Wie wil innoveren gaat naar de cloud. Zowel voor aanbieders als voor afnemers biedt cloud computing een platform voor innovatie. Dat geldt niet alleen voor grote organisaties, maar ook voor kleinere bedrijven en de overheid.
Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het in april gepresenteerde rapport Cloud computing, fundament op orde. Volgens het in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie opgestelde rapport zien steeds meer bedrijven de voordelen van het werken in de cloud. Niet gek dus dat de uitgaven aan cloud computing gestaag blijven groeien. Volgens onderzoek van ICT~Office verwachten IT-aanbieders in 2015 ruim 40 procent van hun it-diensten op basis van cloud computing te leveren.
Uit het Global Cloud Adaption-onderzoek van VMware blijkt dat de komende achttien maanden al 31 procent van het it-budget wordt besteedt aan de cloud. In 2010 lag dat percentage nog op 26 procent. En ondanks negatieve berichtgeving groeit ook het vertrouwen in de cloud, blijkt uit onderzoek onder tweehonderd Nederlandse, zakelijke gebruikers van de cloud. Ook de overheid ziet de noodzaak van cloud computing in: in de digitale agenda.nl voor de periode 2011-2015 wordt gesteld dat cloud computing een belangrijke ontwikkeling is voor innovatie en economische groei in Europa.
Flexibiliteit en stroomlijning
De groei van cloud computing groeit gestaag, weet Ruud Ramakers van Centre4Cloud, het nationale kenniscentrum op het gebied van cloud computing. "Steeds meer gewone gebruiksvoorwerpen worden uitgerust met sensoren. Denk maar eens aan boeren die sensoren gebruiken om bijvoorbeeld de vochtigheid in de grond te meten, zodat ze weten hoeveel ze moeten sproeien. Als je alle data die door die sensoren wordt verzameld wilt verwerken, kun je niet zonder de cloud."
Als directeur van het samenwerkingsverband van Kennispark Twente, de Universiteit Twente en Caase.com wil Ramakers vooral angst wegnemen bij bedrijven die twijfelen of het overstappen naar de cloud een goed idee is. Daarnaast wil Ramakers ook laten zien waar de kansen liggen. "Een van de belangrijkste voordelen van de cloud is flexibiliteit. Door je gegevens in de cloud op te slaan, kun je ze altijd en overal oproepen."
Werken in de cloud is niet alleen flexibeler, maar ook een stuk sneller. "Je bouwt als het ware een applicatie om bestaande gegevens heen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een app waarmee je autoschade kan melden. Zo'n app weet via gps waar je bent, weet wie jij bent dankzij de gegevens in je telefoon en kan de gegevens van je auto automatisch opzoeken bij de RDW. In feite hoef je bij een botsing dan alleen nog maar te omschrijven wat er gebeurd is. De rest gaat automatisch. Veel sneller dus."
De stroomlijning van processen is volgens Ramakers een van de belangrijkste voordelen aan het werken in de wolk. Daarnaast zorgt de cloud ervoor dat ook kleinere ondernemers de beschikking krijgen over de modernste technologie, zonder dat ze daar zelf een duur datacentrum voor in hoeven richten. "De cloud biedt kleine bedrijven de kans een professionele infrastructuur te hebben, net als de grote jongens. Daardoor kunnen ze zich veel meer bezig houden met datgene dat er echt toe doet: innoveren."
Geen zin in gedoe
Bedrijven die de overstap naar de cloud willen maken, doen dat vaak omdat ze willen inspelen op vragen vanuit de organisatie, weet Dirk Zekveld, senior consultant bij IT-dienstverlener Macaw, dat cloud-diensten van Microsoft verkoopt en daar eigen software bij levert. "Bij veel bedrijven is het zo dat wanneer er een nieuwe applicatie moet komen, dat vaak maanden duurt. Terwijl we thuis op onze telefoon binnen twee minuten een app downloaden. Die simpelheid willen werknemers op de zaak ook."
Werknemers hebben volgens Zekveld geen zin in gedoe. "Ze willen kunnen samenwerken zoals ze dat thuis ook doen. Dat betekent niet alleen overal toegang tot bestanden en e-mail, maar ook de mogelijkheid om vanuit huis in te loggen op dezelfde software die ook op de zaak gebruikt wordt."
Werken in de cloud staat dat toe. Nog zo'n voordeel is de schaalbaarheid die de wolk met zich mee brengt. Door te werken in de cloud bepaal je ook de hoeveelheid serverruimte die je echt nodig hebt. Zekveld verduidelijkt: "Dat kan vooral handig zijn op het moment van een crisis. Wanneer een website in korte tijd bijvoorbeeld bijzonder veel bezoekers moet verwerken. Die toeloop van al die bezoekers kan een site zo zwaar belasten dat hij plat gaat."
Werken in de cloud helpt dus bij crisismanagement. Niet alleen wanneer een website veel bijzonder bezoekers dreigt te trekken, maar ook wanneer er bijvoorbeeld tijdelijk meer ruimte nodig is voor andere doeleinden. "In de cloud kan benodigde serverruimte automatisch opgeschaald worden wanneer dat nodig is", aldus Zekveld. "Even de capaciteit omhoog als er veel bezoekers komen. Is de piekbelasting weer voorbij, dan keer je weer terug naar de normale situatie."
Met de cloud schaal je alleen op op de momenten dat dat nodig is. En daardoor betaal je niet voor capaciteit die je toch niet gebruikt. Zekveld: "Hoe je het ook wendt of keert, dat blijft natuurlijk het belangrijkste. Flexibiliteit, stroomlijning van processen en schaalbaarheid zijn heel prettige gevolgen van werken in de cloud, maar het echte doel is natuurlijk het besparen op de kosten."