Kenniscentrum Ecabo meent dat er misleidend bericht wordt over ict'ers op mbo-niveau die werkeloos thuis zouden zitten. Zij waarschuwen jongeren, ouders en decanen voor misleidende berichten. Wel zegt het kenniscentrum hier direct bij dat de kans op een baan in de ict enorm verschilt per opleiding.
Onlangs deden GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi en FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma uitspraken over de baankansen voor mb-ict'ers. Zij schetsten het beeld dat er voor alle ict-opleidingen op mbo-niveau een negatief arbeidsmarktperspectief is. Die interpretatie is volgens Ecabo niet correct en zorgwekkend. Eerder dit jaar bekritiseerde Ecabo ook de 'Keuzegids onderwijs mbo-opleidingen' voor het schetsen van een ongenuanceerd beeld voor ict'ers.
Op één hoop gegooid
Eerdere berichten zijn volgens Ecabo gebaseerd op cijfers van onder andere het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Daarbij zijn de cijfers van het mbo, hbo en wo volgens het kenniscentrum op één hoop gegooid. Vervolgens wordt vraag en aanbod tegen elkaar afgezet en voor ict is de conclusie getrokken dat het aanbod groter is dan de vraag op de arbeidsmarkt. Dat klopt volgens Ecabo, wanneer alles bij elkaar wordt opgeteld. Het kenniscentrum kijkt echter specifiek per opleiding en ziet dan een enorm verschil. De ict-branche in zijn geheel is volgens Ecabo te omvangrijk en gedifferentieerd om in één adem te noemen met 'baankans'. Dat wordt hier wel gedaan en zorgt volgens het kenniscentrum voor een misleidend beeld.
Ecabo moet toegeven dat in Nederland het perspectief inderdaad ongunstig is voor gediplomeerden van ict-opleidingen op mbo-niveau 2 en -niveau 3. Het gaat hier om medewerkers ict en medewerkers beheer ict. Ecabo meent echter dat voor de mbo-ict-opleidingen op niveau 4 de perspectieven juist gunstig zijn. Hierbij gaat het om ict-beheerders, applicatieontwikkelaars en netwerkbeheerders. Uitzondering is volgens Ecabo dan weer de opleiding Particulier digitaal onderzoeker, niveau 4.
@R Nijhuis.
Tja, als je begint met ‘arbeits markt’ ipv ‘arbeidsmarkt’ in een sollicitatiebrief, dan is het inderdaad al snel afgelopen.
Wat een tegenstrijdig bericht. Na ik weet niet hoeveel sollicitaties van mijzelf en mede MBO-4’ers kom je nog amper in aanmerking voor helpdesk functies. Dit i.c.m. MCSA 2003 en VMWARE VI3..
Wat een tegenstrijdig bericht. Na ik weet niet hoeveel sollicitaties van mijzelf en mede MBO-4’ers kom je nog amper in aanmerking voor helpdesk functies. Dit i.c.m. MCSA 2003 en VMWARE VI3..
Het jammere is dat (een deel van) de markt zich zo blind staart op certificaten en diploma’s
In mijn team heb ik meerdere HBO-ers zitten die eerst MBO gedaan hebben, alsook mensen die na de middelbare school HBO gedaan hebben.
De 2 minst goede mensen in mijn team zijn een HBO-er, en een MBO-HBO-er.
De beste van het team is ook een MBO-HBO-er
De 2 minst goeden hebben de meeste ICT gerelateerde certificaten, de beste is eigenlijk een elektro-man die in de ICT gerold is
Al die diploma’s en certificaten zin leuk en aardig, maar aan het eind van de rit is het vooral de mentaliteit en inzet die het verschil maakt!
@PaVaKe: Tja…. een werkgever moet zich wellicht niet blind staren op certificaten, diploma’s of niveaus… maar hij zal uit de beschikbare CVs toch een eerste schifting moeten maken. Mentaliteit en inzet zijn niet af te lezen uit een CV, opleidingsniveau wel.
Dit laat trouwens zien dat die opdeling in MBO niveaus uiteindelijk niemand helpt.
@PaVaKe ik weet niet precies hoe oud jij bent maar in mijn tijd bestonden er niet eens ICT opleidingen.
Op de HTS liep een vent verkleed als boswachter rond, die in de proefwerken enkel vroeg of in een stukje programma een puntje of een comma moest staan en dat soort onzin.
Ik heb last van dyslexie dus ik scoorde altijd een vier ( @redactie ja idd dat verklaart )
Zo’n beetje iedere ICTer van boven de vijfendertig die iets presteert, heeft zich dat zelf geleerd.
@vincent ik denk dat slechts weinigen de diepgang van je noodkreet zullen begrijpen.
Bij geen enkele ict opleiding zal vermeld worden hoe deze wereld werkelijk in elkaar steekt.
