Bijna tweehonderd voormalige Fortis-automatiseerders die naar IBM zijn geoutsourced willen gebruikmaken van de terugkeergarantie uit het sociaal plan. Dat houdt in dat zij terugkeren bij ABN Amro en daar ander werk moeten zien te vinden. Dat vinden ze een betere optie dan te blijven bij IBM, waar het voortbestaan van hun banen twijfelachtig is. De automatiseerder heeft het meeste werk dat het voor ABN Amro uitvoert al naar India geoffshored.
Erwin Rog, bestuurder bij vakbond De Unie, schat in dat honderdvijftig tot tweehonderd man terugwillen naar ABN Amro. Zij moesten dit voor 1 augustus laten weten. De bank gaat nu een kantooromgeving in Amstelveen inrichten waar de medewerkers een werkplek, een pc en een printer krijgen toegewezen. Van daaruit kunnen ze op zoek naar een nieuwe baan, binnen of buiten de bank, vertelt Rog. 'Een ict-functie binnen de bank wordt lastig, omdat de meeste ict-taken bij ABN Amro zijn uitbesteed. Maar een administratieve functie zou natuurlijk goed kunnen.'
De vakbondsman wijst ook nog op een andere optie: ABN Amro kan de complete groep teruggekeerde werknemers boventallig verklaren. Dan treedt er volgens het sociaal plan een ander traject in werking met afvloeiingsregelingen. 'Maar de bank moet eerst nagaan of er werk te vinden is. Daar zijn afspraken over gemaakt. De vakbonden zullen er op toe zien dat de bank zijn inspanningsverplichting nakomt.'
Dieptriest
In september 2010 bereikten ABN Amro en IBM overeenstemming over het verlengen van het ict-infrastructuurcontract met vijf jaar. Daarin zit ook het deel van de ict van de voormalige Fortis Bank Nederland dat moest fuseren met ABN Amro . Zo'n 350 Fortis-automatiseerders stapten over naar IBM (inmiddels is die groep geslonken tot ruim tweehonderd). Doordat deze werknemers via een outsourcingsconstructie de bank verlieten, gelden de afspraken uit het sociaal plan dat ABN Amro hiervoor met de vakbonden eerder opstelde. Daarbij is overeengekomen dat medewerkers twee jaar na de officiële contractdatum eventueel kunnen terugkeren naar de bank. Die moet dan voor een functie zorgen, wat niet per se een ict-functie hoeft te zijn.
Rog is blij dat er een terugkeergarantie bestaat maar noemt het dieptriest dat zo'n grote groep werknemers er gebruik van wil maken. 'Het betekent dat het merendeel van de Fortis-mensen zich na twee jaar nog steeds niet thuis voelt bij IBM. Bovendien heerst er onzekerheid of er bij IBM wel voldoende werk is de komende tijd. Ik denk dat het bij het opstellen van hetoutsourcingscontract twee jaar geleden de zaken te positief zijn voorgesteld. Men had verwacht over de ergste dip in de ict-markt heen te zijn en dat na het offshoren van taken naar India er voor de Fortis-automatiseerders voldoende alternatief werk beschikbaar zou zijn. Maar dat bleek niet zo te zijn.'
Hypotheekgat
IBM ligt ook nog eens in de clinch met zijn ondernemingsraden. Die stapten een paar maanden terug naar de Ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank om te voorkomen dat IBM een groep van zestig medewerkers via een vrijwillige vertrekregeling zou ontslaan. De or'en, gesteund door de vakbonden, dringen er bij de directie op aan om in dit soort gevallen een sociaal plan op te stellen.
Een Fortis-automatiseerder, die anoniem wil blijven, vertelt dat naast de weinig hartelijke ontvangst bij IBM de hypotheekvoordelen voor mensen een belangrijke rol spelen in de beslissing om terug te keren naar ABN Amro, ook al is daar nauwelijks ict-werk voorhanden. De voordelen, die nog met de Fortis-CAO te maken hebben, kunnen oplopen tot zo'n 1000 euro per maand. Als dit onverhoeds wegvalt ontstaat er voor medewerkers een moeilijk te overbruggen financieel gat.
Of de massale uittocht van Fortis-ict'ers bij IBM gevolgen heeft voor het transformatietraject dat eind dit jaar zou worden afgerond, is onduidelijk. De vakbonden hebben volgende week gesprekken met de directies van ABN Amro en IBM. Volgens bestuurder Rog van De Unie geven beide partijen tegengestelde informatie, bijvoorbeeld over een regeling met baangarantie voor spijtoptanten.
Dieptriest, inderdaad. Maar wat ik van deze groep niet begrijp is dat ze een nog grotere kans lopen om straks werkloos te zijn als ABN-AMRO besluit hen boventallig te verklaren. En geloof me, die klap kan voor veel mensen keihard aankomen.
Ik weet waarover ik praat, ik ben onlangs door mijn, inmiddels, ex-werkgever ook boventallig verklaard. Daarnaast val ik in de categorie 55+ die het behoorlijk moeilijk heeft om weer aan de slag te komen.
Ik zou deze mensen aanraden om gewoon bij IBM te blijven, en vanuit die positie om je heen te gaan kijken. Dat is een veel betere uitgangspositie dan straks, al is het met een leuke afvloeiingsregeling, in de WW te zitten en dat je solliciteren MOET.
