met bijvoorbeeld WiFi proliferatie, dekking, capaciteit en applicaties zoals VoIP, video, M2M, lokatie bepaling, etc. Ook worden er nog wel degelijk gigabits rondgepompt, zeker als het datacenter ook op de campus staat, en ook als – bijvoorbeeld – op een ziekenhuis campus rontgenfotos van de rontgenafdeling in gebouw A naar de behandelend arts in gebouw B gaan. Helaas gaat het artikel hierboven daar niet op in.
@Pim
Er zullen nog wel gigabits worden rondgepompt op campussen, maar de groei is eruit, maar de echte capaciteit zit in het datacenter en de meeste data hoeft het datacenter niet uit. Rontgenfotos worden vaak lokaal bekeken en in een lagere resolutie via een webapplicatie aangeboden. Video doe je met multicast.
Het artikel gaat er niet op in, maar je ziet ook de trend verschuiven naar massale centrale computing in het datacenter (of de cloud) en weinig computing in de access laag, waarbij de access laag WiFi als drager heeft en applicaties een presentatieschil vormen. Dit is nog niet generiek, maar daar gaan we wel naartoe. Ook Kantoorautomatisering is binnen een paar jaar via de browser te verwerken, is dit nu al via Google en anderen, maar dat gaat ook op het campusnetwerk gebeuren.
@willem oorschot
Zijn er voor zover jij weet onderzoeken gedaan naar de noodzaak van al die gigabits. Ik vraag mij af in hoeverre beschikbaarheid van allerhande middelen als een vanzelfsprekendheid worden ervaren. Als voorbeeld vraag ik mij af hoe vaak is er werkelijk sprake van ‘noodzaak’ bij video conferenties, ik weet dat er genoeg bedrijven zijn die dat binnen te perken proberen te houden middels een geformaliseerde policy, als spraak afdoende is voor het beoogde doel dan geen video.