Uit gegevens die storageleverancier Nexenta Systems heeft verkregen op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) blijkt dat vrijwel alle organisaties binnen de Nederlandse lokale en centrale overheid vastzitten aan kostbare opslagoplossingen van merken als Fujitsu, NetApp, HP en EMC. Dit staat volgens de leverancier haaks op de initiatieven die de overheid de afgelopen jaren heeft ontplooid om op brede schaal voor kostenbesparingen te zorgen en leveranciers van open en commerciële oplossingen gelijke kansen te bieden.
Het Wob-verzoek richtte zich op de inkoop van storage-oplossingen door elf Nederlandse ministeries in 2010 en 2011. Alle benaderde ministeries willigden het verzoek om informatie in. Hieruit blijkt dat ministeries jaarlijks gemiddeld 1,4 miljard euro aan opslagoplossingen spenderen. Een van de organisaties investeerde hier op jaarbasis zelfs 6,2 miljoen euro in. De organisaties kochten jaarlijks gemiddeld 1226 TB aan opslagcapaciteit in. Elke terabyte aan opslagcapaciteit kostte hen gemiddeld rond de 2357 euro. Sommige organisaties gaven echter bijna 23.333 euro per terabyte uit.
Volgens Nexenta blijkt uit de verkregen stukken dat resellers grote legacy-storagemerken met hoge marges bleven pushen. Geen van de ondervraagde ministeries heeft open storage aangekocht in de onderzochte periode.
Evenveel aandacht
'De publieke sector moet zijn inkoopstrategie op het gebied van storage drastisch herzien met het oog op het slechte economische klimaat', zegt Nexenta-ceo Evan Powell. 'Het is ongelooflijk om te zien hoeveel geld van de Nederlandse belastingbetaler wordt verspild aan kostbare opslagoplossingen. Dit is enerzijds het gevolg van de gebondenheid aan één leverancier en anderzijds te wijten aan algehele apathie. Het is een trieste ironie dat het gebruik van open storage sneller groeit buiten de Nederlandse overheidssector, ondanks het feit dat de overheid wil dat haar instellingen tijdens de oriëntatiefase voor ict-bestedingen evenveel aandacht besteden aan commerciële als aan open source-oplossingen.'
Powell waarschuwt dat wederverkopers die blijven vasthouden aan legacy-storagemerken hard wakker zullen worden geschud zodra de Nederlandse overheid besluit om over te stappen op open storage. 'Resellers doen er goed aan een strategie te hanteren die op open storage is gebaseerd, zodat ze niet het risico lopen om in een vroeg stadium te worden uitgesloten van deals. Resellers die investeren in oplossingen waarmee overheidsinstellingen grotere kostenbesparingen kunnen realiseren en hun flexibiliteit vergroten, zullen merken dat hun investering zich snel terugverdient.'
Combinatie van problemen
Volgens Powell tonen de gegevens van het WOB-verzoek aan dat de initiatieven van de Nederlandse overheid om het gebruik van open source te stimuleren nog een lange weg hebben te gaan. In zijn visie zijn er verschillende redenen aan te wijzen waarom overheidsinstellingen niet op open storage overstappen. 'Er is sprake van een combinatie van problemen: enerzijds is er sprake van verwarring en angst, en anderzijds het onvermogen om een ict-partner te vinden die over de juiste vaardigheden beschikt om open storage-oplossingen te implementeren. In een tijd waarin iedereen de buikriem moet aantrekken, zal de overheid om het succes van deze initiatieven te garanderen niet alleen de publieke sector moeten voorlichten over de voordelen van open storage, maar ook de dienstverleners die deze sector bedienen.'
Het zijn slechte tijden voor de bladen, er had beter ‘advertentie’ boven het stuk kunnen staan.
Ik zie me al een hele kritische omgeving op Nexenta opslaan, dat is de goden verzoeken en ik ben mijn baan kwijt.
Laten we we wel zijn, alsof alle data high end storage nodig hebben, hoeveel organisaties hebben de vakantiekiekjes van hun personeel hierop staan, of meerdere kopies van het zelfde document wat ook al in de mail meerdere malen staat.
Er is verschil in data, data die er niet toe doet kan makkelijk op Open Source geplaatst worden, heeft het zich laten bewijzen, dan kan men deze Open Source storage gaan gebruiken voor wat kritischer gebruik.
Alsof de functie housekeeping van EMC zo vanzelfsprekend is, dat men deze timeout in gebruik nog accepteerd voor de bedragen die men ervoor moet neertellen.
400 EUR is 25% teveel, denk eerder aan 300 EUR per TB