Zelf ben ik inmiddels 6 jaar werkzaam in de ICT en heb niet meer dan een MBO niveau 2 diploma. Heb mezelf ook naar binnen moeten ‘praten’ en was ook zeker niet aangenomen als men wist dat ik slechts een niveau 2 diploma had. Omdat ik mijn passie en inzet inmiddels duidelijk heb kunnen maken heeft mijn werkgever me de kans gegeven om mezelf bij te scholen. Op het moment zit ik in het derde jaar HBO (deeltijd) en heb naast een legio andere certificaten en trainingen vorig jaar nog een MCITP:SA 2008 bootcamp training in 9 dagen succesvol afgerond.
Waarom ging ik na niveau 2 meteen de arbeidsmarkt op? Ik was jong en had meer passie voor ICT dan het bijzonder slecht onderwijs wat op het ROC werd aangeboden.
Kijk bij sollicitanten verder dan papieren. Kijk naar de hobby’s van de betreffende persoon en kom er snel achter dat een medewerker die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt een stuk waardevoller is. Zolang iemand maar leergierig (kan je niet altijd opmaken uit papieren), sociaal, flexibel, klant/servicegericht zelfstandig en analytisch is.
Misschien een leuk voorbeeld: Een vriend van me was op jonge leeftijd al geïnteresseerd in het sleutelen aan bromfietsen. Hij was in staat om een bromfiets volledig te demonteren en weer opnieuw in elkaar te zetten zonder dat hij de onderdelen in juiste volgorde hoefde te leggen. Hij leek de logica achter de opbouw van een bromfiets gewoon te begrijpen zonder ooit maar een boek te hebben gelezen. Omdat hij destijds 16 was en niet wist of hij dit de rest van zijn leven wilde doen besloot hij op advies van zijn ouders (lees: ouders zagen geen brood in zijn hobby) om een MBO4 ICT opleiding te doen. Hoewel hij deze studie met succes had afgerond en ook aan de slag ging als systeem- netwerkbeheerder bleef zijn passie zich ontwikkelen tot een punt dat hij zelfs zijn motorblok van de auto wist te reviseren (met hulp van een monteur at first). Nu 8 jaar later heeft hij toch maar besloten om van zijn passie zijn werk te maken en heeft hij zich o.a. weten te specialiseren in het reviseren van motoren van klassieke voertuigen (wat toevallig ook een aardige cent oplevert). Zelf gaf hij ook aan dat de werkgevers (ICT) die hem over de jaren hebben aangenomen ook alleen maar naar papieren keken. Eenmaal binnen was het passief ‘meedraaien’ voldoende. Wanneer je doet waarvoor je wordt aangenomen is een manager al snel tevreden en wordt er nauwelijks naar je omgekeken. ‘Zolang het werk maar wordt gedaan’ lijken veel managers tegenwoordig te denken.
Heb je echter een team van ICT’ers met de karakter eigenschappen die ik eerder heb beschreven i.c.m. een passie voor ICT zijn de mogelijkheden eindeloos. Het bij elkaar brengen en houden van een dergelijk team, dat is waar een manager zich wat meer mee bezig zou moeten houden. Wat motivatie in de vorm van opleidingen (indien mogelijk) en je hebt een dreamteam.
Ik ben MBO 4 ICT Beheerder met een aantal certificaten. Ik heb geleerd op school om bedrijfsnetwerken op te zetten en te beheren.
De enige vacatures die beschikbaar zijn, zijn Helpdesk Medewerker functies. Helpdesk medewerker is overigens MBO niveau 2!
De lonen voor deze functie zijn ook erg laag. Als vrijgezel, kun je amper rond komen en groeien. Want certificaten krijg je ook niet van de baas!
MBO 4 ICT Beheer of Systeembeheer vacatures zijn er gewoon niet, om dit soort functies tegenwoordig uitbesteed worden.
Het niveau dat in vacatures gevraagd wordt moet ook niet kloppen. Laatst nog zag ik dat er een informatieanalist gevraagd werd, inclusief alle normale eisen – alleen was hier opgegeven dat het MBO zou zijn. Normaliter is dit een functie voor HBO+. Ik verdenk werkgevers dan dat ze MBO willen betalen…
Hoi Vincent,
Nu weet ik niet in welke regio je woont, maar in nagenoeg alle grote steden kan je terecht bij partijen (zal geen namen noemen) die je non-stop detacheren en wel degelijk de mogelijkheid bieden om certificaten te behalen. Dat je begint met een laag loon is een feit, maar waarom zou je niet met zelfstudie bijvoorbeeld MCITP:SA 2008 halen? Dit kost je circa 450,- (excl.) waarna je ongetwijfeld ergens als systeembeheerder aan de slag kan gaan voor een beter salaris. Veel detacheer partijen bieden overigens ook volop mogelijkheden om jezelf te certificeren (1 a 2 certificaten op jaarbasis).