Momenteel werk ik aan twee startups. Hierbij ontwerp en verzorg ik de datalaag. Elke applicatie of website heeft met data te maken en deze moet ergens opgeslagen worden.
Vroeger zette je ergens een database neer en zorgde je ervoor dat de website of applicatie met die database kon praten. Al sinds tijden heb ik dat principe achter mij gelaten en doe ik alle dataverwerking via webservices die in feite als een application interface (api) functioneren. Deze tussenlaag is fantastisch!
Ten eerste ben je niet meer gebonden aan bijvoorbeeld alleen een websites. Als iemand anders ook iets met de data wil kan hij met behulp van autorisatie de data raadplegen en eventueel bewerken. Zodoende kun je ook apps maken voor IOS of Android zonder dat je technisch hiervoor iets hoeft te doen. Een ander voordeel is dat je via deze webservice-api ook allemaal business rules af kunt vangen. Als je een record wilt aanmaken moet deze bijvoorbeeld aan bepaalde regels voldoen. Die regel hoeft maar één keer op een centrale plaats gemaakt te worden en kan dan meteen voor alle raadplegende websites en apps afgedwongen worden. Dit principe is zo krachtig dat ik niet eens meer anders wil denken.
Amazon, Microsoft en Google
Zo’n database en webservice opzetten is relatief eenvoudig maar er komt wel van alles bij kijken. Je moet een server inrichten, daarop een webserver plaatsen en deze configureren. Ook moet je ergens de database kwijt en daarnaast is er ook van alles nodig om de veiligheid goed voor elkaar te krijgen. Met de komst van Amazon AWS en Microsoft Azure is dit ook een non-issue geworden. Binnen enkele minuten heb ik het opgetuigd. Even een database aanmaken, wat standaard code plakken in Visual Studio voor de webservice. Op deploy drukken en vijf minuten later heb ik een webservice met database draaien. Als je dit kunstje eenmaal gedaan hebt, is terug gaan naar serverinrichten en al die eerdere stappen gewoon een obstakel geworden. OId Skool.
Maar dit is niet het enige. Deze tekst schrijf ik in Google Docs. Waarom? Omdat het zo heerlijk werkt. Ik kan gewoon typen en als ik in de avond thuis verder wil typen op een willekeurige andere computer of tablet dan kan dat. Verder gebruik ik ook Dropbox die in de basis voor eenzelfde principe zorgt. Tot een jaar geleden gebruikte ik Outlook als mijn e-mail client. Sinds een grote klant naar aanleiding van mijn advies is overgestapt op Google Apps en e-mail volledig via de browser behandelt heb ik die stap ook gemaakt. Ik kijk nooit meer terug.
Nog een kleine noot over Apple. Ondanks dat ik veel hardware van Apple gebruik en IOS, mist Apple op bepaalde vlakken visie. Probeer maar eens iets te delen van je iCloud.
Draagbare media hebben hun langste tijd gehad
Usb-sticks, cd’s, dvd’s, ik koop ze niet meer en gebruik ze niet meer. Muziek luister ik via Spotify. En zelfs een papieren boek heb ik al meer dan een jaar niet aangeraakt, ik lees liever op mijn iPad. Zelfs mijn 60 GB aan foto’s sla ik op in mijn Dropbox. En mijn Dropbox back-up ik gewoon op mijn harde schijf van de computer thuis. Fikt mijn huis af, dan heb ik Dropbox als back-up. Fikt Dropbox af, dan heb ik een backup op mijn harde schijf. Weg met het gehannes van twee draagbare harde schijven die ik om de zoveel tijd omwissel met die van mijn moeder zodat er altijd een fysieke kopie buiten mijn eigen huis bewaard word. Overigens gebruik ik TrueCrypt om zo’n harde schijf te versleutelen.
Besparen met cloud computing
Dit is geen fictie. Dit is mijn dagelijkse gang van zaken en ze hebben allemaal een link met cloud computing. De dingen die ik zelf maak, maar ook de dingen die ik gebruik. En er komt geen arbeid van anderen aan te pas. Al deze diensten is zonder menselijke tussenkomst. Dat is een ongelofelijke hefboom. Hier zit ook de crux als het gaat om besparingen. Het huren van processor kracht, dataverwerking, data en geheugen kost geld, ook bij een cloud computing leverancier, maar juist door menselijke arbeid te minimaliseren en in feite te automatiseren, maakt dit ongelofelijke besparingen mogelijk. Je kunt meer met minder mensen en bepaalde complexe zaken laat je aan een cloud computing leverancier over.
