In Limburg hebben instellingen op het gebied van de zorg zich verenigd in de stichting Zorg aan Zet om gezamenlijk de werving va nieuw personeel te organiseren. Om niemand verloren te laten gaan voor de zorg en de uitval terug te brengen zetten ze de assessment-tool van HRorganizer in. De E-assessmenttool meet kerncompetenties en werk- en denkniveau en beperkt de uitval als gevolg van verkeerde opleidingskeuze of onvoldoene potentieel.
De vraag naar goed personeel in de sector Zorg en Welzijn blijft groeien. Door het groeiend aantal sollicitanten voor opleidingen en de grote variatie aan kandidaten, is het steeds moeilijker de juiste mensen aan te nemen. Tegelijkertijd is het steeds belangrijker om uitval te vermijden, uit efficiency-oogpunt en gezien de schaarste aan opgeleide medewerkers die de komende jaren verwacht wordt. Veel medewerkers worden geworven via beroepsbegeleidende leerwegen (BBL), een combinatie van werken en leren. Hierbij is traditioneel de uitval echter hoog, soms wel 40 procent.
Zorg aan Zet is een regionale arbeidsmarktorganisatie die de bij haar aangesloten organisaties ondersteunt op het gebied van leren en werken in de zorg. In 2010 organiseerde Zorg aan Zet een succesvolle pilot waarbij driehonderd opleidingskandidaten voor een BBL- of HBO-duaalopleiding gescreend werden met behulp van de online tests van HRorganizer, een expertsysteem voor Human Resource Management. Maar liefst 25 organisaties zetten de door Zorg aan Zet aangereikte tests nu in voor zeventienhonderd kandidaten dit schooljaar.
Roel Custers van Zorg aan Zet: 'De bundeling van de vraag zorgt ervoor dat we de tests specifiek konden aanpassen op de zorg. De zorgsector kent namelijk een aantal eigenschappen die een specifieke versie van HRorganizer rechtvaardigen. Met name de functietypering en de bijbehorende naamgeving en terminologie verschillen van andere sectoren. HRorganizer is nu voorzien van 37 zorgcompetenties.'
E-assessment
De E-assessmenttool wordt gebruikt om door een meting van kerncompetenties en werk- en denkniveau de uitval als gevolg van verkeerde opleidingskeuze of onvoldoende potentieel te beperken en selectiekosten te besparen. Aan de hand van de kwalificatiedossiers heeft Zorg aan Zet een aantal online-testprogramma's samengesteld per functie en niveau, die door de aangesloten zorginstellingen aan kandidaten in HRorganizer kunnen worden aangeboden.
Deelnemers Zorg aan Zet
Orbis is een brede zorgaanbieder met ruim vijfduizend medewerkers. Het concern bestaat uit een ziekenhuis, negen zorgcentra, geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg in de regio Zuid- en Midden-Limburg.
Vincent van Gogh biedt in Noord- en Midden-Limburg een gespreid en geïntegreerd pakket van geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen en ouderen, geleverd op een van de vele locaties of bij de cliënt thuis.
VieCuri, is het medisch centrum voor Noord-Limburg en bedient met 2700 medewerkers een verzorgingsgebied van 280.000 inwoners.
'De uitval uit de BBL-opleiding in de zorg is groot en de oorzaken zijn talrijk. De kosten die met deze uitval gepaard gaan zijn hoog', zegt Angelie Massop van VieCuri. 'Een betere selectie van onze BBL-kandidaten kan zorgen voor minder uitval. We gebruiken HRorganizer vooral als assessment-instrument voor de werving en selectie van leerlingen.'
'HRorganizer is voor ons met name een tool bij onze selectie. De zorg zit in een soort spagaat: de eisen worden steeds hoger, maar voor de instroom zijn we voor een groot deel afhankelijk van nieuw aan te boren doelgroepen, zoals zij-instromers en herintreders. De verwachtingen van de instellingen zijn ook gewoon hoog ten opzichte van wat de mensen kunnen', zegt Jacqueline Vos van Orbis.
