Meer dan de helft van het bedrijfspersoneel (55 procent) gebruikt regelmatig persoonlijke mobiele toestellen voor werkgerelateerde activiteiten. Dit blijkt uit onderzoek van printoplossingenleverancier Lexmark. Lexmark hield een Europese enquête onder 710 kantoormedewerkers over hun gebruik van persoonlijke mobiele toestellen op de werkplaats. De meest gebruikte toestellen bleken iPhones (36 procent) en Android-smartphones (24 procent) te zijn, gevolgd door iPads (23 procent) en Blackberry's (19 procent).
Meer dan twee vijfde (41 procent) van de ondervraagde personen verklaarde dat zij de mogelijkheid om bedrijfsinformatie vanaf hun mobiele toestellen te printen, belangrijk of heel belangrijk vinden. Toch bleek uit de enquête dat maar heel weinig medewerkers ook werkelijk printen vanaf hun mobiele toestel. 77 procent verklaarde dat zij dit zelden of nooit doen. De reden hiervoor kan zijn dat bedrijven nog te weinig bereid zijn om persoonlijke toestellen van hun medewerkers in de bedrijfsomgeving te integreren en te ondersteunen. Dit wordt bevestigd door de uitspraak van 47 procent van de ondervraagde personeelsleden dat hun werkgever geen beleid inzake het gebruik van persoonlijke mobiele toestellen heeft.
'Bring your own device (byod) is een ontegensprekelijk aanwezige trend en zal volgens ons nog aan belang winnen', zegt Niels Priem, general manager van Lexmark Benelux. 'Bij mobiel printen wordt op dit moment echter voornamelijk aan consumententoepassingen gedacht en zijn de huidige printapps niet geschikt voor een kantooromgeving.'
Dit kan echter wel tot gevolg hebben dat je steeds meer ‘vreemde’ toestellen op je netwerk moet toelaten, met alle bedreigingen en voorbereidingen daarop van dien. Ik vraag me af of dit een wenselijke trend is, die – weliswaar door bezuinigingen ingegeven – uiteindelijk niet veel meer kost aan security en beheer.
Ik ben een grote voorstander van BYOD. Maar begrijpen de gebruikers de verantwoordelijkheden die het met zich meebrengt? Ik denk van niet. Het is wachten op de eerste grote lek zodat we van “alles moet kunnen” naar de redelijkheid gaan.
BYO is een concept dat met visie en beleid in het bedrijf ingevoerd dient te worden. Afhankelijk van deze twee onderwerpen (visie en beleid) en nog een aantal andere zaken kun je het inzichtelijk krijgen welke kosten deze verandering met zich meebrengt en wat het effect is op de beheerafdeling.
Er zijn genoeg producten die de problemen rondom Bring Your Own Phone (BYOP) kunnen oplossen en de invoering van je beleid mogelijk kunnen maken.
Een voorbeeld hiervan is Matrix42.
Een product dat zeer voordelig is en modulair opgebouwd is. Door modulaire opbouw van dit product kun je naast het beheren van je telefoontoestellen ook je applicaties(packaging, deployment, instellingen), desktop/servers, hypervisor (Citrix Xen of VMware), Microsoft producten zoals SCCM, OS zaken(imaging, deployment etc) en nog meer andere zaken realiseren. Heel veel beheerzaken kunnen door dit product als work flow geautomatiseerd worden (druk op een knop dan regelt hij van A tot Z). Door veelzijdigheid van dit product kun je consolidatie van beheeractiviteiten en beheertools in een oplossing realiseren.
En……. je zal lachen als je ziet wat de prijs van licentie is!
Het gebruik van alle telefoons wijst er op dat de organisatie van een bedrijf knudde is.
Een goed geleid bedrijf is een volledig geplanned betrijf tot op de seconde nauwkeurig. Want tijd is geld en elke seconde telt.
Bij een uurtarief van van 72 Euro, dus normaal voor elke adminstratieve medewerken icl Buro etc. kost 1 seconde tijd 2 cent.
Als je ergens mee bezig bent en je moet het aan je collega vragen, ben je ongschikt voor die funktie. I zou je op staande voet ontslaan. Jij had het zelf moeten weten. Daarvoor wordt je betaald. BGovendien stoor je met bellen ook nog je collega. Die net inspanned bezig was om een bedreigend probleem op te lossen. Hij verwacht een telefoontje van de leverancier met oplossing en dan kom jij met je onnozele vraag.
Wwer tikken seconden weg.
