Microsoft-dienstverlener Qurius nodigt Detron nog niet uit om te praten over een mogelijke overname van de Nederlandse activiteiten. Detron had zijn belangstelling in een brief kenbaar gemaakt, maar in een reactie heeft Qurius laten weten dat dit niet automatisch betekent dat er gelijk om de tafel wordt gezeten. Misschien op een later tijdstip als het nog relevant is, aldus het bedrijf uit Zaltbommel. Bestuursvoorzitter George Banken van Detron neemt na het weekeinde een besluit over eventuele vervolgstappen.
Bestuursvoorzitter Leen Zevenbergen van het in zwaar weer verkerende Qurius heeft Detron in zijn reactie gemeld erkentelijk te zijn voor de belangstelling, maar dat het bestuur zelf bepaalt of het kandidaten uitnodigt voor eventuele transactiegesprekken. Het is niet de bedoeling van de verkoop van Qurius een veiling te maken, schrijft Zevenbergen.
Volgens Banken stuurt Qurius zijn bedrijf met deze reactie het bos in. In zijn visie druist dat tegen het belang van de aandeelhouders van Qurius in. 'Wij willen gewoon een kop koffie drinken en praten over de mogelijkheid om in de boeken van Qurius Nederland te kijken. Maar zo komen we geen stap verder. Het is een slechte zaak als een beursgenoteerd bedrijf als Qurius zo'n gelegenheid voorbij laat gaan. Na het weekeinde bepalen we of we hier nog tegen in gaan.' Banken liet eerder aan Computable weten desnoods naar de rechter te stappen. Detron heeft daarvoor ook aandelen Qurius gekocht en is aandeelhouder.
Pole position
Woordvoerder Albert Holtzappel van Qurius deelt mee dat zijn bedrijf een aantal criteria heeft opgesteld voor partijen die belangstelling hebben voor het bedrijf. Daar waar Detron-baas Banken steeds het belang van de aandeelhouders (de eigenaren) voorop stelt, krijgt bij Qurius het garanderen van de continuïteit van de dienstverlening aan klanten op lange termijn de hoogste prioriteit. Dit moet dan wel in balans zijn met het belang van andere belanghebbenden, zoals de aandeelhouders, personeelsleden en schuldeisers. Daarnaast spelen de gepresenteerde business case en de financiële draagkracht van geïnteresseerde bieders een rol.
'Er is veel belangstelling. Maar overnamegesprekken zijn tijdrovende trajecten. We kunnen niet met iedereen om tafel', zegt Holtzappel. 'Daarom brengen we hiërarchie aan in de kandidaten aan de hand van die drie criteria. Detron staat dus niet op pole position. Maar wellicht verandert dat nog.'
Wat hierbij mee kan spelen is het oorspronkelijke uitgangspunt van Qurius om één partij te vinden die zowel de Nederlandse als Duitse activiteiten overneemt. Daarom praat de Microsoft-dienstverlener al langer met minderheidsaandeelhouder Prodware. Het Franse bedrijf nam al eerder de Belgische en Spaanse divisies van Qurius over.
Kandidaten?
Volgens de zegsman van Qurius wordt er naast Prodware weldegelijk gepraat met andere partijen. Hij kan niet aangeven welke dat zijn. Microsoft-dienstverlener HSO uit Veenendaal vertelde aan Computable interesse te hebben in de Microsoft Dynamics AX-tak van Qurius. Of het bedrijf zich daadwerkelijk als kandidaat heeft gemeld, wil Holtzappel niet zeggen. Andere geijkte partijen zijn de Deense dienstverleners Columbus en Norriq. Dat laatste bedrijf vertegenwoordigt in Nederland de belangen van Tectura, een grote Amerikaanse Microsoft Dynamics-dienstverlener.
Andere mogelijke overnamekandidaten zouden algemene ict-dienstverleners zijn die hun Microsoft Dynamics-portfolio willen versterken. Voor Imtech ICT zou de aankoop van Qurius Nederland en vooral Duitsland een versterking kunnen zijn; het bedrijf wil niet reageren op de vraag of er belangstelling voor bestaat. Het zou in Nederland iets kunnen zijn voor een partij als Inter Access, maar die is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar.