De overheid gaat tempo maken met de digitalisering van het omgevingsrecht. Ook de juridische instrumenten die daarop aansluiten, moeten veel inzichtelijker worden. De burger krijgt dankzij de toenemende digitalisering beter inzicht in plannen die de ruimtelijke ordening veranderen. De nieuwe Omgevingswet die het complex aan ruimtelijke wet- en regelgeving stroomlijnt, wordt veel transparanter.
Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) hecht hier groot belang aan. Ze streeft ernaar te komen tot één samenhangende Omgevingswet die gebiedsontwikkeling makkelijker maakt in plaats van remt. Dat vergt volgens haar veel inspanning. Het nieuwe omgevingsrecht is een enorme klus, qua omvang vergelijkbaar met de herziening van het Burgerlijk Wetboek.
Transparantie
Het huidige complex aan ruimtelijke wet- en regelgeving is volgens de minister veel te ingewikkeld. Alleen ervaren juristen kunnen dit begrijpen. In haar nieuwe begroting pleit ze daarom voor meer transparantie. Een gewone burger moet snel kunnen doorgronden wat belangrijk is. Verdergaande digitalisering wordt daarom een van de kerntaken voor de komende jaren.
Het wettelijk instrumentarium wordt ingrijpend herzien met de totstandkoming van de nieuwe Omgevingswet. Dit heeft ook gevolgen voor het Omgevingsloket online, waar sinds dit jaar ook het Waterloket onderdeel van is. Dit loket, dat dient voor het aanvragen van vergunningen, wordt verder verbeterd. Ook aan RO-Online, de landelijke digitale registratie van alle ruimtelijke plannen in Nederland, moet nog meer worden gesleuteld. Ook de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen (WKPB) vormt onderdeel van de digitalisering van het omgevingsrecht. De WKPB heeft tot doel de toegankelijkheid van belastende overheidsbesluiten te verbeteren.