Bedrijven hebben de grootste moeite externe specialisten op het gebied van ict-architectuur te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van detacheringsbureau Neomax onder 197 Nederlandse ict-managers. Op de vraag of ict-managers het moeilijk vinden om op een specifiek functiegebied externen te vinden, krijgt architectuur op een schaal van 1 tot 5 gemiddeld een 3,12. Op de tweede en derde plek staan integratie (3,1) en informatiemanagement (3).
Externe systeem- en netwerkbeheerders zijn voor de ict-managers het makkelijkst te vinden. ‘Die resultaten uit dit onderzoek komen overeen met de berichtgeving over het verwachte tekort aan hoogopgeleide ict'ers', zegt directeur Stephan Bosman van Neomax. ‘Wij focussen vooral op het detacheren van helpdeskmedewerkers en ict-beheerders. Met het oog op de toekomst is het voor ons, maar ook voor it-managers, belangrijk om te blijven investeren in ict-professionals en in te spelen op hun ambities.'
Neomax heeft onderzoek gedaan onder 197 ict-managers in Nederland. Doel van het onderzoek is het in kaart brengen van de manier waarop zij omgaan met het inzetten van externe werknemers. Neomax is als ict-detacheerder actief op het gebied van beheer, support en infrastructuur.
Dat kan ik me heel erg goed voorstellen, want de verzoeken die ik vanuit Nederland krijg die slaan meestal kant noch wal.
Enerzijds zijn vanwege kostenbesparingen de laatste tien jaar de methodes zo ‘vermagerd’ dat men niet op een natuurlijke wijze in deze rollen kan groeien, en anderszijds zijn degenen die zich hiervoor certificeren degenen die in hun huidige rol blijkbaar meer dan voldoende tijd over hebben om langszij een klein woordenboekje aan gerelateerde terminologie te leren, maar dat zegt vaak weinig over hun vaardigheden.
Als het gaat om architectuur, integratie, informatie management of business intelligence, het zijn allemaal non-specialismes.. je kunt er wel expertise in opbouwen, maar de seniority die je verkrijgt kan enkel verkregen worden door een veelheid aan ervaringen, en de combinatie van een meervoud aan specialismes.
Dit is ook niet het marktsegment waar bemiddelingsbrueaus veel aan kunnen verdienen, althans niet op een no-brainer “jip en janneke” manier… dus dat maakt het vinden van de juiste persoon extra uitdagend.
Als het over architectuur gaat haal ik graag het volgende oude paard van stal:
https://www.computable.nl/artikel/column/systeembeheer/2074867/1277800/de-kijk-van-van-eijk-in-architectuur-kun-je-niet-wonen.html
Haha, maar goed dat ik dat oude paard van Peter van Eijk indertijd op stal heb laten staan, anders had ik me nu wellicht geen ICT-Architect durven noemen. Misschien een te invloedrijk schrijven geweest, waardoor er nu te weinig professionals zich op dit vakgebied gestort hebben?
Een goede ICT-Architect kan ook mijnsinziens inderdaad perfect een externe zijn, zoals TJ aangeeft. Kijk maar naar de bedenkers van gebouwen (woningen, kantoren, fabrieken, kerken, sportcentra en dergelijke), waarmee ICT-Architecten vaak vergeleken worden. Dat typde architecten werkt over het algemeen ook op opdrachtbasis. Gaudi kreeg bijvoorbeeld in 1883 van een vereniging de opdracht voor de Sagrada Família. Wat wel helpt, Henk, is dat goede documentatie van bestaande architecturen beschikbaar is.
Vroeger werd zo’n persoon overigens een bouwmeester genoemd, wat me doet denken aan een wijsheidje van marketingman Seth Godin over architecten: ‘If you don’t get it built, the work doesn’t matter.’
– Mendel
IT-architectuur komt terug op meerdere lagen in een organisatie. Zoals gedeeltelijk al eerder aangegeven zijn er de Business Architect (business landscape), de Enterprise Architect (raakvlak Business-IT), de Infrastructuur Architect (systemen, netwerken, SOA) en de Software Architect (applicaties en maatwerk, SOA). In mijn optiek zijn dit de architectentypen die er zijn. In een grote organisatie heb je al deze architectentypen nodig. In een (veel) kleinere organisatie kan 1 persoon wellicht al deze rollen op zich nemen. Deze personen zijn er wel degelijk. Mijn ervaring is dat dit in de regel personen zijn die zijn doorgegroeid in zo’n rol na jaren ervaring in hun vakgebied. Het zijn dus ervaren business analisten, ervaren netwerkspecialisten of ervaren software ontwikkelaars. Ik ken ook “architecten” die mooie modellen konden maken maar die geen feeling hadden met de praktijk, nee, een architect is iemand die ook nog geinteresseerd is in wat er gebeurd op de werkvloer en zijn kennis daar op aanpast. Dat soort mensen zijn wellicht moeilijker te vinden. De vraag is natuurlijk ook of het mogelijk is dit soort personen voor langere tijd aan je bedrijf te kunnen binden.
@Mendel
Dat geeft te denken over de vergelijking ICT architect – bouwkundig architect……
Een Sagrada Familia bijv. heeft weinig met bedrijfsprocessen van doen
Binnen de bouwsector heb je een aantal vaste regels waaraan je moet voldoen (sterkteberekeningen, constructies, gas-/water-/lichtvoorschriften etc), daar waar de regels en interfaces binnen ICT aan verandering onderhevig zijn.
Ook kan de bouwsector op een iets langere ervaring rekenen. Jij hebt het over Gaudi in 1883, toen moest de ICT nog uitgevonden worden.
Maar, de belangrijkste van alles: architect in de bouwsector is een beschermde titel, daar waar in de ICT eenieder zich architect mag noemen.