Ik zie in de dagelijkse praktijk veel vacatures voor functioneel beheerders voorbij komen. Sommige zijn aardig helder & duidelijk, anderen totaal niet. Het lijkt er zelfs op dat sommige vacatures zijn opgesteld door mensen die totaal geen kaas gegeten hebben van dit vakgebied. Vandaar hier een cursus 'Functioneel beheer vacatures voor dummies'. Ik vind het namelijk belangrijk om functioneel beheerders echt op de juiste plek te laten landen.
Tip 1: Vacaturetitel
Een van de belangrijkste onderdelen van een vacature is de vacaturetitel. Er zijn in de loop van de tijd veel varianten verschenen. Een bloemlezing uit recente vacatures die uit meer dan 80 procent functioneel beheer activiteiten bestaan (waarbij BiSL als referentie is gebruikt): Functioneel Applicatiebeheerder, Assistent IT Service Management, Senior applicatiebeheerder SAP, informatieanalist, Informatiemanager en Business Information Manager. Feit is dat een functioneel beheerder primair vanuit het proces denkt, en niet vanuit een systeem of applicatie. Ik ben er dan ook van overtuigd dat men met titels als Functioneel Beheerder Financieel of Informatiemanager Marketing meer goed passende cv’s zal ontvangen.
Tip 2: Applicatiekennis
In negen van de tien vacatures voor functioneel beheerders zie ik nog steeds specifieke applicatiekennis als harde eis worden gesteld. Dit is echt jammer! Hiermee worden goede kandidaten ten onrechte bij de selectie aan de kant geschoven. Als functioneel beheerder heb je namelijk voornamelijk kennis van één of meer bedrijfsprocessen. Een functioneel beheerder met bijvoorbeeld financiële proceskennis kan prima uit de voeten zonder specifieke applicatiekennis van Exact, AccountView, Unit4, Coda of Afas. Deze applicaties zijn per slot van rekening allemaal gebouwd op basis van de processen die ze moeten ondersteunen. Ze bevatten allemaal functionaliteiten als het grootboek, afletteren, facturatie, kruisposten en rapportages. Dat bij de ene applicatie de knop rechts staat in plaats van links, is absoluut geen belemmering voor de functioneel beheerder om zijn werk te kunnen doen. Uiteraard kan specifieke applicatiekennis wel heel duidelijk als een pré worden ingeschaald.
Tip 3: Opleiding
Ook het opleidingsniveau wordt vaak gezet op minimaal hbo of zelfs wo. Ik snap de gedachte hierachter wel, maar veel echt goede functioneel beheerders hebben zich met name in de praktijk bewezen en op die manier zichzelf een ruim hbo-niveau eigen gemaakt. Ze hebben dus niet altijd een hbo- of wo-papiertje maar zijn wel erg goed in hun vak. Het zou zonde zijn als deze goede kandidaten niet worden meegenomen in de selectie. Ik heb zelf ervaren dat een functioneel beheerder zonder hbo-papiertje, terwijl dat door de opdrachtgever wel geëist werd, uiteindelijk na onze bemiddeling toch is aangenomen en op dit moment meer dan prima functioneert.
Tip 4: Certificaten
BiSL, ITIL, Prince II, TMAP en ASL worden regelmatig genoemd als noodzakelijke certificaten. Ik kan me voorstellen dat een organisatie de eis stelt, daarentegen is een harde eis van één of meer behaalde certificaten een gemiste kans. Er zijn voldoende kandidaten beschikbaar die het certificaat nooit hebben gehaald maar wel stevige ervaring hebben met de onderliggende kennis en de praktische toepassing ervan. Dus een harde eis op certificaten? Kan, maar weet dat je hiermee goede kandidaten uitsluit.
Tip 5: Softskills
Ik zie weinig tot geen vacatures waar wordt gerept over de softskills die de betreffende functioneel beheerder zou moeten hebben. De softskill-organisatiesensitiviteit bijvoorbeeld kom ik in slechts 1 procent van de gevallen tegen. Terwijl dit in mijn ogen één van de belangrijkste eigenschappen is van een functioneel beheerder. Een functioneel beheerder moet zich als persoon namelijk zo goed mogelijk in de organisatie kunnen bewegen. Dit is belangrijk omdat men met zowel it'ers als eindgebruikers en managers zal moeten schakelen. In deze gesprekken dient de functioneel beheerder altijd zijn voelsprieten te gebruiken om de diverse meningen, ideeën, doelstellingen, conflicten en verborgen agenda’s te signaleren en op de juiste manier hierop te reageren en acteren. Aanvullende softskills die ook belangrijk zijn voor een functioneel beheerder en vaak worden vergeten zijn empatisch vermogen (inlevingsvermogen), flexibel kunnen reageren en een rechte rug hebben ('nee' durven zeggen).
