Dataopslagdienstverlener i3 groep legt zich neer bij het verloren kort geding dat het had aangespannen tegen de voorgenomen gunning van het Easi2010-cluster Rekencentrumhardware. i3 eiste de plaats van Protinus IT op die volgens het bedrijf ten onrechte tot medewinnaar was uitgeroepen. De rechtbank oordeelde echter dat Protinus IT als makelaar in ict-producten en -diensten mee mag doen aan een aanbesteding voor de levering van hardware.
i3 groep tekent geen beroep aan tegen de uitspraak van de rechter. Hein Kiemeney, directeur strategische klanten van de i3 groep, verklaart: ‘Het is inherent aan dit vak dat je bij aanbestedingen de ene keer een gunning verkrijgt en de andere keer achter het net vist. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving heeft i3 groep geen verbod op hardwaregunning gevorderd. Volgens ons voldeden niet alle inschrijvers aan de op voorhand door Easi2010 gestelde minimumeisen, die een uitsluiting tot gevolg hebben. Wij meenden, en menen nog steeds, derhalve een gegronde reden te hebben gehad om een kort geding aan te spannen. Helaas heeft de rechter besloten om ons niet in het gelijk te stellen. Wij respecteren de uitspraak van de rechter en feliciteren hierbij de geselecteerde partijen.’
De aanbesteding behoort tot het Easi2010-programma van de Staat. Easi staat voor Europees Aanbesteden Samenwerking ICT. Doel is het gezamenlijk grootschalig inkopen van ict-diensten en hardware door overheidsinstanties. Het cluster Rekencentrumhardware heeft een looptijd van twee jaar en de totale geraamde waarde ligt tussen de vijftig miljoen en 150 miljoen euro. Het programmabureau heeft binnen de aanbesteding ook opgenomen dat de bestaande hardwaremerken onderhouden moeten worden. Het gaat hierbij voor de opslagsystemen om EMC, HP en NetApp, voor de san-switches om Brocade, Cisco en HP, voor de taperobots om HP en Oracle (Sun/StorageTek), voor de servers om Dell, Fujitsu en HP en voor de netwerken om Cisco en HP.
Geen reseller
Uit de uitspraak van het kort geding blijkt i3 in de eindrangschikking van de aanbesteding vijfde te zijn geworden. De eerste vier, in alfabetische volgorde PQR, Protinus IT, de combinatie SCH Nederland (SCC)/Telindus-Isit en Scholten Awater, werden geselecteerd voor het leveren van hardware en het onderhouden van bestaande merken bij de deelnemende ministeries en andere overheidsorganisaties.
De klacht van i3 spitste zich toe op het leveren van en verrichten van onderhoud en ondersteuning van EMC-producten. Volgens i3 is Protinus IT geen door EMC geautoriseerde wederverkoper (reseller) en kan dit bedrijf deze producten niet leveren dan wel onderhouden; een vereiste in de aanbesteding. Door het ontbreken van deze status kan Protinus IT gevraagde EMC-producten en -diensten ook niet zelf factureren, eveneens een eis die aan de inschrijvers is gesteld, aldus i3.
Constructie
I3 had in de dagvaarding een soortgelijke klacht over Protinus IT en HP opgenomen, maar die heeft het bedrijf tijdens de zitting laten vallen. De Staat en Protinus IT, als tussenkomende partij, betoogden dat het bedrijf gebruikmaakt van een geautoriseerde EMC-reseller en daardoor weldegelijk voldoet aan de gestelde eisen uit het bestek.
De rechtbank stelde vast dat Protinus IT een makelaar in ict-producten en -diensten is (in tegenstelling tot de andere drie hardwareleveranciers). In de uitspraak is specifiek voor de levering van EMC-producten beschreven hoe dit Houtense bedrijf dit als EASI2010-partner gaat regelen: distributeur Copaco levert de EMC-producten aan E-Storage, een geautoriseerde EMC-reselller, die door Protinus IT wordt ingeschakeld als onderaannemer. E-Storage verkoopt vervolgens de EMC-producten aan Protinus, die de producten op zijn beurt weer doorverkoopt aan de Staat. Het eigendom van de producten draagt Protinus daarbij over aan de Staat. E-Storage zorgt uiteindelijk voor de feitelijke levering van de producten aan de Staat.
Niet hard maken
i3 voerde bezwaren aan tegen deze eigendoms- en leveringsconstructie. Die zou in strijd zijn met het autorisatiebeleid van EMC, waarbij alleen geautoriseerde distributeurs en resellers EMC-producten in eigendom mogen overdragen en mogen factureren. Volgens de rechtbank heeft i3 groep deze bezwaren niet hard kunnen maken.
Uit een op de zitting door Protinus IT overhandigde brief zou blijken dat de door Protinus IT en E-Storage gekozen constructie ook volgens EMC de nakoming van de raamovereenkomst niet in de weg staat. Het programmabureau Easi2010 (lees De Staat) heeft ook na de klachten van de i3 groep onderzoek gedaan naar deze constructie en eerder al geconstateerd dat Protinus IT zijn rol als mantelpartner kan nakomen.