De Groningse softwareleverancier Gino heeft het kort geding tegen Stichting Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) verloren. Het Gronings bedrijf wilde de spoedaanbesteding laten stopzetten waarmee CIZ leverancier Cordys selecteerde voor de bouw van een noodsysteem. De rechtbank gaf Gino deels gelijk, maar het belang van het bedrijf moet wijken voor het maatschappelijk belang van burgers die zorg behoeven. Ook de eis tot rectificatie in Computable werd verworpen.
Het CIZ indiceert of toetst de aanspraak op Awbz-zorg. Met een indicatie van het CIZ weten mensen hoeveel zorg, die valt onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, ze kunnen krijgen en in welke vorm. CIZ gebruikt voor de indicatiestelling software van het Groningse bedrijf Gino, in combinatie met 17 databases waarin alle data van CIZ over cliënten en zorgpakketten zijn opgenomen die nodig zijn voor de indicatiestelling. De benodigde hardware is geleverd door ict-dienstverlener Accent uit Sneek.
Afgelopen juni bleek uit een gepubliceerde gunning dat Cordys voor 1,5 miljoen euro een backupoplossing ontwikkelt voor dit systeem dat het primaire proces voor de indicatiestelling Awbz-zorg ondersteunt. Er bleek volgens CIZ een reële kans op uitval te bestaan. Bij uitval komt de indicatiestelling tot stilstand. Dat heeft grote gevolgen voor zorgaanbieders en cliënten. De uitvoeringsorganisatie selecteerde Cordys, leverancier van business process management (bpm)-software, zonder dat er een aanbesteding werd uitgeschreven. Dat mag in situaties waarin dringende spoed is vereist als gevolg van gebeurtenissen die door de aanbestedende dienst niet konden voorzien. ‘Een Europese aanbesteding plus bouw nemen geruime tijd in beslag. Het CIZ heeft, in samenspraak met het ministerie van VWS, op basis van de actuele analyse, gekozen voor deze wijze van gunnen’, legde een woordvoerder uit aan Computable.
Gelijk hebben is niet altijd gelijk krijgen
Gino ageerde hiertegen en vond dat het CIZ de opdracht voor het aanleggen van een vangnet via een openbare of niet-openbare procedure had moeten aanbesteden. Volgens het bedrijf bestond er geen noodzaak voor een spoedaanbesteding en opereerde het Gino-systeem al zes jaar zonder gebreken. Uit de rechterlijke uitspraak blijkt dat Gino verwoede pogingen heeft ondernomen om het maken van een backupsysteem door een leverancier tegen te houden, maar talloze gesprekken, een verzoek om een getuigenverhoor en een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) liepen op niets uit. Uiteindelijk stapte Gino naar de rechtbank.
De Utrechtse rechter geeft Gino gelijk en vindt dat het CIZ het spoedeisende karakter van de aanbesteding onvoldoende heeft aangetoond. Maar, stelt de rechter, het financiële belang van Gino dat in deze zaak speelt, moet wijken voor het algemeen maatschappelijk belang dat CIZ dient. De instantie heeft aannemelijk genoeg gemaakt dat de bouw van het backupsysteem zich al in een vergevorderd stadium bevindt; Cordys rondt het project eind september af. Door stopzetting en het opnieuw aanbesteden van het noodsysteem zouden de belangen van burgers die zorg nodig hebben op het spel komen te staan, aldus de voorzieningenrechter. Gino zou nog wel kunnen overwegen een schadeclaim in te dienen bij het CIZ.
Geen rectificatie
Het Groningse softwarebedrijf vorderde in het kort geding verder een rectificatie in Computable. Gino vindt dat de reputatie van het bedrijf door de eerdere berichtgeving is aangetast; door uitlatingen van een CIZ-woordvoerder werd de indruk gewekt dat het bedrijf ondeugdelijke software zou hebben geleverd. De rechtbank in Utrecht verwierp ook deze eis. Naast dat het artikel neutraal van toon is heeft de voorlichter van CIZ in het artikel geen onrechtmatige uitspraken gedaan over Gino.
Nieuw formulier niet tegenhouden
Het registratiesysteem Gino (Geïntegreerd Informatie Netwerk Ouderenzorg) is voortgekomen uit software-onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat vormde de basis van het in 1990 gestarte bedrijf Gino B.V. Het Groningse bedrijf sloot in 2006 met het CIZ een contract voor het leveren en verder ontwikkelen van de software voor de ondersteuning van de indicatiestelling. Gino droeg daarbij ook zijn wetenschappelijk archief over aan het CIZ.
De uitvoeringsorganisatie wil het systeem echter vervangen door een nieuwe oplossing. Daarvoor loopt inmiddels een openbare aanbesteding. Ook wil het via een onderhandse aanbesteding een nieuw verkort onderzoeksformulier laten ontwikkelen dat wordt gebruikt bij de indicatiestellingen. Daarvoor zijn zes universiteiten uitgenodigd. Gino probeerde deze aanbesteding eveneens via het kort geding tegen te houden. Het bedrijf vindt dat het ook aan dit traject mee moet kunnen doen en meent dat de aanbesteding voor een nieuw formulier in strijd is met de eerder gemaakte afspraken over het gebruik van het overgedragen archief. De rechtbank oordeelde hierover dat hoewel Gino het huidige formulier heeft ontworpen dit niet betekent dat het CIZ niet vrij zou staan om aan andere wetenschappers een nieuw formulier te vragen.