Het kabinet schrapt in 2013 voor 110 miljoen euro aan administratieve lasten. Verdere terugdringing van de bureaucratie en het intrekken van overbodige regels moeten tussen 2012 en 2015 leiden tot in totaal een miljard euro minder administratieve lasten. De overheid wil dit mede realiseren door de inzet van ict. Dit blijkt uit de miljoenennota die tijdens Prinsjesdag 2012 is gepresenteerd.
Deze maatregelen komen boven op de eerder gerealiseerde besparingen. Sinds het einde van 2010 zijn ondernemers al 950 miljoen euro minder kwijt aan administratieve verplichtingen en het naleven van regels. Dit blijkt uit de begroting van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I).
Apart actieplan zzp’ers
Aanpak van de bureaucratie blijft hoog op de agenda staan voor de komende jaren. Behalve bedrijven wordt het ook zzp'ers in dit opzicht aanzienlijk minder moeilijk gemaakt. Voor deze groep is een apart actieplan uitgebracht. Niet alleen de rijksoverheid maar ook provincies en gemeenten krijgen de taak om de regeldruk te verminderen. Deze lagere overheden hebben afgesproken dat ze vanaf dit jaar de lokale administratieve lasten met 5 procent per jaar verminderen.
Zo verbeteren veel gemeenten hun dienstverlening aan bedrijven. Om deze lokale overheden te stimuleren loopt een regeling voor financiële ondersteuning. Verder worden per 1 januari 2013 de heffingen van de Kamers van Koophandel afgeschaft. De KvK's worden gemoderniseerd en samengevoegd met innovatiecentrum Syntens. Ondernemers kunnen straks voor al hun overheidzaken naar het Ondernemersplein.
Visie op e-privacy
Ict speelt niet alleen een belangrijke rol bij het verlagen van de administratieve lasten, maar leidt ook tot een betere dienstverlening. De overheid probeert ook het vertrouwen van ondernemers in internet en ict te vergroten. Want dat is belangrijk, stelt het ministerie. Vrijwel alle sectoren zijn afhankelijk van een goed functionerende internet- en telecominfrastructuur.
Volgend jaar zal een kabinetsbrede visie op e-privacy aan de Tweede Kamer worden gepresenteerd. Uit de begroting blijkt verder dat de vraag naar bandbreedte jaarlijks met 30 tot 40 procent toeneemt. In 2013 wordt de beschikbare ruimte in de 3,5 GHz-band verdeeld voor mobiel dataverkeer.
“De overheid probeert ook het vertrouwen van ondernemers in internet en ICT te vergroten.”
De inkopper in deze is natuurlijk:”Waarmee?” en “refereren ze dan aan hun eigen zo succesvolle ICT projecten?”
Kortom we zijn benieuwd.
Tja, vertrouwen in Internet en ICT is al gelukt.
ondanks Diginotars, USB sticks (he..waar istie nou ? net had ik nog), Electronisch Patienten Dossier, bezuiniging onderwijs, 100 mln foute aanbestedingen.