Naar nu blijkt is op 31 juli 2012 cloud-beheerder Dynacloud uit Enschede failliet verklaard. De curator heeft de overgebleven veertien medewerkers ontslagen. Opvallend, want in maart 2012 wist het bedrijf nog de Compello Group als investeerder aan te trekken. Het beheerproduct Dynacloud Datacenterautomation Suite (DAS) bleek echter nog niet af, waardoor er geen omzet binnenkwam en faillissement niet meer te voorkomen was. Compello probeert nu Dynacloud volledig in handen te krijgen.
Curator Mink Severiens van Dijks Leijssen Advocaten uit Enschede wil niet al teveel zeggen over het faillissement. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van het faillissement en het eerste faillissementsverslag komt binnenkort beschikbaar. Desgevraagd laat hij wel weten dat de overgebleven twaalf werknemers en twee managers ontslagen zijn en dat zij ook al enige tijd geen salaris ontvingen.
Bekocht
De reden van het faillissement van Dynacloud is voor Compello-ceo Erwin Giesbers wel duidelijk. Zijn bedrijf nam in maart 2012 50 procent belang in Dynacloud met het idee om direct met DAS de markt op te gaan. 'Dat bleek echter niet te kunnen, want het product was totaal niet af. Wij namen dat voor waar aan toen wij een belang in Dynacloud namen. Toen we daar binnen kwamen, was er geen twijfel, maar twee maanden later was dat er wel. Ik voel me bekocht, want als ik vooruit had geweten dat DAS niet af was, hadden we geen belang in het bedrijf genomen.'
Met DAS kan een cloud-omgeving (privaat, publiek of hybride) in een datacentrum worden ingericht en beheerd. De suite bevat functionaliteit voor het beheer van zowel de fysieke als virtuele infrastructuur en koppelt die aan hulpmiddelen voor servicebeheer en zelfbediening. Meerdere datacentra zijn vanuit één punt aan te sturen en eindgebruikers hebben zelf de controle. Volgens Dynacloud kan met de inzet van DAS het bouwen, uitrollen, beheren en factureren van cloud-capaciteit worden vereenvoudigd. Het systeem is geschikt voor grotere omgevingen.
Faillissement dreigde eerder
Als we Giesbers mogen geloven dreigde er al faillissement voor Dynacloud eerder dit jaar. De investering door Compello werd dan ook deels gedaan om dat te voorkomen. 'Er zitten daar goede mensen die in staat zijn het product verder te ontwikkelen', vervolgt Giesbers. 'We kijken dan ook hoe wij hen een werkplek kunnen garanderen. Of dat bij ons wordt of bij iemand anders, dat is aan de curator. Al denk ik dat DAS moeilijk bij een andere partij is onder te brengen omdat het maatwerk is. Als het ons lukt om het personeel en het product naar Compello te halen, dan is er nog wel een extra investering nodig om DAS af te krijgen. Ik denk dat er nog wel een miljoen euro bij moet.'
Toen Compello zich inkocht bij Dynacloud waren er nog 25 mensen in dienst. De afgelopen maanden zijn er elf mensen vertrokken. Dit waren mensen met een halfjaarcontract dat niet verlengd werd en dit waren presales-medewerkers en accountmanagers die nog geen product konden verkopen. De overige veertien medewerkers zijn dus ontslagen, maar Giesbers hoopt op korte termijn hen in de Compello-organisatie te kunnen begroeten.
Kat in de zak
Als Giesbers gevraagd wordt of hij spijt heeft van de investering, moet hij even nadenken. 'Er is geld verdampt en als we bepaalde inzichten eerder hadden gehad, hadden wij het anders gedaan. Toch is het voor ons nog niet een verloren zaak. Als we Dynacloud volledig naar Compello kunnen overhevelen, dan heeft het product zeker toekomstperspectief. Als we het uiteindelijk niet krijgen, dan zou je kunnen zeggen dat wij in maart 2012 een kat in de zak hebben gekocht.'
Wat op valt is dat de investering blijkbaar met de nodige naïviteit heeft plaats gevonden. Mij lijkt het essentieel om de kwaliteit van het primaire product te controleren alvorens te investeren in het bedrijf. Ik hoop dat er voor de medewerkers een goede afloop volgt.
Een onafhankelijke Technische Audit door een certified EDP Auditor op dit product had deze problemen kunnen voorkomen. Zeker omdat kennelijk de organisatie (met een hype product) al eerder tegen een failliet aan zat.
Probleem is vaak dat de maker zo enthousiast is over zijn (software)product dat wishfull thinking als realiteit over gebracht kan worden, overigens meestal met alle goede bedoelingen, maar het is toch zaak dit even te checken.