Overstappen op cloud computing is geen big bang, het zijn een serie kleine stappen. Maar pas op, eenmaal gemaakt wil je niet meer terug. Ik zou niet meer zonder kunnen. Ik zou niet meer zonder willen. Verslaafd. Maar één mèt voordelen: Deze verslaving levert geld op en is niet ongezond.
Henri,
Misschien is het handig als je in het begin van je artikel aandacht besteedt aan de scope en specificatie van de organisatie en zijn ict, waar je het over schrijft. We kunnen lang over “verlichting” van een auto discussiëren en elkaars criteria`s afwijzen of deels bevestigen. Deze discussie kunnen we ook voorkomen als we in het begin aangeven dat ik het b.v. over mistlampen heb en jij het over remlichten! Dit is duidelijk communiceren. Door een verkeerde beeldvorming praten we langs elkaar.
Zoals ik al eerder aangaf, ik vind dat je artikel zou kunnen valide zijn voor een individu of een kleine onderneming tot b.v. 50 gebruikers met een simpele ict-omgeving, mailserver, webserver, office suite, database, file server en nog wat applicaties. De Cloud-componenten die je benoemd hebt zijn niet geschikt voor de ict-omgeving van een volwassene organisatie met een complete infrastructuur, complexe applicatielandschap, complexe databaseomgeving, etc etc. Als een universiteit gebruik maakt van Google suite toch is dit anders dan als b.v. ING met haar applicatieomgeving van Google gebruik gaat maken (dan zou je zien dat Google of Office365 geen oplossing kan bieden)
Als je ooit een transitietraject van een volwassene ict-omgeving naar een ander omgeving die anders ingericht is, meegemaakt hebt dan weet je waar ik het over heb.
Je suggestie over web-enable maken van applicaties vind ik zeer gewaagd! Als je dat zegt dan denk ik dat de grote bedrijven zoals Microsoft, Citrix, Google, VMware, Quest etc jou gemist hebben en ze hebben zo veel tijd en geld verspild in het oplossen van dit vraagstuk!
Ten slotte, we communiceren schriftelijk en via deze site. Dit kan veel misverstanden en onduidelijkheden met zich meebrengen. Vooral als we het over dit wazige onderwerp “Cloud” hebben. Dit was mijn laatste reactie op je artikel, ik zie graag je volgende artikel.
@Reza Shazar,
Ik heb ook al vaker gemerkt dat er hier spraak verwarring in discussies ontstaat.
Hoewel je oorzaak en oplossing goed onderbouwt lijkt me dat toch lastig te voorkomen. Immers eerst lopende de discussie kom je er pas achter dat er sprake is van de door jouw bedoelde verwarring over hetgeen precies bedoeld wordt.
@Reza: Dit is een opinie artikel. Infotainment. Voor scope & definitie is zo’n kort stukje niet geschikt. Het doel is om te prikkelen en te informeren. Scope en definitie gaan ten koste van leesbaarheid.
En zoals Henk vermeld bestaat cloud computing in vele soorten en maten. De laatste keer dat ik met SAP te maken had hadden ze wel een browser interface, maar was er nog nauwelijks sprake van cloud computing, ik geloof best dat de ontwikkelingen daarin steeds verder gaan.
Je schrijft “Office applicaties in de cloud kent iedereen al jaren.”, dat is wellicht wel zo, maar als ik kijk naar Office365 hebben ze de spijker nog niet op de kop geslagen en ook Google Apps is er nog lang niet.
Eigenlijk is de onderliggende strekking van mijn verhaal dat het gaat om het consumeren van IT en dat alles wat er nodig is om dit te realiseren niet interessant is, maar een noodzakelijk kwaad. En dat je met behulp van cloud computing de complexiteit automatiseert zodat je efficiënter functionaliteit kan realiseren.
Ik ben het absoluut met je eens dat de waarde van IT niet zit in het stukje office en de generieke zaken, maar in het beheersen van specifieke (branch gerelateerde) vertikale bedrijfsprocessen. Aanbieders hiervan, zoals SAP, zullen ook toegroeien naar cloud computing zodat updaten en techniek zoveel mogelijk bij een leverancier blijft en de klant vooral kan consumeren en zich niet hoeft te bekommeren over updates en het in de lucht houden.
Als je eenmaal op dat pad zit, wil je er niet meer vanaf, hence my point.
Henri, mij valt op dat je wel aandacht voor beveiliging van je harde schijf hebt (truecrypt), maar daarnaast ook alles op dropbox hebt staan. Dropbox heeft een slechte pers als het gaat om beveiliging. Cloud is mooi (kan mooi zijn), maar informatiebeveiliging gaat daarbij niet vanzelf. Als onderneming zul je je clouleverancier moeten kennen en daar ook specifieke afspraken mee moeten maken. En als de leverancier bekend is en volledig transparant, is het dan nog een cloud dienst? Dan is het weer gewoon een IT dienstverlener zoals we al decennia kennen.
