Kenniscentrum Ecabo meent dat er misleidend bericht wordt over ict'ers op mbo-niveau die werkeloos thuis zouden zitten. Zij waarschuwen jongeren, ouders en decanen voor misleidende berichten. Wel zegt het kenniscentrum hier direct bij dat de kans op een baan in de ict enorm verschilt per opleiding.
Onlangs deden GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi en FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma uitspraken over de baankansen voor mb-ict'ers. Zij schetsten het beeld dat er voor alle ict-opleidingen op mbo-niveau een negatief arbeidsmarktperspectief is. Die interpretatie is volgens Ecabo niet correct en zorgwekkend. Eerder dit jaar bekritiseerde Ecabo ook de 'Keuzegids onderwijs mbo-opleidingen' voor het schetsen van een ongenuanceerd beeld voor ict'ers.
Op één hoop gegooid
Eerdere berichten zijn volgens Ecabo gebaseerd op cijfers van onder andere het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Daarbij zijn de cijfers van het mbo, hbo en wo volgens het kenniscentrum op één hoop gegooid. Vervolgens wordt vraag en aanbod tegen elkaar afgezet en voor ict is de conclusie getrokken dat het aanbod groter is dan de vraag op de arbeidsmarkt. Dat klopt volgens Ecabo, wanneer alles bij elkaar wordt opgeteld. Het kenniscentrum kijkt echter specifiek per opleiding en ziet dan een enorm verschil. De ict-branche in zijn geheel is volgens Ecabo te omvangrijk en gedifferentieerd om in één adem te noemen met 'baankans'. Dat wordt hier wel gedaan en zorgt volgens het kenniscentrum voor een misleidend beeld.
Ecabo moet toegeven dat in Nederland het perspectief inderdaad ongunstig is voor gediplomeerden van ict-opleidingen op mbo-niveau 2 en -niveau 3. Het gaat hier om medewerkers ict en medewerkers beheer ict. Ecabo meent echter dat voor de mbo-ict-opleidingen op niveau 4 de perspectieven juist gunstig zijn. Hierbij gaat het om ict-beheerders, applicatieontwikkelaars en netwerkbeheerders. Uitzondering is volgens Ecabo dan weer de opleiding Particulier digitaal onderzoeker, niveau 4.
Het laatst geschetste beeld is in onze ogen jiuist.
De reden is echter niet zozeer de opleiding, maar de instroom.
Aan de hand van de stageverzoeken lijkt het alsof vele rond de 22 tot 24 jaar zonder succes in andere richtingen, denken via instroom in IT niveau 2 of 3 dan wel een baan te zullen krijgen.
Als bedrijf kijken wij naast de opleiding altijd naar de informele kennis op ITgebied en de affiniteit met het vakgebied.
Dit is vaak flinterdun.
Het gaat zo ver dat wij met succes mensen aannemen met veel informele kennis, maar zonder deze MBO opleiding. Zij blijken binnen korte tijd succesvol uit te groeien tot professionele beheerders .
Ecabo heeft helemaal gelijk. Deze nuancering inzake niveau 4 heb ik vorig jaar overigens ook al gehoord van mbo’s in Groningen en Drachten. De complexiteit neemt overigens wel toe. Medewerkers ICT en beheer ICT zijn inmiddels een soort van op beheer gespecialiseerde programmeurs terwijl het tot nu toch nog wel eens gezien werd als alternatief voor als programmeren te hoog gegrepen leek.
Programmeurs zijn inmiddels grotendeels verworden tot script-kiddies. Gelukkig maar, want het zelfstandig leren beheersen van tientallen libraries met tientallen classes met ieder honderden methods en properties zou veel te traag gaan (Bij .Net inmiddels iets van 36000 methods of zo).
Waar kan ik mijn c.v. naar toesturen? Oh wat heb ik een spijt zeg dat ik ict niveau 4 gedaan heb. Als ik dit geweten had had ik absoluut een andere opleiding gevolgd.
Ik moet de eerste gediplomeerde nog zien die niet met open mond een datacenter binnenvalt ongeacht niveau.
