Ict-detacheerder Calco heeft vijftig ict-banen in de aanbieding voor pas afgestudeerden die een carrière in de ict ambiëren. Voorbeelden van beschikbare functies zijn (junior) informatieanalist, beheerder, tester, programmeur en projectleider. De hbo- en wo-afgestudeerden kunnen in aanmerking komen voor de banen als zij een speciale ict-masterclass van twee maanden doorlopen met daaraan gekoppeld een werktraject van 22 maanden.
Calco wil voor eind 2012 minstens vijftig jonge ict'ers opleiden en klaarstomen om aan de slag te gaan bij opdrachtgevers zoals pensioenfondsen, banken, verzekeraars, gemeenten en zorginstellingen. 'Ict-managers in het Nederlandse bedrijfsleven hebben te maken met de consequenties van de crisis, maar ook de gevolgen van de vergrijzing beginnen zich af te tekenen', zegt Calco-directeur Robert Gravekamp. 'Bij veel grote bedrijven ligt de gemiddelde leeftijd op de ict-afdeling boven de 45. Deze medewerkers zullen straks allemaal moeten worden opgevolgd.'
Calco MasterClass
Hoewel Calco en zijn opdrachtgevers hoge eisen stellen aan potentiële kandidaten, komen meer jongeren voor de vacatures in aanmerking dan aanvankelijk wordt aangenomen. Gravekamp: 'We komen bijvoorbeeld graag in contact met jongeren die geen opleiding in ict of een andere exacte richting hebben genoten. Als je ambitieus bent, communicatief vaardig en je hebt affiniteit met ict, dan brengen we je de benodigde kennis gedurende onze MasterClass bij.'
In de Calco MasterClass worden young professionals in twee maanden met salaris opgeleid tot MasterClass-kandidaat met allround ict-capaciteiten. Vervolgens worden de pas afgestudeerden 22 maanden bij een opdrachtgever van Calco ingezet. Na deze periode kan de opdrachtgever besluiten de kandidaat een vaste baan aan te bieden. Deze persoon heeft dan de keuze om op deze aanbieding in te gaan of om bij Calco in dienst te blijven.
Onderwerpen en specialisaties
De eerste maand van de masterclass is een algemene introductie in de ict. Hier komen onderwerpen als informatievoorziening, – verzorging, kwaliteit, projectmanagement, systeemontwikkeling, analyse en ontwerp, programmeren, databases en testen aan bod. De tweede maand van de opleiding is de specialisatiemaand. In deze maand gaat de kandidaat dieper in op de materie van een specifieke specialisatie. Mogelijke specialisaties zijn onder andere applicatiebeheer, functioneel beheer, businessanalyse, informatieanalyse, programmeren, databases, projectmanagement, Streamserve, testen, persoonlijke vaardigheden en specifieke specialisaties op verzoek van de klant.
Zie je wel…er is nog voldoende werk in de IT. Bij Calco heb je zelfs zonder opleiding en ervaring in de IT na 2 maanden een baan als project manager of business analist.
Ik vind het toch knap om mensen enkel omdat ze ambitieus en communicatief zijn na een masterclass van wel twee hele maanden aan een klant te verkopen als junior consultant?
Wat voor eisen stellen ze aan de opleiding dan? Ik hoop dat een technische achtergrond toch wel een must is anders zou ik als klant die mensen niet over de vloer willen hebben. Ook al hebben ze een leuke babbel.
Iedereen wil jonge, goedkope IT’ers. Die zijn schaars. Minder schaars zijn oudere IT’ers. Enkele jaren geleden gaf IBM aan zijn verantwoordelijkheid te willen nemen en vergrijzing serieus te nemen. Ik ben benieuwd of IBM dat inderdaad (nog steeds) doet en opnieuw, samen met andere marktleiders in de branche, zich (opnieuw) wil hard maken voor een gezonde, meer maatschappelijk verantwoorde afspiegeling van de leeftijdsopbouw in de arbeidsmarkt. Wie pakt de handschoen op?
Bert, ga jij eerst maar even de toelatingstest bij Calco doen. De kans is groot dat je die niet eens haalt.
Ook al heb je geen (afgeronde) opleiding of geen ervaring in de ICT, dan wil dat niet zeggen dat je ongeschikt bent om een ICT vak te leren.
Wie zonder werk zit en een uitkering heeft kan geen dagstudie volgen zonder dat het hem zijn uitkering kost (want niet meer beschikbaar voor de arbeidsmarkt). Zo werkt dat in Nederland. Bij bedrijven als Calco krijg je de kans om betaald een (ander) vak te leren. In die zin is er weinig verschil met andere leer-werkprogramma’s, die iedereen normaal vindt. Je wordt in twee maanden ook geen kok, of constructie bankwerker of zorgverlener, of timmerman etc. Daar gaat een traject van minstens 2 jaar leren en werken aan vooraf en zo werkt het bij Calco ook, mits je een hoog denkniveau hebt. De opdrachtgever kan besluiten je na die twee jaar in dienst te nemen. Zo niet dan leer je lekker door en doe je bij andere bedrijven verdere ervaring op. Daar is niks mis mee.
Het gaat hier om jonge mensen die twee maanden cursus volgen om vervolgens als IT-er gedetacheerd te worden. Men heeft werkelijk niets geleerd van het verleden, wat kan iemand nou na twee maandjes cursus?
In 2009 zocht Calco nog 150 drop-outs. Spotgoedkoop maar geen enkele skills. Met een Suziki Swift direct declarabel bij de klant, uiteraard bij voorkeur in de zorgsector want wat weten ze daar nou van IT?
Wat is er allemaal gebeurt met deze mensen? Gezien de personeelcijfers zijn de meeste alweer via de achterdeur verdwenen.
@Hk: Geen idee hoe jij kan beoordelen of ik de test zou halen. Ieder persoon met een gezond verstand begrijpt wel dat een test (van een paar uur, off the shelf gekocht) natuurlijk geen vergelijk is met een studie van 4 of 5 jaar. Stel gewoon de eis dat iemand een VWO diploma heeft met een exact pakket. Dan heb je helemaal geen test nodig en kan Calco zich de kosten besparen. Maar dat is natuurlijk niet de groep die Calco zoekt.
@bert: lezen blijft een kunst. In het vetgedrukte gedeelte van dit artikel wordt toch duidelijk over hbo- en wo-afgestudeerden gesproken.
@Kaspar: Niet iedere HBO of WO afgestudeerde haalt het nivo VWO met een exact pakket. Als je kijkt naar de vaardigheden die je in de IT nodig hebt en zegt een VWO diploma met een exact pakket veel meer dan een HBO bedrijfseconomie.
“Wat is er allemaal gebeurt met deze mensen? Gezien de personeelcijfers zijn de meeste alweer via de achterdeur verdwenen.”
Waar haal je deze wijsheid vandaan Willem? Calco heeft goede groeicijfers, en levert een traineeship die awards heeft ontvangen. Natuurlijk gaan er een hoop werknemers uit dienst, omdat deze worden OVERGENOMEN na 22 maanden.
Er wordt helemaal niet de schijn gewekt dat iemand na 2 maanden een volleerd IT professional is. Calco biedt jonge mensen die graag de IT in willen aan bedrijven die overlopen van oude bokken. Bedrijven leiden deze mensen vervolgens verder op tot volwaardige IT-professionals.