Paul,
Je zegt het goed; Dropbox heeft slechte pers. Dropbox is een wrapper om Amazon S3 dienst. Je data staat dus niet eens bij Dropbox, maar bij Amazon, en overigens alleen op servers op Amerikaanse grond. Er zijn een aantal incidenten geweest, 1 dat ze tijdens een nieuwe release een soort van “debug” mode aan hadden staan waardoor iedereen op elkaars account kon komen. Van deze epische blunder is echter geen misbruik gemaakt en zal in mijn ogen niet meer gebeuren. Het recentere incident gaat erover dat een medewerker zijn credentials heeft laten phishen en dat er in zijn dropbox een lijst stond met usernames van andere dropbox gebruikers. Slordig? Ja, maar de enige “schade” die geleden is dat deze mensen SPAM kregen op hun e-mail adres.
Dropbox is vooralsnog dus niet gehackt.
Ik gebruik een uniek en sterk wachtwoord en aangezien mijn data op Amazon S3 staat zit daar nog een sleutel extra tussen, ik acht de redelijkerwijs veilig. Mijn kantoor en laptop acht ik niet bijzonder veilig en die beveilig ik dus door alles op de harde schijf te versleutelen.
De meeste data (ik sla een groot deel van mijn administratie op in Dropbox) is niet verleuteld omdat de impact van lekken niet bijzonder groot is.
Data die wel gevoelig is, of niet van mij en wel gevoelig, sla ik op in kleine TrueCrypt partities welke ik gewoon in Dropbox zet. Door deze stappen voel ik mij vrij zeker. Het nadeel van dit laatste is overigens dat ik die bestanden dus niet kan bekijken op mijn iPhone of iPad, maar dat is voor mij perfect acceptabel.
Je redenatie over dat transparantie leidt tot traditionele IT dienstverlener zie ik niet. Daar is wat meer toelichting over samen met de definitie wat je als cloud computing ziet.
Het is heel simpel. Bij het uitbesteden van IT (cloud en niet cloud) dien je een risico analyse te maken en een exit strategie. Risico bevat bijvoorbeeld zaken als; “wat als ik niet bij mijn data kan?”, “wat betekent het dat mijn data elders staat en hoe”
Exit strategie bestaat uit; “Hoe kan ik afscheid nemen van mijn huidige leverancier?” en “Hoe kan ik mijn data meenemen als ik stop met de dienst?”
Wat ik niet begrijp (of stiekem wel) is dat mensen allemaal moeilijke vragen stellen over cloud terwijl ze servers in een datacenter zetten (van iemand anders) heel gewoon vinden. Dit bevat voor een heel groot deel dezelfde risico’s. Maar erger vind ik nog dat alle PC’s van een organisatie internet toegang hebben. Als er iets riskant is, dan is dit het, maar over dit gevaar is al heen gestapt en vind men maar normaal.
Elke PC aan het internet is gevoelig voor infectie en overname (zoals we onlangs hebben gezien), als we dit accepteren, dan is de acceptatie voor cloud computing in mijn ogen niet ver weg logischerwijs.
Henri, het is bijna eng, maar ik ben het in vrijwel alles volledig met je eens. Een paar toevoegingen:
– Een groot deel van je ‘cloud werkt (voor mij)’ pleidooi is gebaseerd op het feit dat je gebruik kunt maken van webservices als manier om makkelijk en veilig bij data te komen. Dat benadrukt nog eens extra hoe belangrijk het is dat je voldoende servicegericht ontwikkelt (ik zal het beladen woord ‘soa’ maar niet noemen). Cloud, ketensamenwerking, open data, in mijn ogen allemaal zaken die direct voordeel hebben van de aanwezigheid van bruikbare services.
– De terugkerende stelling dat veel van wat je vanuit je eigen ervaringen zegt niet opgaat voor een bestaand bedrijf, is in mijn ogen maar ten dele waar. Natuurlijk heb je daar met meer factoren rekening te houden, maar heel veel zaken zijn prima vanuit eenzelfde visie op te pakken ipv alsmaar de last van het verleden achter je aan te sjouwen. Je ‘modern zusterbedrijf’ is een wat rigoureuze oplossing, maar wel degelijk eentje die prima werkt om in praktijk te laten zien wat er mogelijk is om daarmee veel van de ‘ja-maars’ te kunnen weerleggen.
Al met al een van die artikelen waar ik enorm goeie zin van krijg!