De Nederlandse chipmachineproducent ASML heeft voor verdere technologische ontwikkeling van chipproductieapparatuur geld nodig. Dat probeert de onderneming te vinden door aandelenverkoop en ASML lijkt daar direct succes mee te hebben. De eerste belangrijke 'koper' is Intel, dat voor ruim 2,5 miljard euro investeert in het bedrijf. De chipbakker steekt daarnaast over de komende vijf jaar nog eens 829 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling bij ASML.
ASML stelt maximaal 25 procent van de aandelen ter beschikking aan bestaande klanten van de onderneming. Intel neemt hier voor een bedrag van 838 miljoen euro 5 procent vanaf. Daarnaast koopt het bedrijf voor 1,7 miljard euro 10 procent van de reeds uitgegeven ASML-aandelen. Na deze laatste transactie heeft Intel 15 procent belang in ASML. ASML voert nog gesprekken met andere grotere klanten over aankoop van de overige 20 procent extra aandelen. Het gaat hier om de chipproducenten Samsung uit Zuid-Korea en TSMC uit Taiwan.
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) is blij met de interesse van Intel in ASML. 'De investering van het Amerikaanse computerbedrijf geeft een enorme impuls aan onderzoek en ontwikkeling in de high tech. Dit levert kennis en banen op in één van de topsectoren van onze economie.'
Dus ik begrijp dat Intel, (en later Samsung en TSMC) 2x gaan betalen voor hun spullen? Een keer via de aandelenaankoop en ik neem aan dat ze de machines die daarmee worden ontwikkeld ook weer mogen betalen. Ze verdienen wellicht wat op koerswinst en dividend, maar ze betalen meer dan afname bij zelfstandig gefinancierde ondernemingen. Mis ik wat?
Volgens mij werkt het bij aandelenparticipatie zo dat je daar normaal gesproken rendement op maakt. Ok, je zou dat in dit geval kunnen omschrijven als “kwantumkorting”. Maar Intel beslist hier ongetwijfeld op basis van zakelijke afweging.
Daarnaast heeft ASML volgens mij een zodanig sterke positie in de martk dat het eenvoudig strategisch interessant kan zijn voor Intel om via deze aandelen invloed te kunnen hebben op het beleid van ASML. Daarmee wordt participatie een strategische beslissing waarvan de waarde niet altijd rechtstreeks in geld wordt uitgedrukt.
Geen chipbakker maar een chipmachinefabrikant.
Inderdaad heeft ASML op hun niveau redelijk de markt in handen.
rendement + invloed : eens met Michiel Croon + blij dat ICT buiten randstand weer FTE’s ingevuld wilt zien.