KPN wil meer mensen met een beperking aannemen. Sinds eind 2010 heeft het ict-concern ruim twintig mensen uit deze doelgroep aangenomen. Dat aantal wil KPN dit jaar verdubbelen. Het bedrijf zoekt onder andere naar twee Wajongers (jong gehandicapte medewerkers) die het kan inzetten en begeleiden op het UWV-account. Overheidsorganisaties stellen in aanbestedingen steeds vaker de eis dat leveranciers een bepaald percentage kwetsbare werknemers inzetten bij de uitvoering van een opdracht.
KPN werkt inmiddels zo'n twee jaar samen met met UWV om mensen die moeite hebben deel te nemen aan de arbeidsmarkt, aan een baan te helpen, meldt woordvoerder Steve Hufton. UWV levert kandidaten aan en adviseerde het telecombedrijf over de begeleiding van werknemers met een ziekte of een handicap.
Daarnaast is het ict-concern actief als (mede-)organisator van bijeenkomsten om werkgevers te informeren over en het stimuleren tot het aannemen van mensen uit deze doelgroep. Voor werkgevers bestaan er allerlei subsidie- en dispensatieregelingen om de drempels weg te nemen bij het aannemen van kwetsbare werknemers. Verder is KPN een van de partners van CAP100, een profielensite met als doel de afstand tussen mensen met een lichamelijke handicap en het bedrijfsleven te verkleinen. 'Sinds eind 2010 hebben we ruim twintig medewerkers uit de doelgroep aangenomen. Recent hebben we intern afspraken gemaakt om dat aantal minimaal te bestendigen en ons in te spannen voor verdubbeling', zegt Hufton.
UWV-account
KPN won kortgeleden een grote aanbesteding bij het UWV. De komende 5,5 jaar verzorgt KPN Corporate Market de kantoorautomatisering en het werkplek- en netwerkbeheer van de uitvoeringsorganisatie. Circa tachtig KPN-collega's gaan de komende jaren aan de slag voor het UWV, waarvan een deel op locatie bij UWV. Het bedrijf wil twee Wajongers inzetten en begeleiden op het UWV-account. 'Wanneer je gaat werken voor een maatschappelijke organisatie als het UWV, is het niet meer dan logisch dat je ook zelf je steentje bijdraagt', stelt Hufton.
Eis in aanbesteding
Daarnaast begint het voor ict-bedrijven noodzaak te worden om werk te maken van het inzetten van gehandicapten en chronisch zieken. Tenminste, als ze mee willen doen aan aanbestedingstrajecten. Steeds vaker voeren overheidsorganisaties in hun bestek de eis op dat leveranciers verplicht zijn een percentage mensen met een beperking in te zetten bij de uitvoering van een gewonnen opdracht. 'Dat heet 'social return'. Dat wordt inderdaad steeds vaker gevraagd', aldus de zegsman van KPN.
Volgens mij kunnen we dit niet direct ambitieus noemen voor een bedrijf met 31000 fte aan personeel.
Dus:
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/telecom/4495582/1276977/kpn-ontslaat-versneld-4000-tot-5000-man.html
en dan doe je dit?
Begrijp me niet verkeerd, ik gun wajong-ers en waoers ook een baan, maar het is wel heel raar dat je 4 à 5000 man ontslaat en vervolgens mensen die eigenlijk afgekeurd zijn aan gaat nemen.
Als ik ontslagen KPN werknemer zou zijn, zou dit me voelen als een steek in de rug
Bij mij roepen dit soort berichten dubbele gevoelens op.
Mijn kritische ik zegt dat je maatschappelijke betrokkenheid niet van de daken hoort te schreeuwen, want dan gaat het wel heel erg lijken op een marketing actie. Of op reciprociteit in een contract – en dan is het maar de vraag of het initiatief vrijwillig van de leverancier komt of als kpi wordt opgelegd door de klant.
Mijn positieve ik zegt dat we blij moeten zijn met dergelijke initiatieven. Het mes snijdt immers aan tenminste 3 kanten: de werkgever krijgt een zeer gemotiveerde arbeidskracht, de wajong-er een mooie arbeidsplaats en de maatschappij een uitkering minder.
Ik zeg tenminste 3, want ook de klanten (trots om met een maatschappelijk betrokken bedrijf te werken) en de teamleden (we doen een stapje extra om deze collega een kans te bieden) worden waarschijnlijk positief beinvloed.
Een vriend van mij werkte meer dan 40 jaar voor de KPN.
Drie jaar voor zijn pensioen mag hij vertrekken.
Zijn werk is uitbesteed. In India mogen ze dat nu doen.
Het hoogwaardige werk dat achterblijft is voor de Wajong’ers en WAO’ers ?
Nadat het management ook is uitbesteed aan India zeker.