Vertegenwoordigers van de grote vakbonden en ondernemingsraden en kaderleden van HP, IBM, KPN, Océ , NXP Semiconductors, Ericsson en Atos hebben een manifest opgesteld waarin zij de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven oproepen om te voorkomen dat hoogwaardig Nederlands ict-werk verplaatst wordt naar lagelonenlanden. Door toedoen van internet wordt veel werk van hoogopgeleide mensen 'uitverkocht' aan mensen op willekeurige plaatsen in de wereld.
'De Nederlandse arbeidsmarkt staat aan de vooravond van grote veranderingen. Binnen de Nederlandse politiek zien wij – vakbonden en medezeggenschap actief in de ict-sector -initiatieven die een directe bedreiging vormen voor de kwantiteit en de kwaliteit van hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland. Met name wereldwijd opererende bedrijven worden op allerlei wijzen gefaciliteerd om hun bedrijfswinsten en financiële voordelen te optimaliseren. Het verplaatsen van steeds hoogwaardiger werkgelegenheid uit Nederland naar andere landen kan ongehinderd worden gebruikt om de aandeelhouders maximaal tevreden te stellen, terwijl de werkgelegenheid in Nederland steeds verder in het gedrang komt.'
Offshoring en crowdsourcing
De ondertekenaars van het manifest menen dat vooral zaken als offshoring en crowdsourcing zorgen voor uitholling van de Nederlandse arbeidsmarkt. In het manifest worden maatregelen voorgesteld om dit tegen te gaan. Zo moet de overheid het goede voorbeeld geven bij het uitbesteden van ict-opdrachten door te claimen dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door Nederlandse onderdanen. Ook het herinvesteren van een deel van de besparingen in Nederland kan stimulerend werken. Tevens is goede regelgeving met betrekking tot de globalisering van de arbeidsmarkt van belang, waarbij ook sociaal-maatschappelijke en moreel-ethische aspecten, fiscaliteit, data privacy en intellectuele eigendom van in Nederland gegenereerde ideeën en oplossingen meegewogen moeten worden.
De betrokken partijen roepen de Nederlandse politiek en de beleidsbepalers in de bedrijven op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Er moeten volgens hen duurzame strategieën worden ontworpen om zo veel mogelijk hoogwaardig werk in Nederland te behouden en nieuw te ontwikkelen. Daarbij kan het van belang zijn dat ontslagvergoedingen juist omhoog gaan in plaats van omlaag, dat ontslagregels verder worden aangescherpt in plaats van versoepeld en dat er een balans nagestreefd wordt op het vlak van flexibilisering van de arbeidsmarkt in Nederland in plaats van maximalisatie van het flexwerk.
Manifest
Lees ook het volledige manifest 'Uitverkoop hoogwaardig werk moet stoppen'.
Dit is toch al jaren aan de gang?
Enige oplossing is goede scholing zodat de werknemer in Nederland beter is dan die in het buitenland. Jammer dat de overheid daar niet echt in investeert. Aan scholing wordt minder uitgegeven dan bij de omringende landen.
Iets afdwingen heeft nog nooit gewerkt.
De Nederlandse overheid, ofwel de door ons gekozen leiders, of nog anders: de “mensen” waarvan wij gedacht hebben dat zij ons en onze belangen zouden behartigen, doen al jaren niets meer voor het land en de bevolking. Er heersen maar een paar gedachten, die sterk achterhaald zijn; vrije marktwerking, globalisering en de EU droom in stand willen houden.
Wat ik wel een mooie opmerkingen vind, in het artikel, is dat er eindelijk bedrijven zijn die gaan inzien dat het bedrijfsbelang, personeelsbelang en het bedrijfsbehoud geplaatst moet worden boven aandeelhouders belangen. Aandelen is net als naar het casino gaan, de ene keer win je de andere keer verlies je maar dat laatste kan deze groep maar moeilijk accepteren. Het is dan beter om wat gezinnen aan de bedelstaf te brengen.
Tevens de kritiek op de versoepeling van het ontslagrecht! buiten dat dit sterk persoonlijke gevolgen heeft, is dit plan ook niet economisch bevordelijk, zeker niet als het gaat om grotere aankopen waarbij credieten nodig zijn.
Typisch zo’n reactie van de vakbonden, en karakteristiek naïef. Al decennia zorgen de vakbonden als ware conservatieven voor complete stilstand op de arbeidsmarkt. Minder uren werken voor meer geld, stoppen op je 60e of ’t liefst nog eerder. Oeverloos geleuter over werkdruk en arbeidsomstandigheden, o wat heeft de Nederlandse ICT’er het toch zwaar … Ik loop ook het risico mijn baan aan Indiërs kwijt te raken, maar ik kan het mijn werkgever niet kwalijk nemen … wij verwende Nederlanders zijn gewoon te duur. Hoogwaardig werk, aan m’n hoela. Ik zou graag van de deftige heren en dames van de vakbond een initiatief zien waarmee we weer concurrerend worden, gewoon pats boem 1/3 van de salarissen en uurtarieven af. Allemaal even terugschakelen, doet even zeer, maar daarna doen we gewoon weer mee als Nederlandse ICT’ers.
