Het aantal vacatures binnen de it-branche bevindt zich op een historisch dieptepunt, zo kopten enkele toonaangevende it-publicaties onlangs. Toch zijn er ook veel it-bedrijven die nog steeds nieuwe medewerkers zoeken. Er blijkt een flinke mismatch te bestaan tussen vraag en aanbod op de it-arbeidsmarkt.
Het ligt voor de hand te denken dat it-bedrijven met vacatures hun openstaande posities eenvoudig kunnen invullen. Niets is minder waar. Hoewel vacatures veelal talloze sollicitaties opleveren, blijkt het aantal daadwerkelijk geschikte kandidaten voor een functie vaak bijzonder laag. Reden daarvoor is een mismatch tussen vraag een aanbod. Er wordt momenteel voornamelijk gezocht naar hoogopgeleide it-professionals met kennis en ervaring met de nieuwste technologieën. Die up-to-date kennis is iets dat veel kandidaten eenvoudigweg ontberen.
Betere afstemming
Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, want de consequentie hiervan is dat de it-bedrijven die momenteel nieuwe medewerkers zoeken met z'n allen vissen in de bijzonder kleine vijver van mensen die wel het juiste profiel en de juiste kennis hebben. Daarnaast lopen er talloze werkeloze ict'ers rond die maar moeilijk aan de bak kunnen komen. Daarom moet de Nederlandse overheid flink gaan investeren in innovatie.
Op de eerste plaats moet er binnen het it-onderwijs veel meer aandacht komen voor de nieuwste technologische ontwikkelingen. Daarnaast moeten ook bedrijven eerder de overstap wagen naar de nieuwste ontwikkelingen en hun mensen trainen in de toepassing daarvan. Het directe gevolg als deze zaken niet gedaan worden, is dat Nederland nog verder achterop raakt als kenniseconomie en bedrijven straks gedwongen zijn om specialisten met de juiste kennis en ervaring uit het buitenland te halen.
Daarnaast zou het goed zijn als het bedrijfsleven en het onderwijs (hogescholen en universiteiten) nauwer met elkaar gaan samenwerken om zo tot een betere afstemming te komen van het onderwijs op de behoeften van de markt.
Alleen als vraag en aanbod van it-professionals op de juiste manier op elkaar worden afgestemd, stellen we als it-organisatie onze eigen toekomst veilig en vergroten we de carrièrekansen van ict-specialisten in eigen land.
@pascal
Terechte vraag en jammer dat redactie slecht tegen kritiek kan. Maar meest opvallende vind ik de stilte van auteur in deze discussie. Uit reacties van ervaringsdeskundigen maak ik nl. op dat er aan de recruiters ook nog wel wat te verbeteren valt.
@Ewout
ben het met je eens….zeer vreemd dat de schrijver van dit artikel zich(nog) hult in stilzwijgen. Volgens mij hebben alle reacties primair de insteek om een stap verder te komen. Ik ben erg benieuwd hoe de recruiters hier in staan. Juist nu in deze tijd, waarin de arbeidsmarkt zich razendsnel aan het ontwikkelen(veranderen)is zou ik als HR afdeling en recruiter ieder initiatief tot verbetering koesteren….
Regelmatig (2.5 maanden terug was de laatste keer) moet ik aan een recruiter uitleggen wat SAP is. Of het verschil tussen een functionele en technische positie. Vaak zijn ze al op zoek naar een SAP SRM of PI deskundige en gaan ze vervolgens de CV’s afbellen waarin het woord SAP voorkomt. De recruitment industrie is een vrij kansloze sector om over de tarieven/winstmarges maar te zwijgen. Ik werk nu al meer dan 10 jaar als ZZP-er en wordt per week 1 a 2 maal gebeld door recruiters, maar die hebben (voor mij althans) nooit een succesvolle match weten te maken.
Ik sluit me helemaal aan bij PaVaKe en hk over dit onderwerp en de kwaliteit van dit artikel.
Ik had ook eerst geen zin in om op dit artikel te reageren. Want ik vind de kwaliteit hiervan zeer laag, geen opbouw in het artikel, geen onderbouwing van de boodschap en ook geen juiste advies.
Beste Emmely, als expert wordt van je wat kennis en kunde verwacht. Je advies (als je dat advies noemt en begint met “Op de eerste plaats moet er …..”) is ver onder het niveau.
Ik hoop dat ik meer lading en deskundigheid in je volgende artikel tegenkom.
@John van Beem
Ik ben het eens met je reactie en aanpak. Maar…….denk je dat dit te realiseren is? Je zit bij een klant die op zoek is naar een Java programmeur om hiervoor een profiel op te stellen. Welke vragen kan jij aan de klant stellen om tot het juiste profiel voor deze aanvraag te komen als je zelf geen kennis hebt van dit product of de benodigde skills voor wat er moet gebeuren? Dan zit je bij een klant die op zoek is naar een Citrix specialist of Oracle programmeur of .Net architect …… Heb je als recruitementbureau kennis van al deze producten om in een interview met de klant een juist profiel op te stellen?