Ik was organisatiekundige en persoonlschef in een tijd zonder mobieltjes en internet. En wist daardoor precies hoeveel mensen je nodig had bij een bepaald productie. Nu weet je dat niet meer, want iedereen lult met iedereen over totaal onbenullige dingen.
Ik bew 67 en met heel goed pensioen omdat ik zo goed was.
Ik belde nooit iemand. Want niemand wist meer aan ik.
Ook internet had ik niet nodig, want de boeken stonden achter mijn rug.
Soms had ik een vraag aan IBM die zij alleen weten konden. Dat deed ik altijd per mail .Dan wisten ze precies wat ik wilde.
Want informatie uitwisseling via telefoon ligt niet vast. Een E-mail wel
Het hele mobiele gedoe wordt ons door de commercie door de strot geduwd. Zonder dat kunne we niet meer leven is de boodschap.
Waarom nu niet en miljoenen jaren wel. Zoveel is er de laaste 10.000 jaar veranderd in onze maatschappij. Een klant is een klant een artikel is een artikel een order is een order een magazijnis een magazijn. een factuur is een factuur. Het meest belangrijke product van elk bedrijf Behalve bij de Overheid.
Ik heb natuurlijk wel een tablet Want daarmee kun je overal waar je bent naar van die mooie Amerikaanse porno filmpjes bekijken.
Ik ben dan wel 67 jaar en 35 jaar lang als Computer Programeur de computer getemd voor de laaste jaren 90 euro per uur.
Ik kon meer krijgen maar wilde niet dan voelde ik mij verplicht om mer te presteren. Bij 90 euro per uur hoefde dat niet. Dus ik heb gouden vingers.
Heel fijn voor Cor, maar is dit 3 sterren waard?
Nou Cor, ik vind dat nogal wat. Zoals jij stelt zou iedereen maar op de seconde af moeten werken. Jij als organisatiedeskundige zou toch moeten weten dat een beetje ‘slack’ en plezier op de werkvloer onontbeerlijk zijn. Mensen zijn geen robots.
Je bent nu dan weliswaar met pensioen, maar hoeveel zou het tikken van dat stuk je gekost hebben? 🙂
Leuk zo’n onderzoek van Lexmark, maar de reden van weinig printen vanaf je telefoon kan heel goed zijn dat men er helemaal geen behoefte aan heeft! Op een mobieltje verricht je andersoortige taken dan vanachter de PC of laptop. Sterker nog, straks verdwijnt het printen op papier helemaal omdat je de informatie nu op een mobiel makkelijk met je meeneemt. Is dit een laatste stuiptrekking van een uitstervende bedrijfstak?
We zullen niet ontkomen aan BYOD. Verstoppen heeft echt geen zin.Voor de “gebruiker” vaak vele (deels gepercipieerde) voordelen. Voor de organisatie zelf zeker ook. Echter, doe het met beleid. Bereid het gedegen voor en zorg voor goede “spelregels” mbt gebruik, veiligheid, risico’s, management van, etc. Voor en tegenstanders zullen er altijd zijn. En dat is goed voor de afwegingen. Betrek zeker je ICT leverancier in het geheel en vraag om zijn “top 10 adviezen”.
@Cor; heftig…en mbt die gouden vingers merk ik toch nog even op dat deze wel heel erg veel tikfouten maken… 🙂
Misschien zou een onderzoek van Lexmark naar BYOP, voor de duidelijkheid: Bring Your Own Printer, relevanter zijn. Niet alleen is de relevantie weinig zinvol, noch heeft het inmiddels enige ( nieuws) waarde, ook het onderwerp is al lang en breed uitgekauwd, doorgekauwd, ….., etc.
Beste Cor,
Leuk stuk wat je schrijft maar jij als organisatiekundige zou moeten weten dat niet iedereen naadloos in een organisatie past, zeker niet te eerste maanden. Er zal naar mijn idee altijd een stukje van kennisdeling en overdracht plaatsvinden. Waarschijnlijk zelfs waardevolle bedrijfs informatie die niet op papier staat ,maar in de werknemers zelf.
Verder vertel je dat je nooit geen internet gebruikte of had; hoe denk je dat je email aan IBM is verzonden?
Voor wat betreft BYOD: ik denk dat er een uitgeklede vorm zal komen, men kan niet elk device ondersteunen en beheren. Voornamelijk security technisch zie ik problemen. IT zal de meer de belangrijkste gebruikers trends moeten gaan volgen en dat gaan ondersteunen. Momenteel zijn dat dus de iPhone, iPad, en android mobile devices.