Als je internet en de pers volgt over de aanstaande introductie van Windows 8 dan is het wel zeker: een overweldigende meerderheid van analisten, bloggers en journalisten voorspelt dat Windows 8 een catastrofe wordt.
Windows 8 wordt volgens velen een mislukking van epische omvang, waar Windows Vista nog mild bij zal afsteken. Het wordt een versie die consumenten links zullen laten liggen en die bedrijven nooit zullen invoeren op hun netwerken. En dat zal dan eindelijk het begin zijn van het einde van Microsoft.
Als je gaat doorlezen waarom men denkt dat Windows 8 een catastrofe wordt, dan wordt in de meeste analyses ‘Metro’ (sinds kort genaamd: de ‘Windows 8 UI’) aangewezen als de belangrijkste reden voor het aanstaande falen. Deze zou te revolutionair zijn voor traditionele pc-gebruikers, bekend met eerdere Windows versies. Windows 8 zou te veel nadruk leggen op touch-besturing, ten koste van de traditionele desktop met muis- en toetsenbord besturing, en traditionele pc-productiviteits applicaties zoals Office of Photoshop.
Wat mij opvalt aan de analyses die ik op internet lees, is dat de mensen die erg negatief zijn over het algemeen niet zelf gewerkt hebben met de bètaversie van Windows 8. Ze hebben de video’s van Microsoft bekeken en baseren hun opinie daarop, daarbij meestal voortbouwend op hun bestaande opvatting over Windows en Microsoft. Hun context is dat iedere versie van Windows de voorgaande versie vervangt, en het succes wordt bepaald door hoe snel dat verloopt. Echter: door Windows 8 vanuit die context te bekijken, missen zij een belangrijk punt: Windows 8 concurreert niet echt met Windows 7. Het maakt voor Microsoft weinig uit welke Windows versie je gebruikt. Windows 8 concurreert wél met de iOS en Android: dat maakt voor Microsoft heel veel uit.
De concurrentie van Windows 8
Consumenten kopen steeds vaker een tablet in plaats van een nieuwe laptop en de Apple iPad is overweldigend marktleider. Ik heb thuis ook twee iPads en het zijn in ons huishouden veelgebruikte apparaten. Onze kinderen hebben hun Nintendo’s afgedankt en spelen spelletjes op de iPad. Ik lees ’s ochtends de krant en mijn email. Op vakantie zoeken we informatie over de omgeving, bekijken het weerbericht en houden contact met familie en vrienden via Facebook. Allemaal op de iPad.
Volgens mij moet Metro (ik bedoel: ‘Windows 8 Apps’) allereerst gezien worden als concurrent voor de iPad. Het concurreert niet met Windows 7, maar is daar mee complementair. Het onderscheidende voordeel van Windows 8 op een tablet is dat het beter samenwerkt. Dát is het antwoord van Microsoft op de uitdaging van Apple: voor directe concurrentie is het te laat, dus Microsoft probeert het spel te veranderen door een voorsprong te nemen op het gebied van integratie. Een gewaagde strategie, maar het heeft eerder gewerkt, toen Microsoft de tekstverwerker, spreadsheet en database samenbracht tot een ‘Office suite’.
Voor consumenten is Microsoft in hoog tempo bezig ‘cloud-services’ te integreren. Live ID (tegenwoordig: Microsoft Account), SkyDrive, Hotmail (sinds kort genaamd: Outlook.com), en niet-Microsoft services zoals Facebook, LinkedIn en Twitter worden naadloos geintegreerd met Windows 8, Windows Phone en Xbox. Als je die services eenmaal als gebruiker hebt ingesteld, dan kan je naadloos van pc naar tablet naar mobiel naar tv, en heb je overal toegang tot dezelfde informatie. Ook Office doet mee: documenten worden straks default op SkyDrive opgeslagen en niet op de lokale harddisk.
Bedrijven zullen hun bestaande desktops en laptops voorlopig niet upgraden naar Windows 8, maar als het gaat om de afweging tussen een Windows 8 tablet of een iPad, dan denk ik dat Windows 8 veel voordelen biedt. Op het gebied van integratie en beheer zullen de voordelen van een Windows tablet groot zijn. Eén uniform beheerde bedrijfsomgeving, met een mix van interne systemen en cloud services, waar de pc’s, tablets en mobiele telefoons van alle medewerkers zijn aangesloten op dezelfde informatie, het lijkt mij een aanlokkelijk perspectief voor de overbelaste en achterlopende it-afdelingen van bedrijven en organisaties. En ook de medewerkers zullen volgens mij blij zijn met een moderne werkomgeving.