Ik hecht meer waarde aan mensen die door ervaring een schat aan kennis hebben opgedaan dan de eerste de beste student die de universiteit uit komt rollen.
Allemaal kortzichtigheid van bedrijven… Zelf ooit niveau 3 gedaan (in een grijs verleden, 10 jaar terug).. Ik kwam toen tijdens de eerste echte IT crisis op de markt. van de 30 sollicatiebrieven werd ik er bij 6 uitgenodigd. 1x de fout gemaakt door te zeggen dat ik niveau 3 had gedaan (zat toen al in het tweede gesprek, was ook gelijk afgelopen. “ohh sorry wij willen voor de detachering alleen niveau4 hebben” Het grappige was dat 2 klasgenoten met niveau 3 hier wel waren aangeomen ;). Voor de rest heb ik dit altijd in het midden gelaten (gewoon op CV neergezet MBO ICT), werkt tot op heden nog steeds prima!
Het gaat er nog steeds om dat je jezelf weet te verkopen. Als je éénmaal een kans hebt gehad bij een bedrijf en je pakt dit goed op dan zit je vanzelf in de flow.
Inmiddels afgestudeerd HBO Technische Informatica (tsja, met niveau 3)… Zegt zo weinig dit, Nederland… Kijk liever naar de inhoud van een persoon, dan ipv iemand af te rekenen op een diploma..
Bij de IT afdeling van Hogeschool Utrecht werken we veel met BOL en BBL leerling niveau 3 en 4 van de ICT en PDO opleidingen in Utrecht en omgeving.
Tot nu toe een goede ontwikkeling, uiteraard enkele uitzonderingen in negatieve zin, maar gelukkig meer uitzonderingen in positieve zin. Bedrijven die opmerkingen maken over niet te krijgen IT personeel, moeten hun eigen opleidings mogelijkheden eens onder de loep nemen.
Even om alles in perspectief te plaatsen, de cijfers hierover zijn inderdaad gewoon bij ECABO terug te vinden, maar:
– Er is géén vraag naar MBO niveau 2. Dit was de aanleiding voor de berichtgeving en het lijkt me dat hier actie op ondernomen moet worden. Iemand met N2 kan veel beter voor lasser of stucadoor oid. gaan leren. Ook bij N3 wordt het steeds ongunstiger.
– Er is wel vraag naar niveau 4 overeenkomend met het aantal werkzoekende(!) geslaagden met dit diploma. Maar hier hoort een nuancering bij.
– Het aantal werkzoekenden met een recent behaald MBO ICT diploma is laag omdat de overgrote meerderheid bij niveau 3 wil doorstromen naar N4 en de overgrote meerderheid met een N4 diploma door gaat naar het HBO. Die tellen dus niet mee als werkzoekenden. Zij die niet doorgaan naar het HBO vinden inderdaad wel een baan, alleen dit is dus een vrij kleine groep (mijn inschatting is 10%, de exacte cijfers heb ik niet).
Het laat zich raden waarom ongeveer 90% doorgaat naar het HBO.
Op deze manier kunnen ECABO en anderen met statistieken blijven schermen. Dat schiet niet op. Het zou misschien helpen als journalisten de cijfers ook weten te vinden en te interpreteren!
Na een periode van her en bij scholing kan ik het op de arbeits markt opnemen tegen jongere mensen. Ik ben 46 heb veel ervaring op velerlei gebied en het omgaan met mensen. Ik heb MBO 3 ict beheer maar aan de bak kom ik niet. Jammer maar dat is de werkelijkheid.
Ik heb 34 jaar geleden eens een aantal weken een opleiding gevolgd bij Ecabo. Ik ben toen meteen gestopt. Het was daar één en al chaos. Ik heb daarna PDI 1, PDI 2, en de MCSE opleidingen gehaald bij een ander institiuut. Je kon toen met deze MBO opleidingen snel aan de slag. Iedere dag stromen wel ca. 10 MBO vacatures via mijn mailbox voorbij. Vaak moet je dan wel bereid zijn om te verhuizen.