Bijna een vijfde van de ict-bedrijven kampt met een ernstig personeelstekort. Dit tekort wordt veroorzaakt door de onverminderd hoge vraag naar automatiseringsdiensten. Om de problemen te bestrijden, huren bedrijven steeds vaker flexibel ict-personeel en hoogopgeleide zzp'ers in. Dit concludeert onderzoeksbureau Heliview dat in opdracht van Microsoft en zelfstandigen community Myler onderzoek heeft gedaan onder tweehonderd grote ict-bedrijven en -afdelingen.
Met de komst van nieuwe diensten en technologieën, zoals smartphones en cloud computing, hebben ict-bedrijven het drukker dan ooit. Sectorbreed heeft 15 procent van de bedrijven te weinig personeel in dienst. Het tekort is vaak zo ernstig dat dit leidt tot problemen. Ook over de toekomst zijn de bedrijven niet positief. De branche verwacht dat de problemen over twee jaar nog erger zijn. Dan heeft 17 procent van de automatiseringsdienstverleners en -afdelingen een personeelstekort.
Verschil in vraag en aanbod
Zowel automatiseringsleveranciers als -afdelingen kampen met een flink personeelstekort. Toch verschilt het tekort per specialisatie sterk. Ict-leveranciers verwachten dat de capaciteitsproblemen over twee jaar groter zijn bij bedrijven die zich toegelegd hebben op beveiliging, business intelligence, cloud-oplossingen en virtuele werkplekken. Bedrijven die deze automatiseringsdiensten afnemen, verwachten opvallend genoeg veel minder problemen, waardoor er een verschil in vraag en aanbod van diensten ontstaat.
Terwijl in veel sectoren ontslagen vallen vanwege de crisis, zijn de ict-bedrijven en -afdelingen driftig op zoek naar gekwalificeerd personeel. Om de problemen tegen te gaan, huren de bedrijven steeds meer flexibel personeel en zelfstandige professionals in. Nu nog schakelt een derde van de bedrijven freelancers in, maar binnen twee jaar ligt dit percentage op 40 procent. Sinds de opkomst van de ict-sector kampen bedrijven met een zogenoemde 'war on talent'.
Voldoende opdrachten
Toon van Bodegom, directeur van Myler: 'Wij merken dat de ict-bedrijven en -afdelingen bij grote bedrijven nog veel moeite hebben om geschikt personeel te vinden. Door de grote vraag naar nieuwe technologieën heeft de ict-branche veel minder last van de crisis dan andere sectoren. Wij zien vooral dat hoogopgeleide zelfstandige ondernemers profiteren van deze ontwikkeling. Er zullen voor deze groep in de komende jaren voldoende opdrachten zijn.'
Capaciteitsproblemen aanbieders ict-diensten
1. Beveiliging 43,2 procent
2. Portals, contentmanagment 42,9 procent
3. Softwareontwikkeling 42,0 procent
4. Business intelligence 41,4 procent
5. Desktopvirtualisatie 40,0 procent
Capaciteitsproblemen afnemers ict-diensten
1. Softwareontwikkeling 33,8 procent
2. Business intelligence 25,0 procent
3. Erp 24,4 procent
4. Kantoorcommunicatie 22,0 procent
5. Beveiliging 19,8 procent
@Ruud Alaerds
Maar wat zoeken deze “arbeid biedende organisaties” precies Ruud, en vooral: wat zijn ze bereid om daarvoor om betalen ? Wellicht dat je wat cynisme bespeurd hier, maar dit soort rapporten worden maar al te vaak gebruikt om te lobbyen voor de import van mensen die ver onder de in Nederland gebruikelijke tarieven werken. En in die zin werk je dus mee met de uitverkoop van de Nederlandse ICT.
En Kees, het hoeft niet eens om de betaling te gaan. Het kan zelfs om zaken gaan die niets met het salaris te maken hebben, zoals hoe je met je medewerkers omgaat. Zie je ze als mens of als onpersoonlijk productiemiddel? Ben je ook geïnteresseerd in hun doelen (win-win situaties creeëren) of gaat het je alleen om je eigenbelang?
En inderdaad, in veel organisaties moeten de salarissen gewoon omhoog. Als je een afgestudeerde goede programmeur €1600 per maand betaalt omdat hij/zij toevallig niet goed is in harde salarisonderhandelingen verdien je het ook niet om mensen te vinden.
Telkens als er een artikel van deze strekking wordt geplaatst verschijnt er een berg reacties, en computable heeft zelfs een keer een samenvatting gepubliceerd van de kritiek. Het lijkt allemaal niet echt zin te hebben want de persberichten blijven komen.
Misschien tijd voor ècht onafhankelijk onderzoek (vanuit een universiteit). En als de conclusie is dat het om leugens tbv. lobbying bij onwetende ambtenaren en politici gaat, vervolgens actie om dit via juridische weg te stoppen. Maar nu neem ik het vast iets te serieus.
En ja hoor, daar hebben we de tekorten onzin berichten weer. Terwijl duizenden 40+ ict-ers werkeloos thuis zitten, begint men weer met de vaste riedel.
Er zijn geen tekorten in de ICT, er is alleen een tekort aan werkgevers die ook graag mensen boven de veertig in dienst neemt. Het enige tekort wat deze kortzichtige werkgevers hebben is dat er geen hoogopgeleide jongeren van onder de dertig te vinden zijn die je met een klein salaris en wat cursussen voor mooie tarieven kan detacheren.
Of de cijfers nou overdreven zijn of niet, kern blijft dat er veel (senior) ICT’rs thuiszitten, terwijl er grote vraag is. Welke recruiter heeft het lef kwaliteit te herkennen zonder te onderscheiden op de talen die je programmeert. ICT’rs moeten zich altijd verdiepen in andermans problemen en diezlfde ICT’rs zullen dan niet in staat zijn met een andere ontwikkelomgeving om te gaan? Ik ben er van overtuigd dat elke goede ICT’r in 3 maanden op een goed niveau kan meekomen in een andere ontwikkelomgeving. Veel belangrijker is hoelang hij ervaring heeft in een bedrijfstak.
“It is not a quantity problem; we have a quality problem. One bad programmer can easily create two new jobs a year. Hiring more bad programmers will just increase our perceived need for them. If we had more good programmers, and could easily identify them, we would need fewer, not more.” – Dr. David Parnas