Al met al valt er veel te verbeteren aan de gemiddelde vacatureteksten voor functioneel beheerders. Ik hoop dan ook dat op basis van deze tips wel de juiste functioneel beheerders gevonden worden. Succes!
Dus een eis om minimaal een HBO opleiding te hebben, kost je goede kandidaten. Eisen om vakkennis aan te toneen door middel van een certificering kost je goede kandidaten. Eisen om kennis te hebben van de achterliggende, gebruikte techniek kost je goede kandidaten.
Kortom, een goede functuioneel beheerder heeft een MBO opleiding, geen vak gerelateerde certificeringen en geen kennis van de achterliggende techniek. Het draait om empatisch vermogen en communicatie skills. Lekker babbelen in de organisatie zonder IT kennis, die functie kende we nog niet. De kwaliteit van de ICT organisatie zal vast met sprongen omhoog gaan.
Die opleidings- en certificateneisen zijn juist om functioneel beheer grijpbaarder te maken. Belangrijk om referentiekader te hebben, juist omdat iedereen zijn eigen interpretatie heeft, zoals je zelf ook aangeeft.
Bovendien zijn die certifcaten zo simpel te behalen. Heb ze allemaal op TMAP na. Dan moet je nl echt wat kunnen 😉
Rest kostte me 3 weken zelfstandig studeren per foundation examen, EXIN boekje lezen.. Maar dat is inderdaad teveel gevraagd voor veel empatisch communicatie babbelaars.
@mauwerd. En hoe waardevol denk je dat die certificaten, die in je in drie weken tijd hebt behaald, nu werkelijk zijn in verhouding met 10-20 jaar praktijkervaring? Helemaal niets. Helaas wordt de mythe van de certificering krampachtig in stand gehouden.
Wie serieus met zijn vak bezig is houdt zich (vrijwel dagelijks) op de hoogte van ontwikkelingen, nieuwe inzichten en best practices en past deze, indien zinvol, toe in zijn eigen praktijk.
Wie dat niet doet gaat het ook niet redden met een serie certificaten of zelfs HBO diploma’s. Wat dat betreft heeft Willem het volgens mij ook nog niet begrepen.
@ Martijn Buurman: Goed stuk, heldere benadering, eerlijk verhaal, no nonsense en gericht op de praktijk. Zouden meer mensen moeten doen, en dan vooral degenen die werven en selecteren.
Martijn, ik ben het helemaal met je analyse eens. Aleen ben ik van mening dat het ‘probleem’ dieper zit. In de meeste gevallen wordt in die vacatures helemaal geen functioneel beheerder gezocht maar een applicatiebeheerder. Dat de term ‘functioneel’ wordt gebruikt, komt omdat veel werkgevers wel de klok hebben horen luiden, maar geen benul van de klepel hebben. Applicatiebeheer is duidelijk: iemand beheert een applicatie. Functioneel beheer is inderdaad ongrijpbaat: wat doen die precies, waar in de organisatie horen die thuis etc? Ik ben dan ook bang dat het ware probleem schuilt in het onvermogen (nog altijd) van het vakgebied Functioneel Beheer om zich als onderscheidend te positioneren en haar toegevoegde waarde duidelijk te maken.
Ik herken hetgeen wat in het artikel staat helemaal. De opleiding en certificering eisen ook, maar dat is meer een algemeen probleem. Vaak wordt er gewerkt met tussenpersonen en HR afdelingen die zelf het vakgebied niet kennen/begrijpen. Voor hun is een papiertje het enige houvast.
Wat ik wel mis in het stuk is dat functioneel beheer een echte business rol is. Die hoort naar mijn mening ook absoluut niet thuis op een IT afdeling!
@hk
Natuurlijk heb ik het niet begrepen. Ik heb tenslotte Informatica gestudeerd, ben ingenieur en pas 20 jaar werkzaam in de ICT, waarvan de laatste 7 jaren als functioneel beheerder. Het zegt natuurlijk helemaal niets dat ik ASL/2, BISL, TMAP, Prince II etcetera gecertificeerd ben. Het is toch logisch dat een MBO-er zonder titel en certificaten veel beter in staat is mijn werk te doen, zijn empatisch vermogen is vast een stuk beter.
