Deltion College wilde de 5 Any’s: anytime, anywhere, any person, any device en any place. Alle studenten moesten toegang krijgen tot het netwerk en in staat zijn it-diensten af te nemen op hun eigen laptops. Deltion is daarom op zoek gegaan naar software waarmee ze die filosofie kon verwezenlijken. Het stuitte daarbij op de Workspace Management-oplossing van Scense en stelde vast dat die goed aansloot op de visie van het College.
Het Deltion College heeft meer dan zestienduizend leerlingen, die zo’n 430 verschillende mbo-opleidingen volgen. Daarnaast is er het Deltion opleidingscentrum voor volwassenenonderwijs. Op het college werken twaalfhonderd mensen in drie verschillende onderwijssectoren. Rob Vos, Manager Automatisering en Informatisering bij Deltion College, stond voor de uitdaging om alle medewerkers, studenten en avondcursisten, in totaal zo’n zeventienduizend, van it te voorzien met een klein team van rond de twintig medewerkers.
Het Regionale Opleidingscentrum Deltion in Zwolle heeft de Workspace Management software van Scense inmiddels in gebruik genomen. Robert Vos, de verantwoordelijke manager, legt uit waarom hij tevreden is dat hij voor Scense heeft gekozen.
Anytime, anywhere, any person, any device en any place
Vos moest ongeveer 3800 pc's van software voorzien, waar recentelijk nog zo'n zeventienhonderd verschillende applicaties op draaiden. Ook werd hij geconfronteerd met het feit dat steeds meer studenten en medewerkers hun eigen laptop meenamen. Tot slot werken er op het Deltion College steeds meer mensen buiten de deur. 'Het was een hele klus om al die mensen te voorzien van de juiste programmatuur. In het verleden werkten we met een systeem dat niet in staat was te faciliteren wat we willen.'
'We willen de 5 A's: anytime, anywhere, any person, any device en any place. Iedere student moet bijvoorbeeld toegang hebben tot ons netwerk. Alleen apparaten waarop het netwerk malware ontdekt gaan automatisch in quarantaine. Daarnaast moesten studenten in staat zijn it-diensten af te nemen op hun eigen laptops. Wij zijn daarom op zoek gegaan naar software waarmee we die filosofie konden verwezenlijken.'
Het Deltion College stuitte op de Workspace Management-oplossing van Scense en realiseerde zich dat die goed aansloot op hun visie. 'Nogmaals, alle zeventienduizend studenten en medewerkers moeten veilige toegang tot het netwerk hebben en de functionaliteit moet gewaarborgd blijven,' zegt Vos.
Minder telefoontjes naar de service desk
Ongeveer halverwege 2010 is de implementatie van de Scense software gestart en kort daarna is de software in gebruik genomen. 'Wij hebben achttien doelstellingen geformuleerd voor ict tot 2013, waarvan er zeven door ons zelf gedaan worden. De overige elf heeft Scense binnen één jaar al ingevuld. Sinds die tijd krijgt de servicedesk 40 tot 50 procent minder telefoontjes. Dit betekent dat een groot deel van onze medewerkers ander werk kunnen doen. Het voordeel voor de gebruikers is dat ze niet merken dat er een extra software pakket tussen zit. Zij krijgen de juiste applicaties en die zien er net zo uit zoals thuis op een Windows-machine.'
Ook uit het oogpunt van kosten is het Deltion college tevreden. 'Mede omdat we zijn teruggegaan van zeventienhonderd naar vierhonderd applicaties, was het een omwenteling in de efficiëntie en effectiviteit van de it-organisatie', aldus Vos. Het Deltion heeft wel de indruk dat het college voorop loopt als het gaat om state-of-the-art ict-technologie waarvan de omgeving optimaal gebruik moet kunnen maken.
De ict-afdeling van het Deltion College is door de inzet van Scense ‘mean en lean'. Vos zegt hierover: 'Wij voeren onze ict op een bijzondere wijze uit`; onderwijs en ict werken namelijk nauw samen. Iedere it-student op het college kan een maand meewerken op de ict-afdeling, zo krijgen ze de basiskennis van ict. Daarnaast hebben we stagiaires die een half jaar meewerken. Bovendien overleggen we regelmatig met het onderwijs over de functionaliteit die de diverse afdelingen willen hebben.
Buiten kaders denken
Vos is tevreden over de samenwerking met Scense. 'Ze hebben ons uitstekend begeleid met het opzetten en instructies geven. De samenwerking verliep natuurlijk en prettig. Wat ik buitengewoon prettig vond, was dat de medewerkers van Scense buiten de kaders denken. Ze kijken naar oplossingen. De volgende stap is de overstap naar Windows 7.' De migratie naar Windows 7 wordt ook door Scense uitgevoerd, dat onlangs de Scense Migration Toolkit voor Windows 7 heeft uitgebracht. 'Door deze toolkit is de migratie veel gemakkelijker en de toolkit neemt de vele handmatige taken over die normaal nodig zijn bij een migratie naar Windows 7', zegt Vos.
Met de inzet van Scense biedt Deltion de mogelijkheid om schoolapplicaties te gebruiken op hun eigen laptops. 'Tijdens de implementatie en gesprekken met software leveranciers, kwamen wij erachter dat niet elke leverancier al klaar is voor dit gebruiksmodel. In een aantal gevallen moesten wij bijvoorbeeld kunnen garanderen dat de applicaties alleen op het schoolterrein worden gebruikt. Deze kennis en ervaring delen wij nu met onze collega it-afdelingen bij andere instellingen.' Tijdens de implementatie van Scense is hier rekening mee gehouden zodat Deltion applicaties kan blokkeren of juist deblokkeren op basis van de lokatie van de student.
Vos sluit af met te stellen dat hij in de markt hoort dat andere roc's overgaan naar Scense. 'Ik heb er absoluut geen spijt van dat we zijn overgestapt. Door Scense zijn we efficiënter, effectiever, we hebben meer functionaliteits-wensen kunnen invullen, we zijn flexibeler, er is een grotere beschikbaarheid en we kunnen met dezelfde staf meer waarde leveren.'