De beursgenoteerde ict-dienstverlener Ordina in Nieuwegein heeft in de eerste zes maanden van 2012 een verlies geboekt van 1,7 miljoen euro. Dat is een sterke verbetering ten opzichte van een jaar eerder, toen het bedrijf in het eerste halfjaar een kleine acht miljoen euro verloor. De omzet daalde in de eerste jaarhelft met 7,8 procent naar 201,9 miljoen euro.
Ordina gaf in de eerste zes maanden van 2012 een bedrag van drie miljoen euro uit aan reorganisaties. Dat is fors minder dan in de eerste helft van 2011, toen reorganisaties 7,2 miljoen euro opslokten. Ordina-ceo Stépan Breedveld is tevreden met het resultaat: ‘In een uitdagende markt houden wij onze winstgevendheid op peil. Bezuinigingen op personeel flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en beheersing van de indirecte kosten hebben een duidelijk positief effect.' Breedveld wijst op de zogeheten Ebitda-marge, een maatstaf voor het verdienvermogen van het bedrijf, die in de eerste zes maanden van 2012 uitkwam op 3,7 procent, gelijk aan het cijfer uit dezelfde periode in 2011.
Voor een voorspelling van de prestaties van zijn bedrijf over heel 2012 vind Breedveld de economische vooruitzichten en ontwikkelingen in de markten te onzeker. ‘Dit geldt voor Nederland en België. Daarom spreken wij geen verwachting uit voor de komende periode.'
De ict-dienstverlener wil zijn imago als innovatie onderneming opvijzelen. Daarvoor heeft het als speerpunten de thema's mobile, security, cloud, big data, social media, smart sourcing en unified Communications gekozen. Een aanwijzing dat die strategie vrucht afwerpt ziet Breedveld in de prijs die Ordina ontving van brancheorganisatie ICT~Office voor Agrosense, een oplossing voor de Land- en tuinbouwsector.
Regio
Ordina richt zich vooral op het grotere bedrijfsleven in de regio. ‘Door de introductie van regiosales zitten we dichter bij de klant en weten we de verbinding met hen beter te leggen', zegt Breedveld. In Apeldoorn betrekt Ordina in september een nieuw pand.
Marktanalyse
Lees ook de analyse van marktonderzoekbureau Pb7 over de resultaten van Atos, Capgemini, KPN Corporate Market en Ordina.