Vertegenwoordigers van de grote vakbonden en ondernemingsraden en kaderleden van HP, IBM, KPN, Océ , NXP Semiconductors, Ericsson en Atos hebben een manifest opgesteld waarin zij de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven oproepen om te voorkomen dat hoogwaardig Nederlands ict-werk verplaatst wordt naar lagelonenlanden. Door toedoen van internet wordt veel werk van hoogopgeleide mensen 'uitverkocht' aan mensen op willekeurige plaatsen in de wereld.
'De Nederlandse arbeidsmarkt staat aan de vooravond van grote veranderingen. Binnen de Nederlandse politiek zien wij – vakbonden en medezeggenschap actief in de ict-sector -initiatieven die een directe bedreiging vormen voor de kwantiteit en de kwaliteit van hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland. Met name wereldwijd opererende bedrijven worden op allerlei wijzen gefaciliteerd om hun bedrijfswinsten en financiële voordelen te optimaliseren. Het verplaatsen van steeds hoogwaardiger werkgelegenheid uit Nederland naar andere landen kan ongehinderd worden gebruikt om de aandeelhouders maximaal tevreden te stellen, terwijl de werkgelegenheid in Nederland steeds verder in het gedrang komt.'
Offshoring en crowdsourcing
De ondertekenaars van het manifest menen dat vooral zaken als offshoring en crowdsourcing zorgen voor uitholling van de Nederlandse arbeidsmarkt. In het manifest worden maatregelen voorgesteld om dit tegen te gaan. Zo moet de overheid het goede voorbeeld geven bij het uitbesteden van ict-opdrachten door te claimen dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door Nederlandse onderdanen. Ook het herinvesteren van een deel van de besparingen in Nederland kan stimulerend werken. Tevens is goede regelgeving met betrekking tot de globalisering van de arbeidsmarkt van belang, waarbij ook sociaal-maatschappelijke en moreel-ethische aspecten, fiscaliteit, data privacy en intellectuele eigendom van in Nederland gegenereerde ideeën en oplossingen meegewogen moeten worden.
De betrokken partijen roepen de Nederlandse politiek en de beleidsbepalers in de bedrijven op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Er moeten volgens hen duurzame strategieën worden ontworpen om zo veel mogelijk hoogwaardig werk in Nederland te behouden en nieuw te ontwikkelen. Daarbij kan het van belang zijn dat ontslagvergoedingen juist omhoog gaan in plaats van omlaag, dat ontslagregels verder worden aangescherpt in plaats van versoepeld en dat er een balans nagestreefd wordt op het vlak van flexibilisering van de arbeidsmarkt in Nederland in plaats van maximalisatie van het flexwerk.
Manifest
Lees ook het volledige manifest 'Uitverkoop hoogwaardig werk moet stoppen'.
Interessant idee. Vragen om overheidssubsidies om werk in Nederland te houden met als argument dat de werkgelegeheid in Nederland steeds meer in het gedrang komt. We hebben een werkloosheidspercentage van 5%, hoezo steeds verder in het gedrang?
Hoe hypocriet van de ondernemingsraden van deze grote bedrijven. Zij hebben hun invloed uit kunnen oefenen op het bedrijfsbeleid en al jaren geaccepteerd dat werk bij het MKB weggezogen kon worden tegen lage prijzen door outsourcing naar lage lonen landen. Dit heeft een enorme impact op het MKB. Nu de ondernemingsraden er achter komen dat dit ook impliceert dat de Nederlandse onderdelen van deze grote firma’s er last van krijgen maken ze zich ineens wel druk.
Met de meeste opmerkingen hier ben ik het wel eens:
– we zijn niet beter/slechter dan buitenlanders
– doen alsof het buitenland niet bestaat is een PVV opmerking
– prijs is volgens mij een farce reden
Dus:
– kennis en innovatie, dus onderwijs en bedrijfsleven samen
– liefst door beiden georganiseerd en zonder bemoeienis van de overheid:
de overheid kan zichzelf niet eens fatsoenlijk organiseren
Ik ben er niet van overtuigd dat de trend bewijst dat er genoeg kwaliteit is te krijgen in het ‘buitenland’. Mijn indruk is dat het bedrijfsleven het zicht op kwaliteit volkomen kwijt is geraakt. Het gaat alleen nog maar over prijs. Daar ligt de link. En dan kan je op termijn natuurlijk een fikse kwaliteitsdaling verwachten, over de hele linie (banen, arbeidskrachten, en producten). En de vraag is of dat nog ooit weer goed komt.
Erg jammer. Ik vind het nobel dat vakbonden opkomen voor hun achterban. Maar ik vind het erg naar dat ze zich presenteren als sociaal bewust.
Wie komt er op voor de belangen van de mensen die een stukje van ons huidige inkomen krijgen? Volgens mij hebben zij het veel slechter dan wij. De vakbonden lijken alleen geinteresseerd in “hebben, halen en graaien”.
Werken in de ICT is geen echt hoogwaardig werk, tenminste niet voor het grootste deel. tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van pakketten: standaard oplossingen voor standaard problemen. Niemand haalt het (nu nog) in zijn hoofd om een eigen operating systeem, tekstverwerker, of database te ontwikkelen: deze worden gekocht. Deze pakketten komen allemaal uit het buitenland. Het ontwikkelen en uitbouwen daarvan is hoogwaardig werk, dit gebeurt nauwelijks in Nederland. Of we nu buitenlandse pakketten kopen of buitenlandse werkkrachten inhuren is dus bijna hetzelfde.
Wat overblijft is het voortraject en het natraject van automatisering. Bij deze twee onderdelen is het belang van goede communicatie met opdrachtgevers en gebruikers essentieel. Dit werk blijft.
Het grote probleem van offshoring is dat dit werk in offshore-landen blijft. Er is geen signaal om werk dat verplaatst wordt naar deze landen omdat het repetitief is te automatiseren door bijvoorbeeld het ontwikkelen van slimmere programma’s of software. De mensen in deze landen zijn hier niet voor opgeleid en hebben er geen baat bij.
Wat veel mensen schijnen te vergeten is dat de ICT sector in Nederland om zeep wordt geholpen omdat er geen instroom meer plaatsvindt. Ook kan het ICT vak in de praktijk niet meer worden opgedaan omdat de eenvoudige taken (“laagwaardige ICT” ?) al zijn geoutsourced. Vandaag doet minister Kamp ook nog een duit in het zakje door de import van “kenniswerkers” toe te staan voor de grotere bedrijven (IBM/HP etc). Daarmee lijkt Nederland zich compleet afhankelijk te gaan maken van het buitenland waar het ICT betreft. Het idee om hier in Nederland uitsluitend “hoogwaardig” ICT werk (wat een onzin term overigens) te verrichten, kan gewoonweg niet werken omdat er straks geen mensen meer zijn met de vereiset competentie. Deze bedrijfstak is op sterven na dood.
@Ruud Ramakers : Helemaal met je eens.
Mijn mening heb ik in het Opinie topic over dit stuk gestopt…
Goed om te lezen dat veel reacties van gezond verstand getuigen. Je kunt nl. de buitenwereld niet buitensluiten met protectionisme. Wij als Nederlandse ICT’ers kunnen ons beter richten op het uitblinken op een aantal gebieden en zo op wereldniveau meespelen. Daarnaast blijft er genoeg hoogwaardig werk over op de binnenlandse markt zolang je maar blijft bijleren en niet vies bent om kennis op te doen van nieuwe technologien en de connectie kan leggen tussen IT en businessprocessen (geldt voor jongere en oudere werknmemers). Go for IT !