Ict-dienstverlener Ordina heeft tijdens de Gay Pride 2012, die twee weken geleden plaatsvond in Amsterdam, zijn nieuw ontwikkelde crowd management-oplossing voor grootschalige evenementen succesvol operationeel getest. Deze test vond plaats in opdracht van Stichting ProGay, de organisator van de Gay Pride 2012.
De crowd management-oplossing maakt het mogelijk om een zogenaamd 'common operational picture' te creëren voor de betrokken hulpdiensten. In één oogopslag hebben evenementorganisatoren, beveiligers, autoriteiten en hulpdiensten de hartslag van het evenement in beeld. Dit stelt hen in staat adequaat in te grijpen als onveilige situaties dreigen te ontstaan, bijvoorbeeld wanneer grote groepen bezoekers tegelijkertijd naar een knelpunt bewegen.
Grootschalige evenementen
'Innovatie en security zijn belangrijke onderwerpen op onze managementagenda', zegt Stépan Breedveld, ceo van Ordina. 'Ik ben ervan overtuigd dat Ordina op deze gebieden een bijdrage kan leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals dat van veiligheid bij grootschalige evenementen.'
De crowd management-oplossing combineert verschillende soorten data: de mobiele drukte per zendmast, waarheen de mensenstromen zich bewegen, hoe de sfeer is en waar de hulpverleners zich bevinden. Ordina verwerkt en analyseert al deze gegevens in de door Ordina en Clockwork ontwikkelde security-app Pulse. Dit wordt vervolgens gevisualiseerd op de digitale kaart van de mobiele communicatieapplicatie Mobile Map Meetings van Han Dataport. Hierdoor ontstaat een volledig beeld van de drukte en potentiële risicoplekken tijdens een evenement.
Rapporteren via app
Met de security-app Pulse op hun smartphone rapporteren hulpverleners en medewerkers over de sfeer en onregelmatigheden op de plek waar zij zich bevinden. Het rapporteren via een app op de smartphone was voor veel medewerkers aan de GayPride een nieuwe ervaring, en is positief ontvangen door de initiatiefnemers, beveiligers en EHBO'ers. De mogelijkheid tot het sturen van foto's met betrekking tot de drukte op straat, bleek bovendien een waardevolle aanvulling.
De basis voor de crowd management-oplossing is de innovatieve verwerking van zeer grote hoeveelheden data (big data) en de toepassing van mobiele technologieën, alsmede de intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen; Stichting ProGay, KPN, Han Dataport en Ordina/Clockwork. Tijdens de pilot is aangetoond dat de beweging van crowds ten behoeve van de veiligheid met behulp van mastgegevens in kaart kunnen worden gebracht. Na evaluatie van de test tijdens de Gay Pride verwacht Ordina in de toekomst met deze crowd management-oplossing de veiligheid van mensen tijdens evenementen te kunnen optimaliseren.