Windows 8 op de desktop
Ik werk zelf nu sinds een paar maanden voor 100 procent op Windows 8. Dat ging eigenlijk per ongeluk: ik wilde bij het uitkomen van de consumer preview in mijn dual-boot configuratie de developer preview vervangen, maar ik maakte een foutje en overschreef per ongeluk mijn primaire Windows 7 partitie. Geen ramp: ik besloot het er op te wagen en Windows 8 als primair OS te gaan gebruiken en ook Office en Visual Studio te installeren.
Mijn ervaringen met Windows 8 zijn positief. Ik werk 95 procent van de tijd in desktop mode, en dan is Windows 8 gewoon een iets beter Windows 7. Het werkt snel en belangrijke features zoals Windows Explorer en Task Manager zijn echt beter dan de vorige versie. Ik heb geen enkele crash gehad en bij installatie werd alle hardware herkend. Alle applicaties die ik geïnstalleerd heb werken probleemloos op Windows 8.
Sinds het ‘rampzalige’ Vista heb ik mezelf aangeleerd programma’s te starten via de Windows toets en de eerste letters van de programmanaam. Dat is op een Windows 8 desktop ook verreweg de meest handige manier om programma’s te starten. Je komt dan heel even in de Windows 8 UI, kiest het programma en zit meteen weer in desktop modus.
In de 5 procent van de tijd dat ik in de Windows 8 UI zit, kan ik weinig meer dan het design bewonderen en hopen dat de potentie er uit zal komen. Ik blijf me (in positieve zin) verwonderen hoe Microsoft zo’n vooruitstrevend design heeft kunnen voortbrengen. Ik gebruik een Dell Latitude XT3 convertible laptop met touchscreen en kan dus de Windows 8 UI gebruiken met touch input. De besturing werkt prachtig, alleen er is weinig te doen: er zijn nog maar weinig apps. Picture login is leuk. Helaas is mijn XT3 te dik en te log om websurfen en mailen op mijn huis iPads te vervangen. Alleen nieuwe hardware kan dat veranderen.
Wanneer is Windows 8 een succes?
Gelukkig bepalen analisten en bloggers niet het succes van Windows 8. Dat zal bepaald worden door gewone gebruikers, die bij de aanschaf van een pc of tablet hun keuze zullen maken en hun ervaringen aan elkaar zullen doorgeven. Daarbij hopelijk geholpen door de early adopters en enthousiastelingen (zoals ikzelf), die hun bestaande hardware voor slechts veertig euro naar Windows 8 kunnen upgraden.
Ik denk dat Windows 8 een succes zal worden. Daarvoor hoeft het helemaal niet Windows 7 snel te doen vergeten; in tegendeel, dat kan nog jaren mee. Windows 8 moet de Android tablets verslaan en een duidelijke tweede positie op de tablet markt veroveren, met een substantieel marktaandeel. Met de Surface computers als benchmark voor andere fabrikanten, de prijsverlaging en de onweerlegbare kwaliteit van de Windows 8 touch UI lijkt dat haalbaar. Als dat lukt, komt Microsoft in een betere positie: er zullen meer apps komen en de integratiestrategie kan dan ook gaan werken richting smartphones, waar Windows Phone nu een grote achterstand heeft. Dat zal zeker tijd vergen. Windows 9 kan de versie worden die Windows 7 én Windows 8 opvolgt. Anders dan bij Vista, zou die uitkomst helemaal niet beschamend zijn voor Windows 8.
Leuk, straks allemaal op kantoor werken in de Cloud ipv het lokale netwerk.
Nadeel is echter dat steeds alles geup- en gedownload moet worden naar en van de Cloud en dat kan bij grotere bestanden toch wel eens een tijdrovend werkje blijken te zijn.
Vooral het uploaden wordt een probleem omdat de providers meestal wel een snelle download regelen, maar de upload is het “stiefkindje”.
Gangbaar abonnement is b.v. 25 mbs down en slechts 5 mbs up.
Ik vind het verticale (page)scrollen van Metro/UI8 geweldig. Ipad gebruikers zullen het wel gewend zijn. Ik heb de consumer preview o.a. op twee netbookjes met atom-processors geïnstalleerd. Je moet ze alleen met een trucje van 1024×600 naar 1024×768 brengen voor de MetroUI. Maar belangrijker is dat ze veel en veel beter presteren. Schalen met Internet Explorer e.d. ijlde altijd seconden na. Dat werkt nu allemaal goed. Outlook 2013 loopt er onvoorstelbaar mooi op. Het enige dat niet lukt is afspelen op 1080P maar dat heeft met de resolutie van die dingen sowieso weinig zin.