Evelien Jansen van Vincent van Gogh vult aan: 'De zorg bevindt zich in een complexe situatie. Er zijn veel extern opgelegde maatregelen waardoor er veel gevraagd wordt van medewerkers. Jonge mensen, met minder ervaring, komen bijvoorbeeld op een afdeling met een krappe bezetting. Dit vraagt veel van die jonge krachten.'
In het hele selectieproces is het E-assessment overigens een van de instrumenten, maar niet het enige. Even belangrijk zijn het motivatieformulier en cv, het portfolio en de gesprekken met de kandidaten. De tests geven wel houvast bij het aangaan van die gesprekken.
Breder inzetten in organisatie
Jansen: 'Wij gaan een stap verder met HRorganizer. We doen de implementatie niet alleen voor leerlingen maar willen in de toekomst HRorganizer ter beschikking stellen voor alle medewerkers. HRorganizer is voor competentiebeheer: wat heb je in huis, welke rek zit erin. Het geeft inzicht in de potentie en laat zien welke stappen je moet zetten om te verbeteren. Wij zijn bezig met een herinrichting van de organisatie. Arbeidsplaatsen komen mogelijk te vervallen en we gebruiken HRorganizer daarom straks ook als hulpmiddel bij loopbaantrajecten, jaargesprekken, het invoeren van resultaatgebieden en functies, en het koppelen van competenties aan de doelstellingen van de organisatie. De assessments worden ook gebruikt voor ontwikkelgesprekken en kunnen, indien gewenst, bij sollicitaties van interne medewerkers ingezet worden. Met HRorganizer geven we hiervoor een handvat en doen suggesties ten aanzien van ontwikkelplannen. Mensen willen graag houvast hebben, en een beoordeling met behulp van HRorganizer is objectiever.'
Vos: 'HRorganizer is een middel waardoor we nog beter kunnen selecteren met minder uitval als resultaat. Uit het assessment kunnen we ook verbeterpunten halen die we in het persoonlijke ontwikkelplan gebruiken voor de verdere coaching en begeleiding van de leerlingen. Door zo'n assessment worden hun competenties en talenten zichtbaar terwijl deze op de werkvloer, vanwege de werkdruk over het hoofd gezien kunnen worden. Als je eigenlijk hbo-ers wilt hebben op MBO-functies, ontwikkel dan je eigen toppers. Het assessment is daarvoor een goed middel. De uitslag van het assessment kun je dan laten terugkomen in opleidingsplan en loopbaan.'
Massop: 'Het HRorganizer assessment is een goed hulpmiddel. Ik vind ‘t nog wel eens lastig te interpreteren, maar het vergroot het draagvlak voor keuzes en beslissingen. En als er ruimte is helpt het mensen te ontwikkelen. Eerst hadden we geen tool en het uitvalspercentage was te hoog, wel in de buurt van de 40 procent. HRorganizer ondersteunt ons om die uitval te beperken. Je kunt de uitval nooit helemaal tot nul reduceren. Situaties van mensen veranderen, ook persoonlijke situaties, waardoor mensen stoppen met de opleiding.'
Jansen: 'Het is een goed instrument voor HR om te sturen op gedrag en resultaat. Een introductie van HRorganizer is daarom ook bij onze OR goed ontvangen omdat het zaken goed objectiveert. Natuurlijk kwamen er vragen over de validiteit van de tests, maar toen we uitgelegd hadden welke kennis en technologie er allemaal achter zit, voelden zij zich er ook comfortabel bij.'
Aanmeldpunt en Zorgnavigator
Zorg aan Zet beheert het Centraal Aanmeldpunt (CAP) voor kandidaten die in aanmerking willen komen voor een BBL opleidingsplaats. Dit is een digitaal systeem waarin de aangesloten organisaties hun opleidingsplaatsen kenbaar kunnen maken.
Naast verbetering van de beeldvorming levert Zorg aan Zet sinds 2009 de gratis Zorgnavigator, een oriëntatietest op basis van HRorganizer voor beroepen en werkvelden binnen de zorg. Hiermee kunnen de kandidaten als het ware voorsorteren. De Zorgnavigator is een waardevol instrument gebleken; inmiddels is er al meer dan vijftienduizend keer gebruik van gemaakt.