Agile ict-projecten leveren 34 procent sneller dezelfde functionaliteit dan traditioneel uitgevoerde ict-projecten. Daarnaast zijn de kosten gemiddeld 27 procent lager en is de kwaliteit in het ontwikkelproces, gemeten in het aantal fouten, 21 procent beter. Dat blijkt uit onderzoek van specialist op het terrein van meten en analyseren Hennie Huijgens.
Huijgens onderzocht de projectdata van bijna driehonderd ict-projecten van twee grote organisaties die dagelijks grote hoeveelheden gegevens verwerken. Huijgens destilleerde hieruit een aantal verrassende inzichten over de succesfactoren van ict-projecten. 'Het maakte het voor mij nog duidelijker welke omgevingsfactoren kenmerkend zijn voor best practices,' aldus Huijgens. 'En welke aspecten in een projectomgeving er juist aan bijdragen dat projecten in de categorie worst practices eindigen. Een agile manier van werken, bijvoorbeeld met behulp van scrum, resulteert in echte verbetering.'
Ondanks verbeterdoelstellingen die ict-organisaties nastreven laat de praktijk zien dat daadwerkelijk verbeteren niet vanzelf gaat. Eén van de oorzaken die Huijgens hiervoor noemt is dat het plannen van een betere performance in veel gevallen het onderspit delft tegen het zoveel mogelijk uitsluiten van onzekerheden. In traditionele projectomgevingen leidt dat tot projecten die telkens duurder worden en langer duren. 'Het is des te opvallender dat in een agile projectomgeving verbeteringen wel vanzelf gerealiseerd worden. Op basis van deze bevindingen kan ik bedrijven niet anders adviseren dan agile direct in te voeren.'
In zijn boek 'Agile werkt' publiceert Huijgens zijn onderzoeksresultaten. Daarnaast geeft hij handvatten, raamwerken en tips voor het invoeren van een agile manier van meten, analyseren en benchmarken van ict-projecten. Het boek, dat 208 pagina's telt, is verschenen bij uitgeverij Academic Service en kost 34,95 euro.
Hennie Huijgens
Hennie Huijgens werkt al ruim twintig jaar als specialist op het gebied van Measurement & Analysis van grote ict-portfolio's bij informatie-intensieve organisaties. Hij werkt bij ING Nederland. Eerder deed hij ervaring op bij Experian, Interpolis, PinkRoccade, SNS Bank, Rabobank, ABN Amro en Fokker.
Dit klinkt veelbelovend, jammer dat het nog niet algemeen wordt toegepast. Zal wel te maken hebben met het gebrek aan control, maar dat de kwaliteit beter is lijkt mij evident aan de manier van agile werken.
Dat het niet vaak in het algemeen wordt toegepast is naar mijn mening niet omdat er alleen een gebrek is aan control. Ik denk dat het meer ligt aan de ‘wil’ of ‘angst’ om te veranderen. Agile/Scrum is nieuw en onbekend voor vele als een gezamenlijke werkmethode. De Waterval-methode is iets wat over het algemeen iedereen kent, het is simpel en geaccepteerd door het (hoger) management.
Dat er studie is gedaan in Nederland naar Agile in vergelijking met de traditionele projectmethode is zeer interessant. Lijkt me leuk om het boek te lezen.
Geweldig! Het hoge woord is er in Nederland uit, we durven het te schrijven in de grote bladen.
Ben erg blij met dit soort berichten op sites als Computable.
Nu de rest van Nederland nog, zodat we binnenkort naar iets gunstiger statistieken aankijken als het om de succesrate van IT-projecten gaat.
12 september is een mooie dag!
Nu de uitslagen nog van de tweede kamer en mijn dag is compleet.
Vriendelijke groet,
Mark
Zo nieuw en onbekend is Agile nou ook weer niet. Maar veranderen in de IT heeft soms wat tijd nodig ;-).
Mooi dat dit onderzoek er is! Ben heel benieuwd naar de omgevingsfactoren die onderzocht zijn, mijn ervaring is dat die bepalend zijn voor het slagen of falen van verandertrajecten in organisaties. Het gaat niet om de methode, maar over hoe je de invoering doet. En dat je ervoor zorgt dat het zichtbaar bijdraagt aan de resultaten.
En dan nog de plezier factor van de medewerkers. Iedereen krijgt ‘energie’ van Agile trajecten. En dat valt niet in een percentage uit te drukken.