Als je naar een ziekenhuis gaat, vraag je toch ook niet om een afgestudeerd arts. Iemand die al jaren in een ziekenhuis heeft rondgelopen met een groot empatisch vermogen kan toch ook de diagnose wel stellen, die luistert vast veel beter naar de patient, daarvoor hoef je toch niet gestudeerd te hebben?
Overigens, als je je vakgebied bijgehouden had, dan was het een kleine moeite om gewoon eventjes examen te doen. Kost je een middagje en dan hoeven we niet te discusseren of een examen wel of niet iets toevoegd.
@hk, ik benader het andersom : wat is 10-20 jaar praktijkervaring waard als je nog te lam bent om een foundation level examen te behalen in je eigen vakgebied ? Professionals pakken dat papiertje ff mee, al was het maar om de discussie over de waarde ervan uit de weg te gaan.
Wat is een artikel FB voor dummies waard ? Een a4-tje lezen en dan de juiste FB vacature samenstellen ? Je selecteert kennelijk niet op generieke kennis, want diploma’s en certificaten zijn niet nodig. Ook niet op eigen kennis, anders bracht dit artikel niets nieuws.
Natuurlijk heeft de schrijver wel degelijk een punt. Maar zoals Daxe al meldt, als HRM gebruik je de certificering en opleiding als houvast. Dat kun je het grijpen 🙂 zegmaar. Een professional weet dat en houdt er rekening mee. Zoals die ook geinteresseerd is in zijn vakgebied buiten zijn huidige jobrole, waar men overal een eigen versie van FB hanteert. Vaak zonder dat men dat weet, want tja nationale/internationale certificaten in het vakgebied vindt men waardeloos ..
Er is geen goede ICT medewerker te vinden als we krampachtig aan certificering etc. vasthouden. Wel zou er gevraagd kunnen worden om deze certificering z.s.m te verwerven via studie door het bedrijf dat op zoek is. Voor wat hoort wat, zo laten we ook zien dat de liefde niet van 1 kant komt. Natuurlijk gaan de kosten voor de baat uit,ik ben persoonlijk bezig met HBO-ICT op eigen kosten, maar de certificering die blijkens voorgaande commentaar niet veel voorstelt kan ook gehaald worden tijdens de training on the job.
@Willem. Wanneer heb je meer geleerd in de ICT, Willem, tijdens je studie of in die 20 jaar praktijk? En wat zou jouw diploma na 20 jaar waard zijn als je 20 jaar wat anders had gedaan? En als ze 7 jaar geleden tegen je hadden gezegd: “sorry, Willem, je hebt een informatica opleiding, je bent ingenieur maar geen functioneel beheerder..”?
Ik snap je verdediging, en zoals mauwerd zegt kun je ook andersom redeneren. Vraag is of je de discussie wel moet willen voeren.
Verder vind ik dat je niet te denigrerend over MBO’ers zonder certificering moet spreken, zeker niet als ze evenveel ervaring hebben als jij. Komt op mij over dat je weinig empathisch vermogen hebt. Maar om aan te kunnen tonen dat je dat toch hebt, kun je er wellicht nog ergens een certificaatje voor halen…
@hk
Iemand die ingenieur is of iemand die een MBO niveau heeft, het verschil is best groot. Laten we gewoon eerlijk ijn, als je jong bent en goed kan leren, dan ga je naar het VWO en ga je studeren. Van iemand die naar de MAVO en het MBO gaat, is de kans vrij groot dat degene intellectueel minder is. Dat is niet om lullig te doen, maar gewoon de realiteit. Als degene dan ook nogeens geen enkel certificaat heeft gehaald, dan heb ik zeer grote twijfels of hij wel het niveau aan kan. En ik zeg het niet om deginererend te doen, het is wat de schrijver van het artikel stelt, lager dan HBO en geen certificaten, geen technische kennis en certificeringen, dat alles vind de schrijver minder relevant.
En voor de goede orde, bij een afgeronde studie en certificering is het en en. Dan heb je iemand met in ieder geval het juiste intellect, de juiste vooropleiding, de juiste actuele, theoretische kennis (certificeringen) en ook nog eens twintig jaar ervaring.