Gemeente Schijndel gaat zijn 170 werkplekken vernieuwen, zodat de ict-voorziening het voor de medewerkers mogelijk maakt om op een veilige manier onafhankelijk van tijd, plaats en apparaat te kunnen werken. Voor deze klus heeft de gemeente na aanbesteding voor ict-dienstverlener Brain Force gekozen. Er waren in totaal drie gegadigden voor de opdracht.
Het project bij de gemeente Schijndel omvat het ontwerp, de levering, implementatie en distributie van een virtuele desktopomgeving met een recent besturingssysteem, de levering van twintig laptops en tien zware pc's, de virtualisatie en distributie van de programmatuur en instructies en trainig on the job van de aanwezige beheerders.
De 170 werkplekken zijn verspreid over zeven locaties, waarvan het merendeel in het gemeentehuis is gevestigd. Voor drie locaties wordt capaciteit gehuurd bij Edutel voor een glasvezelverbinding met het gemeentehuis. De andere drie locaties zijn via een eigen dark fibre met het gemeentehuis verbonden.
De gemeente Schijndel heeft op dit moment zijn applicaties gebundeld met de packagerobot MSI van Brain Force. Deze genereert virtuele bundels van VMware ThinApp, Microsoft Application Virtualization en Microsoft Windows Installer Packages.
De gemeente zit momenteel in een transitiefase van een sterk hiërarchische organisatie naar een organisatie gebaseerd op vertrouwen en ruimte voor medewerkers. Daar past volgens Schijndel een concept als het nieuwe werken in.
Dit stukje begrijp ik niet helemaal:
De 170 werkplekken zijn verspreid over zeven locaties, waarvan het merendeel in het gemeentehuis is gevestigd. Voor drie locaties wordt capaciteit gehuurd bij Edutel voor een glasvezelverbinding met het gemeentehuis. De andere drie locaties zijn via een eigen dark fibre met het gemeentehuis verbonden.
De gemeente Schijndel is een kleine gemeente, die drie (!) DF naar het gemeentehuis heeft lopen?
@Rick: je opmerking lijkt me terecht te zijn! Als we het over HNW “het nieuwe werken” hebben dan hebben we het meestal en indirect over centralisatie van ict-diensten. In dit concept de behoefte aan 3x glasvezelverbinding (voor klein aantal gebruikers) kan ik ook niet plaatsen!
@ Rick & Reza,
Ze hebben een driehoeks verbinding dat gebeurd regelmatig met dit soort opstellingen. Daarnaast wil je je data synchroon transporteren 1:1 en hiervoor zul je vandaag de dag toch nog vaak op glas uitkomen. Het is dus zeker niet raar dat ze DF verbindingen afnemen.
@ Rogier,
Feit blijft dat we het over de gemeente Schijndel hebben.
Maar ik begrijp dat jij goed geinformeerd bent binnen de gemeente?
Wat ik in het artikel lees is dat ze 6 locaties naast het gemeentehuis hebben. Ik ben in Schijndel opgegroeid en kan geen 6 locaties bedenken waar glas of DF naartoe zou moeten. Ik lees ook niets over bijvoorbeeld VPN of WAN.
3 locaties zijn aangesloten op glas? 3 locaties met een DF? Dat is nogal een dure infrastructuur voor zo’n kleine gemeente. Weet je zeker dat ze data synchroon repliceren? En waartussen dan? Ik heb begrepen dat alle apparatuur gewoon in het gemeentehuis staat. Als ze zelf een soort twin datacenter hebben gebouwd, dan kan ik bijna garanderen dat outsourcing goedkoper en veiliger zou zijn.
Ik heb natuurlijk geen inzicht in de hele infrastructuur, maar als ik het zo lees weet ik bijna zeker dat beter & goedkoper kan.
@ Rick, ik ben niet goed geïnformeerd maar weet wel dat glas niet veel meer kost en zeker DF niet. Wellicht hebben ze in het verleden zelf glas gegraven en gebruiken ze dat nu voor backup oid.
Maar nogmaals we kennen de details niet. Ik zou zeggen bel ze op en vraag het 🙂
Vanuit 1 centraal punt de andere locaties koppelen via glas is veelgebruikt en ook niet gek. Wij gebruiken ook combi tussen DF en gewoon glas. Je kunt de snelheid nl schalen op de verbinding en dat kan een overweging in het verleden geweest zijn dat als meer capaciteit gewenst is (denk aan streamen) dat je dan gemakkelijk kan upscalen omdat de infrastructuur er al ligt.
Bovenstaande argumenten zijn mij absoluut niet vreemd. Natuurlijk kun je DF’s aanleggen voor data replicatie en is glas betaalbaar en doen veel partijen dat.
Maar nogmaals, de gemeente Schijndel is erg klein. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat zij 3 glasvezelverbindingen en 3 DF’s nodig hebben. Maar ik laat me graag bijpraten en overtuigen door de IT afdeling van de gemeente. 🙂 Ik vraag me dus af of bovenstaande argumenten in deze case opgaan.
Maar goed, virtuele desktops kan altijd een verbetering zijn natuurlijk en staat los van het stukje infrastructuur waar we het nu over hebben.
Quote:
Het project bij de gemeente Schijndel omvat het ontwerp, de levering, implementatie en distributie van een virtuele desktopomgeving met een recent besturingssysteem
Dat betekend dus dat ze de Virtuele Desktops centraliseren, om die op de decentrale locaties weer te geven is echt geen glas meer nodig.
Feit dat dit er nu ligt zal historisch zijn, een overijverige IT Manager die het wel cool vond om ook Glas apparatuur te hebben.
20 laptops, 10 ‘zware PC’s’ wat dat ook mogen zijn. En hoe gaat men aan die 140 overige virtuele werkplekken verbinden ? Met de bestaande PC’s?
Ik snap ook niet echt de nieuwswaarde van dit bericht, behalve reclame voor Brainforce
Uit het “Nieuwsbericht” : De 170 werkplekken zijn verspreid over zeven locaties, waarvan het merendeel in het gemeentehuis is gevestigd. Wat betekent dit voor de dimensionering van de netwerkcapaciteit op voorhand, op basis van kengetallen:
100 plaatsen in het gemeentehuis en 70 daarbuiten verdeeld over 7 locaties, dus gemiddeld 10 werkplekken per decentrale locatie, waarbij die op basis van de praktijk nooit tegelijkertijd actief zullen zijn.
Op basis van kengetallen en dan als toegift ook maar VoIP erbij, dan is er per decentrale locatie 4 tot 6 Mbit/s nodig is om over de darkfiber heen te “persen”.