Het belangrijkste voor bedrijven is natuurlijk – van ondersteuning van vhd’s in de partition manager bij Windows7 – naar de volledige inbedding van HyperV in Windows8. Virtualisatie in een peer-to-peer netwerk, zeg maar. Multitasking voor operating systems. Enorm leuk voor het MKB. Prachtige integratiemogelijkheden met private clouds van ISV’s met VDI en zo. Bij grotere bedrijven en instellingen boeit dat niet. Welke IT-afdeling daarvan zit er nu te wachten op verlaging van kosten van IT-beheer? De baas snapt er toch niets van, dus verlaging van TCO doe je uitsluitend lippendiensten aan als het voor iets in je kraam te pas komt. Verder hebben ze vaak een enorme hoeveelheid overbodige rotzooi van derden gekocht die voorlopig nog niet meegaat naar weer een nieuwe versie van Windows. Met de billen bloot gaan en zeggen de organisatie er beter mee gediend zou zijn door het maar versneld in de vuilnisbak te gooien, is natuurlijk eeen zwaktebod. Maar wellicht dat ze door een explosie van apps op mobiles en tablets toch niet onder Windows8-UI uitkomen. Zou mooi zijn.
Maar van de server-versie van Windows8 (windows 2012) is me de bek pas echt wagenwijd opengevallen. Met name Storage-Lan ipv SAN, maar ook met wat allemaal met netwerk-i/o en virtualisatie is gebeurd.
Ik heb Windows 8 getest en ik moet zeggen dat de gebruikersinterface mij niet meeviel, je bent inderdaad geneigd om met je vinger over het scherm te gaan swipen, inderdaad de Ipad expirience. Verder werkt het wel snel en het blijft uiteindelijk windows.
Ik schat in dat Window 8 een moeilijk tijd tegemoet gaat op traditionele PC’s en dus het bedrijfsleven. De surface is er niet voor niets gekomen en ik denk dat analisten zich terecht druk maken om microsoft als het gaat om de toepassing op de PC-markt. De vraag die gesteld moet worden is of de PC in zijn huidige vorm nog wel toekomst heeft.
De strategie van Microsoft ligt volgens mij in de koppeling met enerzijds online diensten (office 365) en anderzijds de Windows 2012 capaciteiten. De operating systems van server en client worden meer geïntegreerd en hier ontstaan kansen en mogelijkheden om door te schuiven naar online diensten, ook wel cloud genoemd. Kijk gewoon naar hoe Apple het heeft gedaan de afgelopen jaren en constateer dat MS een echte copycat is. Daar waar MS zich onderscheid van Apple, dus de server producten, daar ligt de echte kracht van Microsoft.
Vrienden vrienden vrienden… Ik was ook tegen de veranderingen in Windows 8, maar ik kan je verzekeren, na het uninstallen van de Nonces die men de gebruikers wil laten slikken, houd je een super systeem over. Beter dan Windows 7 misschien nog wel… Vooral omdat Windows 8 al de oude software van vijftig jaar terug gewoon draait. Compatibel is met Windows XP-drivers en nog veel meer. Check mijn Youtube (www.youtube.com/channel48) en zie hoe ik Windows 8 verlos van de troep en de startbalk in ere herstel. Wat je dan overhoudt is Windows 7 met een wel erg mooi dubbel startmenu met daarin alleen jouw software en geen spam. Probeer het maar, Windows 8 is erg goed!
Wat ik nogal verontrustend vind is het verschil in scherpte tussen het hoofdscherm Start en de software en de data wat op het ‘oude’ bureaublad draait. Is dat iemand anders opgevallen of zou dat aan mijn half jaar oude Asus laptop liggen? #windows8
Ik vind Windows 8 veel voordelen hebben. Ik houd wel van verandering en ik zie mezelf als early adopter, maar ik gebruik windows 8 met een laptop zonder touchscreen. Het gebruik van de apps, het scrollen, apps afsluiten etcetera werkt ook heel goed met een laptop. Wat ik echter heel vervelend vind, is dat je niet schijnt te kunnen multitasken met windows 8. Het lukt mij niet om bijvoorbeeld meerdere pdf-bestanden tegelijk te openen. Ook vind ik het niet altijd handig werken dat apps worden geopend in windows 8 of juist in windows 7. Bovendien snap ik niet waarom er bij de app ‘favorieten’ geen optie is om je favorieten te veranderen. Of waarom ik in windows account geen afzonderlijk wachtwoord kan instellen om mijn computer te ontgrendelen, enkel het wachtwoord dat voor alle onderdelen van mijn windows account geldt. Ik zie veel mogelijkheden bij windows 8 en zou er graag mee blijven werken, maar veel functies zijn nog niet af naar mijn idee. Heeft iemand tips voor mij hoe ik deze lastige dingen kan omzeilen? Ik heb nu het Windows 7 bureaublad maar te vaak wordt dat automatisch omzeild en kan ik niet doen wat ik wil doen. Ik snap niet dat Windows 8 geen betere versie heeft gemaakt voor laptops.