Nederlandse telecomleveranciers wachten nog steeds met het uitrollen van een landelijk 4G-netwerk. Dit terwijl de landen om ons heen wel bezig zijn zo'n nieuw en snel mobiel netwerk uit te rollen. Volgens Jan Buis, directeur internationale verkopen bij netwerkleverancier Lancom, is het opvallend dat Nederland juist op 4G-vlak achter loopt, terwijl we op andere vlakken altijd een voortrekkersrol vervullen als het gaat om innovatie en technologie.
Volgens Buis zijn de telecomleveranciers nog niet eens het grootste probleem bij de trage uitrol van 4G, maar ligt de schuld vooral bij de Nederlandse overheid in samenwerking met het Agentschap Telecom, 'Zij lopen hopeloos achter en het is nog onduidelijk wanneer er wel stappen gezet gaan worden.' De crux zit hem volgens Buis in het primaire gebruik van het netwerk. Dat wordt niet meer de spraakfunctionaliteit maar het dataverkeer. Hierdoor moeten volgens Buis nog een aantal stappen worden gezet. 'Zo moeten de isp's de masten in om de antennes te vervangen, de daarbij behorende hardware vervangen, maar vooral ook de backbone gelijkwaardig maken.'
'Er moet vooral eerst naar de frequenties worden gekeken', zegt Buis. 'In 2010 zijn de 2,6 GHz frequenties geveild onder de telecomaanbieders, maar is dat wel de meest ideale frequentie? Ik vind dat het Agentschap Telecom moet kijken naar de oude analoge tv-frequenties op 800 en de huidige gsm-frequentie 1800 MHz. Deze worden vrijwel niet meer gebruikt en bieden een veel stabieler netwerk voor 4G. In Duitsland heeft men al bewezen dat dit werkt. Daar hebben ze in de zogenaamde ‘witte zones' al enige tijd 4G-netwerken draaien. In deze gebieden waar geen kabel te vinden is, werkt het 4G-netwerk op de 800 MHz-frequentie, veel stabieler dan wanneer je hoger in de frequenties gaat werken.'
Multiband frequentieveiling
Op 31 oktober 2012 start Agentschap Telecom met de Multiband-frequentieveiling. Hieraan doen vijf marktpartijen mee. Bij de veiling worden vergunningen voor mobiel internet en mobiel bellen verdeeld. De vergunningen zijn zeventien jaar geldig. De duur van de veiling hangt af van het verloop van het biedproces. De huidige vergunningen lopen in februari 2013 af. De vergunningen worden opnieuw geveild, zodat iedereen ook na die datum mobiel kan blijven bellen en internetten. In de veiling gaat het om vergunningen in de 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz band.
De toekomstige vergunninghouders kunnen zelf bepalen welke diensten zij aanbieden en welke technologieën zij daarvoor gebruiken. Dat geeft hen de mogelijkheid om naar eigen inzicht in te spelen op de vraag vanuit de markt. Dit stimuleert de introductie van nieuwe diensten en innovatie. Aan de veiling doen enkele nieuwe toetreders mee. Van de drie gereserveerde vergunningen blijven er twee specifiek voor hen gereserveerd. Op deze wijze geeft het kabinet de concurrentie op de telecommunicatiemarkt een impuls.
Opinie
Lees ook 'Uitrol 4G laat te lang op zich wachten'.
Beste redactie,
Dat het crisis is en we het toiletpapier aan 2 kanten moeten gebruiken kan ik begrijpen maar dit is wel heel erg goedkoop. De opinie van één leverancier gebruiken terwijl er echt meerdere kanten aan het verhaal zitten. Maar blijkbaar betaald LANCOM vandaag de koekjes op de redactie.
Terecht dat er aandacht gevraagd wordt voor de analoge tv banden. In Engeland is al een geslaagde test geweest in het kader van super Wi-Fi. Daarnaast is de doordringbaarheid van gebouwen beter op die lagere frequenties. Het heeft echter alleen zin als er echt meer en verschillende operators komen, anders is het de dood voor de Wi-Fi mogelijkheden. Er is tenslotte niet voor niets in 1989 een scheiding gemaakt tussen infrastructuur en randapparatuur.
Die wordt op zijn minst beïnvloedt door deze veiling …., of lees de lobby van de providers gaat de overhand krijgen…..
De 1800 band wordt geveild en vrijgegeven voor o.a. UMTS. Verder zijn er LTE pilots op een aantaal locaties en hebben providers LTE aangekondigd binnen een aantal jaar, in plaats van naar mijn bescheiden verwachting 2018.
Er zit wel beweging in de markt, maar te weinig. Het zou mooi zijn als de 1800 band ook LTE mogelijkheden mag bieden, dan zou LTE sneller kunnen worden uitgerold op grotere schaal.
We lopen in vergelijking met andere landen wel achter, of het agentschap de eniger verantwoordelijke is, dat valt te betwijfelen. Providers zouden meer het voortouw moeten nemen, mar bij gebrek aan echte concurrentie valt dit tegen.
Dat is apart…. 2 artikelen met dezelfde strekking binnen 2 dagen.. Een valt eonder ‘Opinie’, de ander onder ‘Nieuws’.
Wat ik betreur is dat niet wordt gemeld dat dit het zovelste netwerk is dat door providers in de lucht moet worden gehouden. Veel sterker dan UMTS. De straling van UMTS en met name 4G gaan dwars door betonnen muren heen, en vormt daarmee een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid met klachten als slapeloosheid, concentratie- en gedragsstoornissen, hersendegeneratieve aandoeningen tot zelfs hartproblemen tot gevolg. Besef dat voor dat net iets snellere YouTube filmpje jij als 4G gebruiker en aanslag doet op je eigen gezondheid (dat is jouw keuze) maar met name van onschuldige babies, ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem. Die zie je niet want je bent druk bezig met je YouTube en Facebook app.
Hoogfrequente elektromagnetische straling neemt met de komst van 4G en allerlei hotspots (FON), wifi, dect, smartmeters en smarttv’s in zeer hoog tempo toe. 60% van de straling kun jezelf voorkomen. De overige 40% door met je geld te spreken,