Het is dataopslagdienstverlener i3 groep niet gelukt de voorgenomen gunning van het Easi2010-cluster Rekencentrumhardware tegen te houden. Het bedrijf heeft het kort geding verloren waarin het om een verbod van de hardwaregunning had geëist. De rechtbank heeft de bezwaren van i3 echter verworpen. Een woordvoerder van Easi2010 stelt blij te zijn over de afloop en verwacht dat de aanbesteding nu binnen afzienbare tijd wordt afgerond.
De pijlen van i3 richtten zich met name op Protinus IT, naast Scholten Awater, SCH en PQR een van de vier winnaars van deze aanbesteding voor servers, opslagcapaciteit, netwerkapparatuur en systeemintegratie. Protinus IT uit Houten zou volgens I3 geen geautoriseerde wederverkoper van eventueel te leveren HP- en EMC-apparatuur zijn. De hardwaredienstverlener werkt met onderaannemers die de hardware leveren.
Niet alles zelf doen
Hein Kiemeney, directeur strategische klanten van i3, stelt dat zijn bedrijf later vandaag met een persverklaring komt. Bekeken wordt of er nog beroep wordt aangetekend.
Marcel Nulden, algemeen directeur van Protinus IT, dat zich als tussenkomende partij in het kort geding had gemeld, stelt in een reactie: 'Dat i3 zijn bezwaren heeft gericht tegen Protinus, is wellicht omdat ze ons sourcing model niet begrijpt. Alle gerenommeerde partners waarmee we samenwerken zien de voordelen wel als ook onze klanten. De tijd is volgens mij voorbij om alles zelf te willen doen. Ict is een vakgebied dat bestaat uit vele specialismen. Die kun je niet meer onder één dak brengen, zoals vele grote it-bedrijven ooit hebben geprobeerd. Wie daar nu nog aan vasthoudt, wordt nergens goed in en beperkt zich in zijn groei. Daarmee doe je uiteindelijk je klanten tekort en kun je de top van de markt nimmer bedienen.'
Easi2010
De aanbesteding behoort tot het Easi2010-programma van de Staat. Easi staat voor Europees Aanbesteden Samenwerking ICT. Doel is het gezamenlijk grootschalig inkopen van ict-diensten en hardware door overheidsinstanties. Aan Easi2010, de opvolger van Easi2006, doen circa twintig rijksoverheidsinstanties mee, waaronder tien ministeries. Eerder al werden de clusters Managed services (Equinix/EBPI), Webhosting (ASP4all, Intermax en Nxs Internet), Accessoires (Protinus IT), Werkplekken (Fujitsu), Afdrukdiensten (Xerox) en Plotters (Océ) definitief gegund.
Het cluster Rekencentrum hardware heeft een looptijd van twee jaar en de geraamde waarde ligt tussen de vijftig miljoen en 150 miljoen euro. Het programmabureau heeft binnen de aanbesteding ook opgenomen dat de bestaande hardwaremerken onderhouden moeten worden. Het gaat hierbij voor de opslagsystemen om EMC, HP en NetApp, voor de san-switches om Brocade, Cisco en HP, voor de taperobots om HP en Oracle (Sun/StorageTek), voor de servers om Dell, Fujitsu en HP en voor de netwerken om Cisco en HP.
Waarom wordt er eigenlijk gesproken over het winnen van een aanbesteding?
Zo komt dat over als een loterij: Je wint … of niet
En dat terwijl er toch duidelijke beoordeling criteria zijn waar een partij aan moet voldoen en de aanbiedingen worden overwogen!
Geen wonder dat ICT-projecten misgaan als we het aan geluk over laten!
Winnen kan ook na het leveren van de beste prestatie. Er zal zeker een uitgebreide beoordeling aan te grondslag liggen op basis van objectieve criteria. Dus winnen doe je door de best passende aanbieding neer te leggen voor de afnemer. Dit heeft niets met loterijen te maken.
Winnaars gefeliciteerd met het behaalde resultaat. Graag dit bevestigen door de klanten de komende jaren optimaal te bedienen.
Verliezen van een aanbesteding betekent zeker niet dat je een mindere partij bent.