En de uitspraak van ABN-AMRO dat er dan wellicht wel een administratieve functie voor hen is, is een lachertje eerste klas. Zie je al een ict’er in hart en nieren die dat zou willen? Misschien een enkeling, maar dat wil je niet met je ict-kennis.
Ik wens hen desalniettemin veel sterkte en vooral nieuw werk toe.
Op het moment dat je als werknemer onderdeel bent van een overstap of overname tussen twee organisaties heb je het niet meer in de hand. Beter is om je eigen plan te trekken, dat is sowieso beter, en je eigen keuzes te maken. Nadelige verrasingen mbt organisatie veranderingen of aanpassingen tav je eigen persoon blijf je dan altijd voor.
Triest dat een Staatsbedrijf zoveel banen geoutsourced heeft, en naar buiten de EU nog wel..
Maar het aspect mbt voordeel op de hypotheek is natuurlijk de bekende “Gouden Kooi” waar men instapt zodra men bij een bank in dienst treedt. Eigen schuld dikke bult als het gaat om de gevolgen wanneer je daar maximaal gebruik van maakt.
@JW, inderdaad een gouden kooi. En dan te beseffen dat de dip waarover in het artikel gesproken wordt, veroorzaakt is door banken… Is het dan niet een idee om juist die Gouden Kooien belastbaar te maken. Is immer een verkapt inkomen. Zeker als het een voordeel van 1000EUR p/m is.
Ik quote me zelf nog maar eens (van 3 sept 2010).
Nog geen minuut spijt dat ik daar (vrijwillig/met toch wel enige druk)ben weggegaan, nu reuze naar mijn zin !
Ex, 03-09-2010 14:11
“Naar verwachting zullen de medewerkers voor het einde van jaar overgaan naar IBM.”
Nou sterkte medewerkers !! In het zelfde schuitje gezeten, binnen een half jaar volgden toen de 1e ontslagen. Worden gouden bergen beloofd etc, maar ondertussen wordt je werk naar India of Afrika gebracht.
ps zet hoog in op je Maatman straks, want prijsinflatie kennen ze daar niet.
Read more: https://www.computable.nl/artikel/nieuws/outsourcing/3495945/1276946/abn-amro-verlengt-infrastructuurcontract-ibm.html#ixzz24CkyT5Hu
Het gaat steeds slechter met de economie vsn Europa. Laten we lekker alles outsourcen buiten Europa, die landen groeien als gekken!
Jaja…Uiteindelijk zal de gierigheid om meer aan mensen in Europa uit te geven ons fataal worden en hebben we al ons werk in het buitenland zitten!
Ja is inderdaad triest de outsourcing. Zeker omdat het binnen de fortis wel goed werkte. De ICT club heeft zich meerdere malen moeten bewijzen.
het is ninet alleen IBM ook KPN Corperate. Wel het verschil dat daar de ontvangst goed is geweest. Maar onzekerheid of er nog werk is heeft ongeveer 20 man doen beslissen terug te gaan naar de bank.
VDL topman Wim vd Leegte was onlangs heel duidelijk over het hele outsourcen naar India:
Van der Leegte haalt ook uit naar het kortetermijndenken dat gepaard gaat met een beursnotering. Als voorbeeld haalt hij KPN aan, dat vierduizend banen verplaatst naar India. ‘Daar verdien je dan vijftig miljoen euro aan om daar het dividend mee te kunnen verhogen. Maar je gooit wel vierduizend man hier over de schutting naar de overheid en zegt: zoek het maar uit!’ Om de druk van aandeelhouders te weerstaan, zou de overheid een aandeel in ‘eigen’ multinationals moeten nemen, vindt Van der Leegte.
(http://www.bits-chips.nl/nieuws/bekijk/artikel/van-der-leegte-stelt-vrijhandel-ter-discussie.html)
Het is en blijft helaas korte termijn denken en aandeelhouders tevreden houden in het bedrijfsleven.
Dapper besluit van ex-fortis medewerkers. Geen zorgen maken over boventalligheid etc. De bank is verplicht een passende baan aan te bieden en als dat niet lukt, kunnen ze hooguit een voorstel doen tot een regeling. Maar zij kunnen je niet verplichten zolang geen passend werk gevonden is. Ik praat uit ervaring en er is altijd iets te vinden bij de bank want ICT werk moet goed begeleidt worden. De bank heeft geen greep meer op de vendoren en die kunnen alleen met kennis en kunde bestuurd worden.
Dieptriest inderdaad. En dan bedoel ik een aantal reacties hier…
Het wil maar niet tot de hoofdjes van een groot aantal (meestal oudere) medewerker doordringen dat de tijden toch echt veranderd zijn. Termen als terugkeergarantie, sociaal plan, riante afvloeiingsregeling komen over 10 jaar niet meer voor. Simpelweg omdat daar geen geld meer voor is.
Het feest van de jaren ’90 is nu eindelijk echt over.
Ja, er wordt werk ge-outsourced, daar doe je niets aan in een globaliserende wereld. Stop met zeuren en ga iets anders doen waar wel behoefte aan is in deze wereld. Trek je eigen plan en neem eigen initiatief.
Kennis en kunde opdoen waar wel behoefte aan is.
Je hebt *nergens* recht op!
Veel succes de komende 20 jaar.