Het Science Museum in Londen en Google hebben samen het Chrome Web Lab ontwikkeld. Dit is een tentoonstelling van een jaar lang waarin met behulp van vijf experimenten de werking van internet tot leven wordt gebracht. De experimenten zijn zowel toegankelijk voor bezoekers van het museum als voor geïnteresseerden die thuis de speciale website bezoeken. Beide partijen hopen hiermee de magie achter internet te tonen en mensen te inspireren om iets te gaan doen met computerwetenschap of -ondernemerschap.
Bezoekers van het Science Museum krijgen de gelegenheid om op speelse wijze deel te nemen aan vijf bijzondere experimenten. Het gaat om:
– Universal Orchestra: een door internet ondersteund achtkoppig orkest dat harmonieuze muziek voortbrengt.
– Sketchbots: speciaal voor de tentoonstelling gebouwde robots die in staat zijn om portretfoto's te maken van computergebruikers en vervolgens de beelden in echt zand te schetsen in Londen.
– Data Tracer: een instrument waarmee gebruikers kunnen achterhalen waar alle online informatie ter wereld fysiek ligt opgeslagen.
– Teleporter: een reeks van periscopen met internetondersteuning waarmee gebruikers direct toegang krijgen tot een aantal locaties in alle delen van de wereld. Denk bijvoorbeeld aan 24 uur lang toegang tot een Amerikaanse bakkerij.
– Lab Tag Explorer: een visualisatie van alle wereldwijde geanonimiseerde bezoekers van Web Lab, waarbij deelnemers op bijzondere wijze worden gegroepeerd en in categorieën onderverdeeld.
Magie
Daarnaast biedt de website www.chromeweblab.com de mogelijkheid tot online interactie met deze experimenten. Fysieke en online bezoekers van het museum kunnen gezamenlijk internettechnologieën tot leven brengen aan de hand van deze 'Web Lab'-experimenten. Volgens het Science Museum maakt elk web-labexperiment gebruik van moderne internettechnologie om een bepaald concept uit de computerwetenschap nader te verkennen. De tentoonstelling is echter ook geschikt voor mensen die het verschil tussen websocket en HTML5 Canvas niet kennen. Web Lab is namelijk volgens het Science Museum en Google bedoeld om het potentieel van internet aan fysieke en online bezoekers van alle leeftijden en met elke mogelijke achtergrond te tonen.
Tot dusver bleef de magie van internet echter achter onze computerschermen verborgen, zegt Steve Vranakis, creatief directeur van het Web Lab bij Google. 'Web Lab brengt hier verandering in. We hebben samen met het Science Museum nieuwe experimenten ontwikkeld die de kracht van internet tonen aan iedereen die Web Lab bezoekt.'
Feedback
Deze week is de ‘bèta-versie' van Web Lab geïntroduceerd en kan er feedback worden geleverd door bezoekers. Naar verwachting loopt de tentoonstelling nog tot de zomer van 2013. De toegang is gratis. Wie het Science Museum in Londen bezoekt kan overigens ook een bezoek brengen aan een permanente opstelling over computergeschiedenis en -technologie. Ook loopt er nog tot augustus volgend jaar een expositie over computerpionier en codekraker Alan Turing.