De voorzieningenrechter in Almelo heeft verlof verleend aan SmartDocuments om beslag te leggen op programmatuur en documenten van de Xential-software van Interaction|next. Interaction|next (Xential) is een bedrijf dat in 2009 is opgericht door ex-bestuurders en werknemers van SmartDocuments.
Dinsdag 24 juli 2012 is door de deurwaarder, in het bijzijn van de hulpofficier van justitie en ict-experts, bewijslast vergaard en in bewaring gegeven aan een gerechtelijk bewaarder. Het beslag heeft betrekking op de intellectuele eigendomsrechten van SmartDocuments en in het bijzonder op de vermoedelijke inbreuk op de auteursrechten die rusten op de software van SmartDocuments.
SmartDocuments Nederland is een leverancier van outputmanagement en documentgeneratie-oplossingen. Met het SmartDocuments-platform bedient het Deventer bedrijf de Nederlandse (overheids)markt. De software wordt ook internationaal aangeboden.
Slechte verliezers van een gevestigd bedrijf, dat kennelijk niet kan omgaan met het feit dat de oorspronkelijke know-how nu bij Xential zit?
Jammer dat een dergelijk bedrijf als smartdocuments niet om zijn concurrentie heen kan en met deze laatste strohalm probeert overeind te blijven. Als je klanten vrijwillig weglopen zul je jezelf moeten aankijken ipv een ander aanwijzen. Eerdere rechtzaak tegen Xential is ook al verloren door smart documents.
Tjonge jonge wat een verhaal.
Wat zal dit betekenen voor de huidige gebruikers? We waren orrienterend ook geintresseerd in Xential, wat zal dit voor ons gaan betekenen?
Verlofverlening door de voorzieningenrechter voor beslag bij een concurrerende partij wordt enkel verleend indien een overtuigend verzoekschrift ingediend wordt.
Een eerdere rechtzaak aangespannen door de huidige bestuurder en een voormalig bestuurder van Xential is door hen verloren. De rechter heeft de huidige en voormalig bestuurder van Xential (Docminded) destijds verboden klanten en personeelsleden van Smartdocuments te benaderen. Het door hen, tijdens hun dienstverband bij Smartdocuments opgestelde bedrijfsplan (zie artikel 2.7 vonnis), wint er geen doekjes om. De uitspraak is na te lezen via http://jure.nl/bi2905
@John Lageman,
Je bericht klinkt enigszins getint. Na een google op je naam vind ik je dan ook als directeur van SmartDocuments, dat verklaart het e.e.a. al…
Als medewerkers uit een bedrijf weglopen en zelf iets opstarten met het intellectueeleigendom van het vorige bedrijf, zijn ze natuurlijk niet goed bezig. Dit geldt niet alleen in dit geval uiteraard.
De rechter zal zijn oordeel vellen en ik hoop dat het hierna klaar is. Langslepende zaken zijn nooit goed voor de naam van een bedrijf.
@ john, in een mail zegt interaction next dat ze volledig operationeel zijn en de aanklacht nadrukkelijk bestrijden.
Verder heeft Smart Documents pas sinds heel kort een product dat misschien kan concurreren met Xential terwijl Xential dat van hun al jaren levert.
Het trieste is dat een actie als van Smart Documents op deze manier heel veel schade kan toebrengen aan een bedrijf, óók indien dat bedrijf volledig onschuldig is.
Waarom nu pas deze aanklacht? waarom niet een paar jaar geleden?
Wordt de concurrentie te sterk?
@Thieu, dank voor je reactie. Ben jij ook een gebruiker van Xential? Hoe is de communicatie naar jullie als klanten/gebruikers?
Is het dan niet zo, voordat een rechter toestemming geeft om een onderzoek te doen, dat dit wel overwogen is en er sterke vermoedens zijn, dus dat het aannemelijk is? In mijn ogen is het nu alleen bewijs verzamelen om het hard te maken… Het lijkt nu op een soort van plagiaat. Vindt het best lastig in het kader van integriteit, wat heel breed getrokken kan worden.
Als er niets aan de hand is zal zo een rechter toch ook het commerciele belang en mogelijke vervolgschade afwegen. Of heb ik nu te veel vertrouwen in ons rechtsysteem?
Allen,
Laat dit toch rusten het is erg genoeg dat men op deze manier met elkaar omgaat. Een onderzoeks rechter gaat af op de bewijzen die één zijdig worden aangeleverd en hier wordt een afweging op gedaan. Dit betekent niet meteen dat de andere partij schuldig is.
Dit is pas wanneer er een uitspraak is. Ik krijg nu sterk het idee dat men ook nog via deze wijze de tegenpartij wil belasten. Een goed bedrijf die dit via de rechter laat lopen zou zich moeten onthouden van commentaar op deze wijze. Dat noemt men integriteit.
Dit kan het einde van tenminste een van beide bedrijven betekenen. Mocht SmartDocuments gelijk krijgen gaat Xential er zeer waarschijnlijk aan onderdoor. Krijgt SmartDocuments geen gelijk, neem ik aan dat er een smaad-rechtszaak zal starten die voor SmartDocuments (in)direct het einde in kan houden.
Laat onverlet dat de klanten van beide bedrijven de dupe in deze zullen zijn.