Het Europese HP-personeel vecht een eerder aangekondigde reorganisatie bij de ict-leverancier bij de rechter aan. Ze doen dit via de verenigde Europese vakbonden European Works Council (EWC). Reden voor het aankloppen bij de rechtbank zijn het vermeend overtreden van regels door HP bij het doorvoeren van een reorganisatie. De leverancier zou de vakbonden niet om advies hebben gevraagd en vervolgens hen niet geïnformeerd hebben over het dreigende ontslag voor 8 procent van het personeel wereldwijd.
In mei 2012 maakte HP bekend dat er wereldwijd ongeveer 27.000 banen geschrapt zouden gaan worden. Europa wordt echter relatief zwaar getroffen doordat er hier achtduizend banen moeten verdwijnen. In Nederland dreigt ontslag voor 326 mensen. De Europese vakbonden vinden het massaontslag echter opmerkelijk omdat HP in Europa gezonde financiële cijfers noteert en er geen banenoverschot zou zijn. De vakbonden betichten HP dan ook van spreadsheetmanagement.
Mismanagement
De EWC zegt dat HP al eerder met de reorganisatie is begonnen dan was afgesproken en heeft eenzijdig de overeenkomst met HP opgezegd. Dit houdt in dat HP opnieuw de onderhandelingen aan moet gaan met de verenigde Europese vakbonden. Hierin zal de EWC vasthouden aan de verplichting om advies te mogen geven en het recht om geïnformeerd te worden over een herstructurering.
Naast nieuwe onderhandelingen wordt ook de stap naar de rechter gemaakt. Deze zaak gaat in België spelen. Reden hiervoor is dat de verenigde Europese vakbonden vinden dat een Europese herstructurering bij HP niet noodzakelijk is omdat het hier relatief goed met het bedrijf gaat. De EWC vindt dat Europa niet hoeft te bloeden voor mismanagement in de Verenigde Staten.
Reactie HP
HP laat in een officiële reactie weten: 'De afgelopen vijftien jaar heeft het HP-management in emea een goede sociale dialoog opgezet en onderhouden tussen werknemersorganisaties en de European Works Council. HP heeft altijd zijn verplichtingen gerespecteerd en blijft zich inzetten om te voldoen aan de regelgeving, op zowel Europees als nationaal niveau. HP blijft in contact staan met al zijn medewerkers en informeert en consulteert de EWC en andere ondernemingsraden en werknemersfora, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en samenwerking.'
De naweeën van Leo Apotheker’s fiasco.
Toen EDS ingenomen werd door HP, was de verhouding 140.000 en 170.000 Global. Dat maakte samen 310.000. Het streven was toen om terug te gaan naar 210.000. Heeft HP dat getal inmiddels al niet bereikt?
HP wordt gemanaged door administrateurs. Een tank met 5 bestuurders.