Vervolgens krijg je mijn CV. Daar staat dat ik Java programmeren deed. Hoera! Jongens we hebben een match! Hoe ga je mijn CV beoordelen als je zelf geen kennis hebt van wat ik gedaan heb?
Ik kom uit techniek, laat mij maar met klant een gesprek voeren dan zal ik je vertellen wat de klant echt nodig heeft voor haar aanvraag!
Het is wel waar dat recruitementbureau`s ook hun huiswerk moeten doen maar ze zijn beperkt in hun kennis van producten. We zien in ict-wereld dat er steeds meer behoefte is aan specialisten en niet generalisten. Misschien moeten de recruitementbureau`s ook hier een voorbeeld aan nemen en zich bezig houden met bepaalde producten en het werven van mensen alleen op dat gebied!
@Kees:
Ik hoorde van iemand die gebeld was door een extern bureau die dacht dat hij kennis had van XenApp terwijl hij kennis heeft van Netapp! Maar meneer ze zijn toch dezelfde, zei ze tegen hem!
@Reza:
daarom schreef ik ook;
“Mij lijkt het een schone taak om als recruitementbureau in samenwerking met HR [ én inhoudelijke mensen ] eens goed vast te stellen waar nu écht behoefte aan is binnen de betreffende organisatie…..”
Dus met de nadruk op “inhoudelijke mensen”
Ik zou simpel stellen dat de titel (en dus het daaruit volgende artikel) fout is. of toch een beetje.
“IT-recruiters ontberen de juiste kennis”. Hiermee is alvast de titel aangepast aan de realiteit.
Indien in het artikel nu ook nog de tafels worden gedraaid is het helemaal correct.
Als HRM ‘expert’ heeft ze naar alle waarschijnlijk wel recht van spreken mbt. HR. Echter, haar curriculum valt wel erg mager uit als je het ICT luik met in beschouwing neemt. Gewoon een vaststelling.
Wie was nu ook al weer de beste boswachter ?? Juist ja een ex-stroper.
Misschien is er voor sommigen onder ons IT-ers nog een toekomst weg gelegd als recruiter.
Revenge of the Nerds 🙂
Verder kan ik alleen maar de ervaringen/vaststellingen van mijn peers onderschrijven.
Mevrouw Kruft heeft groot gelijk.
De markt wordt bestuurd door managers en recruiters,
met af en toe een uitzondering, die een heel vocabulaire beheersen van modieuze termen. Vraag deze managers en recruiters eens door en er valt een angstige stilte geboren uit angst om door de mand te vallen.
Men poogt de naaktheid van de keizerein en koning af te dekken met een jute zak opgesierd met kerstballen.
De ontwikkelingen gaan helemaal niet razendsnel. Af en toe wordt een concept uit de begindagen van unix gepresenteerd als zeer nieuw en revolutionair. Met blijft halstarrig vasthouden aan systemen met wortels in opgelapte dos-systemen. Kapitalen worden gestopt in het weren van open source.
Edsger Dijkstra is ons land ontvlucht, closed source wordt door de overheid de facto verplicht, inclusief de inherente virusgevoeligheid.
In plaats van onderwijs vanuit kunde kregen we coachend onderwijs in het hbo en mbo. KISS is vrijwel vergeten en ingeruild voor Quick & Dirty. Alles wordt opgeofferd aan de kleren van de Hendrik de Achtste,
op zijn sterfbed met een ernstige ziekte onder de leden.
Mevrouw Kruft heeft gelijk: innovatie en bij de tijd is altijd gebaseerd op vermogen tot zelfstandig denken en niet op de vaardigheid de manager naar de mond te praten en de juiste kruisjes te zetten.
Is het niet de taak van een HR adviseur de klant erop te wijzen dat wanneer hij goede mensen in huis wil halen andere eisen moet stellen, of is het belang de klant te bedienen en goed betaald krijgen groter?
Waarom is hier eigenlijk geen reactie van Emmely te vinden op de reacties van de mensen van de werkvloer? Bang voor ‘oeverloze ‘ discussies?
als het doel van de schrijfster was een discussie ‘op te starten’ is dat doel in ieder geval gerealiseerd 🙂
Af en toe krijg ik de indruk dat er toch een enorme saamhorigheid heerst onder de vakgenoten alhier.
Ondanks verschillende zienswijzen en verschillend specialisaties (die in sommige gevallen zelfs wederzijds alergische reacties opleveren) zie ik regelmatig vele handen op dezelfde buik, daar waar het de strijd om het behoud van vakkennis betreft.
Ieder probeert dat op zijn eigen manier te verwoorden, sommige lieden heel formeel zoals ze vanuit heb professie gewend zijn, en sommige lieden vanuit hun hart (dat moet voor de redactie van computable soms wel even twee keer slikken zijn)
@computable graag nog een extra sterretje voor Onno Dekker
Niet alleen vanwege het feit dat hij weet wie Edsger was, maar vooral vanwege zijn terechte constatering over de oude wijn in nieuwe zakken die we tegenwoordig technologische ontwikkeling plegen te noemen.