De uitslagen op de Olympische Spelen van 2012 in Londen zullen weinig verrassend zijn. Althans, dat meent business intelligence-softwareleverancier Qliktech. Het bedrijf ontwikkelde op basis van het eigen product QlikView de Global Games-app. Deze softwaretool koppelt allerlei relevante informatie uit het verleden van de Olympische Spelen aan andersoortige ingormatie om zodoende de uitslagen te voorspellen.
Zoals een gastland het over het algemeen goed doet tijdens Olympische Spelen, voorspelt de Global Games-app dat Groot-Brittannië meer dan 47 medailles in de wacht sleept bij de Spelen die vandaag, 27 juli 2012, beginnen. Er is in eerdere edities zelfs al een stijgende lijn in aantallen medailles te zien. Opvallend is dat deze stijgende trendlijn in de editie na het organiseren van de Spelen abrupt weer daalt. Dit betekent dat China, de organisator van de vorige Spelen, op basis van de app, minder dan de honderd in 2008 gewonnen medailles mee naar huis neemt.
Positief effect
De Global Games-app geeft iedereen toegang tot historische informatie van alle Olympische Spelen sinds 1900 en maakt het mogelijk om op basis van trends voorspellingen te doen. Zo laat de app zien dat in de afgelopen twee decennia China, Griekenland, Australië, Spanje en de Verenigde Staten tijdens de Spelen in eigen land aanzienlijk meer medailles in de wacht sleepten. Het organiseren van de Olympische Spelen en de aanwezigheid van veel publiek in het thuisland lijken dus, zoals wel eerder werd gedacht, een positief effect te hebben op het aantal gewonnen medailles.
Spanje is het land waarbij deze trend het duidelijkst zichtbaar is. In 1984 en 1988 won Spanje respectievelijk vijf en vier medailles en in 1992, het jaar van de Spelen in Barcelona, won Spanje 22 medailles. In 1996 zakte het aantal weer naar zeventien en in 2000 zelfs naar elf. Voor Nederland als organisator van de Spelen in 1928 geldt hetzelfde. De Nederlandse atleten wonnen in 1920 en 1924 respectievelijk elf en tien medailles, in 1928 steeg dat aantal tot maar liefst negentien stuks, en in 1932 waren het er slechts zeven.
Rijkdom
Maar eerdere prestaties op de Olympische Spelen zijn geen garantie voor nieuw Olympisch succes. De Global Games-app legt namelijk ook een link met rijkdom en populatie van een land. En dan blijkt dat rijke landen, die de mogelijkheid hebben om veel te investeren in sport, niet verzekerd zijn van meer medailles tijdens de Olympische Spelen dan armere landen. Zo blijkt dat het Bruto Nationaal Product (BNP) van een land niet gerelateerd is aan het aantal gewonnen medailles. Een land als Japan met een hoog BNP (39 miljard dollar) won in de historie van de Olympische Spelen in totaal slechts 360 medailles, terwijl Hongarije, met een veel lager BNP (dertien miljard dollar), 457 medailles won.
Ook de G8, plus de opkomende landen China, India en Brazilië, springen er niet uit op het gebied van gewonnen medailles. Dit is volgens Qliktech opmerkelijk, want van landen met een hoog BNP is de verwachting dat zij juist meer kunnen investeren in sport. Op basis van deze gegevens uit de Global Games-app hebben juist landen uit bijvoorbeeld Oost-Europa een goede kans om medailles in de wacht te slepen.
Populatie
Landen met een grote populatie hebben een grote keus uit sporters om af te vaardigen naar de Olympische Spelen. Toch blijkt uit de app dat deze landen niet per definitie een grotere kans maken op veel medailles. China (1,3 miljard inwoners) nam in de historie van de Olympische Spelen in totaal slechts 385 medailles mee naar huis. India (1,2 miljard inwoners) spant de kroon met een magere achttien gewonnen medailles. Een klein land als Nederland (16,5 miljoen inwoners) won echter al 247 medailles. Landen met een grote populatie halen dus verhoudingsgewijs maar weinig medailles binnen.