Sioux heeft onlangs de ontwikkeling van de technische software van zorgrobot Rose afgerond. Mede dankzij deze software kan Rose intelligente thuiszorgtaken verrichten zoals eten in de magnetron doen, een pak melk pakken, een dienblad optillen of de tafel met een doek afnemen.
Door toenemende vergrijzing stijgt de zorgvraag en tegelijkertijd is er een daling van het aantal zorgverleners. Technische innovatie kan een belangrijke rol spelen om deze impasse te doorbreken. Robot Rose (Remotely Operated Service) is het eindresultaat van het ‘Pieken in de Delta'-project Tele-operated Service Robot (TSR). Het doel van dit project is de ontwikkeling van een op afstand bestuurbare robot voor thuiszorgtoepassingen.
De robot helpt mensen thuis en wordt bestuurd via een thuiszorgcentrale of lokaal door een cliënt door middel van een afstandsbediening. Hierdoor moet het mogelijk worden dat mensen langer zonder thuiszorg kunnen en dat één thuiszorgprofessional op afstand wel vijftien mensen tegelijk kan verzorgen middels deze robot. De verwachting is dat de personeelskosten voor Rose op één euro per uur uitkomen ten opzichte van vijftig euro per uur voor de thuiszorgverlener.
Technische uitdaging
Om robots in de zorg te kunnen gebruiken, moest Sioux grote technische obstakels overwinnen. Er is immers een grote mate van onvoorspelbaarheid over de taken die de robot moet uitvoeren. Verder moet de robot betrouwbaar zijn en makkelijk op afstand bediend kunnen worden. Hierdoor is de ontwikkeluitdaging vele malen groter dan bij industriële robots die gestandaardiseerde verrichtingen uitvoeren in een gestructureerde omgeving.
De voordelen ten opzichte van industriële robots zijn echter groot. Rose heeft veel kracht, beweegt snel en nauwkeurig over een grote afstand en kan meervoudig werken in een willekeurige omgeving. De gebruikte technologieën bestaan uit Ubuntu Linux, Robot Operating System (ROS), C++, Ruby, Boost libraries, XML, QT Creator, Google Test, Cucumber en Hudson.
Mooi voorbeeld
'Wij geloven dat wij door het toepassen van technologie de wereld aangenamer, veiliger, plezieriger, schoner en gezonder kunnen maken', zegt Sioux-ceo Hans Duisters. 'Rose is daar weer een mooi voorbeeld van.'
Ik denk dat deze robot de zorg vooral goedkoper zal maken voor de zorgverlener. Of het veiliger, plezieriger, schoner en gezonder wordt, dat weet ik niet. Uiteraard zal de techniek, nu vele mensen al uit de zorg wegbezuinigd zijn, wel welkom zijn. Het lijkt een beetje een antwoord op een zelf gecreëerd probleem. Zorg mag niets meer kosten. De techniek op zich is natuurlijk wel razend interessant. De eerste stapjes naar een flexibele volwassen robot die we over enkele tientallen jaren niet meer weg zullen kunnen denken uit ons dagelijks leven en het straatbeeld.