De politie gaat de cybercriminaliteit harder aanpakken. Het aantal volwaardige onderzoeken naar high tech crime wordt opgevoerd naar vijftien in 2013. Dit betekent een verdrievoudiging vergeleken met 2010. De intensivering van de bestrijding van dit soort misdaad is mogelijk omdat meer politiemensen hierop worden gezet en de kennis hierover toeneemt.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie meldt een capaciteitsuitbreiding van 33 volledige arbeidsplaatsen. Het team dat met de aanpak van cybercriminaliteit wordt belast, zal volgend jaar op sterkte zijn. In 2014 moet het team volledig operationeel zijn. Daarnaast wordt er verder gewerkt aan een Flexibel Informatie- en Expertise Team (FIET) dat dicht tegen de opsporing kennis en expertise levert.
Informatieknooppunt Cybercrime
Verder wil minister Ivo Opstelten voorkomen dat pogingen tot het hacken van computers in vitale sectoren en belangrijke lekken in de doofpot worden gestopt. Bekend is dat uit vrees voor gezichtsverlies en aantasting van het imago belangrijke hacks nog wel eens worden stil gehouden. Daarom wordt gewerkt aan een wettelijke regeling die dit voorkomt. Sectoren als het bankwezen, nutsbedrijven en de telecomsector krijgen de verplichting inbreuken op de veiligheid dan wel integriteit van informatiesystemen centraal te melden. Dit laatste moet gebeuren bij de sectorale toezichthouder of het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het Informatieknooppunt Cybercrime wordt bij het NCSC ondergebracht.
Ook wordt gewerkt aan verbetering van de kennisuitwisseling op het vlak van cybercriminaliteit. De belangrijkste publieke en private partijen op het gebied van computerveiligheid zullen binnen het NCSC operationele informatie uitwisselen. Op basis hiervan kunnen de bedreigingen goed in kaart worden gebracht. Daarnaast worden de rollen en verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen beter benoemd. Hiertoe wordt een generiek 'cybersecurity-model' ontwikkeld.
Europese Cyber Security Strategie
Minister Opstelten is zich ervan bewust dat de nationale ict-systemen kwetsbaarheden vertonen, vooral als gevolg van internationale verwevenheid. Dit kan een ontwrichtende werking hebben op infrastructuur, economie en overheid. Nederland gaat meer samenwerken met landen die vooroplopen op gebied van computerveiligheid. Genoemd worden de Verenigde Staten, Australië, een aantal Europese landen, Singapore en enkele andere Aziatische landen. Binnen de Europese Unie wordt de totstandkoming van één Europese Cyber Security Strategie (ECSS) bevorderd.
Op de kennis schaal van het automatiseren, zijn de machten zo verdeeld:
Hackers en ander data-criminelen tussen de 80-90%.
Gemiddeld programmeur 50%
Gemiddelde nederlander 10%
Gemiddelde CyberCrime bestrijder (politie) 2%
Hoe willen ze deze strijd ooit aan gaan
Ben benieuwd hoe Minister Opstelten (als hij dat dalijk nog steeds is) zonder enige kennis van zaken (dat is bij deze minister wel duidelijk) dit wil gaan aanpakken.
De politie beschikt niet eens over de mankracht om lopende zaken op te lossen.
De politie beschikt niet over deskundige ICT specialisten, lui die echt wat kunnen krijgen elders immers veel beter betaald, en zij die daar niet in geintereseerd zijn zijn nu net degene die over de noodzakelijke expertise beschikken.
En als dan vervolgens de eerste computerkraker wordt opgepakt, pleit de eerste de beste advocaat hem vrij wegens gebrek aan wetgeving, verkeerde of geen bewijsvoering of gewoon vals verkregen bewijs.
En ondertussen lopen de veroorzakers van de elende nog gewoon vrij in een ander land rond, want internet, skimming, rare mailtjes van je vermeende bank, spam en aanverwante onzin kennen geen staatsgrenzen.
Het is weer zo’n ballonnetje dat opgelaten wordt door de zoveelste gezagsdrager die geen flauwe notie heeft waar hij het nu eigenlijk over heeft.
Mischien eens geen jurist of politieman maar eens een serieuze wetenschapper op min. van justitie zetten.