Marktverstoring leidt altijd tot ellende. Wij moeten ons niet onderscheiden op kennis, maar innovatie. De kwaliteit bij uitbesteding laat toch vaak de wensen over, dus we moeten zorgen dat we investeren in het niveau en innovatievermogen van onze mensen.
De overheid moet anders leren aanbesteden, mee eens. Maar dat heeft een onderliggend probleem en dat is dat zij zichzelf beperkt in het aanbesteden op kwaliteit. Ook daar zie je een beweging de goede kant op. Ze zijn het aan het leren. Maar het is niet de bedoeling dat we onnodig zaken duurder maken. Wanneer bepaalde taken door hoogopgeleiden in een ander land efficienter kunnen worden uitgvoerd tegen minimaal hetzelfde resultaat, dan moeten wij onze mensen doorontwikkelen op een ander gebied.
Vecht niet tegen de natuurlijke balans maar vind een nieuwe. Anders zijn wij uiteindelijk de verliezer…….
Erg kortzichtig. Als alle landen gaan stellen dat hoogwaardig ICT werk enkel door onderdanen gedaan mag worden is er voor Nederlandse ICT ers ook geen werk meer in het buitenland. Vakbonden en ondernemingsraden zouden ook eens moeten kijken naar de groei van het Internationle werk. Kan haast niet anders dan dat de afgelopen jaren het werk van Nederlanders in het buitenland ook fors is toegenomen.
kijk ik zag laatst dat er in amerika alweer enige tijd een trend gaande is om processen weer het eigen land te laten doen (fabrikage,ICT) De arbeiders werken daar liever wel voor een laag bedrag dan helemaal niet. Europe is (met name nederland) is altijd een beetje stroperig mbt veranderingen ivm de arbeidwetgeving waarbij de werknemer god is. En tja, je kan je afvragen wat voor nederland het nut is van een open marktmechanisme terwijl in de öffshore”landen vaak resticties zijn met betrekking tot de zogenaamde vrijheid. Ach, nederland is gewoon altijd de sigaar. – door een half communistische-socialistische 70 jaren beleid. we kelderen van in de top 10 rijkste landen steeds verder naar beneden. Doordat we zooo ontzettend groot hart hebben mbt tot de anderen op deze wereld die het graag jatten, kopieren en zichzelf verrijken ten koste van
Buitenlanders zijn even goed/slecht als nederlanders. De prijs, daar gaat het om, dus, jawel als klant kun je eisen dat je door een nederlander geholpen wordt, mogelijk is de gezamelijke culturele achtergrond een voordeel. Een voordeel van een nederlander is ook dat je hem/haar makkelijk face to face kunt meeten.
De nederlandse-overheid is er voor de nederlanders dus die zou moeten streven naar nederlanders die voor haar werken. Als mijn zoon het huis kan schilderen ga ik ook niet naar de buurman.
Scholing Scholing Investeer in je mensen anders is het te laat
Jammer van een dergelijke defensieve reactie. De marktsituatie is nu eenmaal zo, en de ICT is in een situatie gekomen, waar 30 Jaar geleden andere sectoren in zaten, zoals de textielindustrie. Tegenhouden is niet mogelijk, antwoord van de bedrijven in die sectoren, was innoveren, specialiseren, of failliet gaan. Nederland is daar niet slechter door geworden.
Dit zelfde geldt ook voor de ICT sector, generieke banen als ontwikkeling, Systeembeheer etc gaan naar lagelonenlanden. Logisch, dus moeten wij als hoogbetaald land ons gaan richten op specifieke ICT kennis, specialisten opleiden en innovatieve diensten neerzetten.
Er liggen ontzettend veel kansen, de ICT markt is gigantisch in beweging met ontzettend veel groei, The internet of things, big data, actual Intelligence, tablet and mobile Applications, maakindustrie die naar dienstverlening moet, geen vliegtuigmotoren meer verkopen, maar vlieguren. Allemaal kansen voor IT. Maar onze markt proberen te beschermen door te zeggen, dat generieke ICT diensten binnen Nederland moeten blijven is een vorm van protectionisme die niet meer bij deze globale wereld behoord.
Verandering, innovatie, dat zijn de kernbegrippen. Huilie Huilie, om een bekende Nederlander te citeren, is zonde van de tijd. Leunen op de overheid is onzinnig, en duidt op een gebrek aan strategische visie en ondernemersvaardigheden. Grijp de kansen en speel in op de nieuwe mogelijkheden. Richt de processen efficiënter in en laten wij goud winnen op de Olympische spelen van de concurrerende wereld ICT-markt.
Jarenlang niet investeren in mensen (dat doen de bedrijven) omdat het werk toch weg gaat. Vervolgens gaat de OR piepen en de bonden ook nog. Dat is 1) te laat en 2) de werkgevers piepen niet hoor. De aandeelhouder heeft geen keus. Of het werk loopt weg naar de Tata’s van deze wereld of je raakt je klanten kwijt. NXP was wel het voorbeeld. Ze liepen voor de helft weg naar Tata.
Produktie wegbrengen naar lage lonen landen is van alle tijden. Dat zal wel zo blijven. Innovatie is de sleutel en dus investeren en veel, heel veel leren cq studeren.