Vertegenwoordigers van de grote vakbonden en ondernemingsraden en kaderleden van HP, IBM, KPN, Océ , NXP Semiconductors, Ericsson en Atos hebben een manifest opgesteld waarin zij de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven oproepen om te voorkomen dat hoogwaardig Nederlands ict-werk verplaatst wordt naar lagelonenlanden. Door toedoen van internet wordt veel werk van hoogopgeleide mensen 'uitverkocht' aan mensen op willekeurige plaatsen in de wereld.
'De Nederlandse arbeidsmarkt staat aan de vooravond van grote veranderingen. Binnen de Nederlandse politiek zien wij – vakbonden en medezeggenschap actief in de ict-sector -initiatieven die een directe bedreiging vormen voor de kwantiteit en de kwaliteit van hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland. Met name wereldwijd opererende bedrijven worden op allerlei wijzen gefaciliteerd om hun bedrijfswinsten en financiële voordelen te optimaliseren. Het verplaatsen van steeds hoogwaardiger werkgelegenheid uit Nederland naar andere landen kan ongehinderd worden gebruikt om de aandeelhouders maximaal tevreden te stellen, terwijl de werkgelegenheid in Nederland steeds verder in het gedrang komt.'
Offshoring en crowdsourcing
De ondertekenaars van het manifest menen dat vooral zaken als offshoring en crowdsourcing zorgen voor uitholling van de Nederlandse arbeidsmarkt. In het manifest worden maatregelen voorgesteld om dit tegen te gaan. Zo moet de overheid het goede voorbeeld geven bij het uitbesteden van ict-opdrachten door te claimen dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door Nederlandse onderdanen. Ook het herinvesteren van een deel van de besparingen in Nederland kan stimulerend werken. Tevens is goede regelgeving met betrekking tot de globalisering van de arbeidsmarkt van belang, waarbij ook sociaal-maatschappelijke en moreel-ethische aspecten, fiscaliteit, data privacy en intellectuele eigendom van in Nederland gegenereerde ideeën en oplossingen meegewogen moeten worden.
De betrokken partijen roepen de Nederlandse politiek en de beleidsbepalers in de bedrijven op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Er moeten volgens hen duurzame strategieën worden ontworpen om zo veel mogelijk hoogwaardig werk in Nederland te behouden en nieuw te ontwikkelen. Daarbij kan het van belang zijn dat ontslagvergoedingen juist omhoog gaan in plaats van omlaag, dat ontslagregels verder worden aangescherpt in plaats van versoepeld en dat er een balans nagestreefd wordt op het vlak van flexibilisering van de arbeidsmarkt in Nederland in plaats van maximalisatie van het flexwerk.
Manifest
Lees ook het volledige manifest 'Uitverkoop hoogwaardig werk moet stoppen'.
Dit is geen IT probleem, maar een algemeen probleem
Hoeveel bouwvakkers komen er niet uit de goedkopere landen van de Europese Unie?
Hoeveel schoonmakers, aardbeienplukkers, bollenpellers etc etc?
Al jaren worden er allerlei constructies bedacht om zo goedkoop mogelijk zoveel mogelijk productie te draaien. Anders overleef je het vandaag de dag niet.
Eigenlijk is het een beetje kip-ei probleem. De vakbonden willen dat we ieder jaar meer gaan verdienen, hierdoor moeten de productkosten omhoog anders kunnen de bedrijven de salarissen niet meer betalen. Echter, willen de werknemers de producten kopen, moeten de salarissen weer omhoog, en zo krijg je een vicieus circeltje.
Dit is o.a. (voor het bedrijf) te doorbreken door de productie goedkoper te maken, wat kan door goedkopere (buitenlandse) krachten in te zetten.
Maar ja, dan verdienen de Nederlanders weer minder, en kunnen ze de producten niet meer kopen….
Kortom, een makro-economisch probleem, wat veel verder reikt dan alleen ICT
Het valt mij op dat in de meeste reacties een scheiding wordt aangebracht in laagwaardig en hoogwaardig ICT werk. Het laagwaardige kan je maar beter kwijt zijn is de gedachte en het hoogwaardige dienen wij te behouden.
Het laagwaardige werk, waar nu op neergekeken wordt, bood vroeger een gelegenheid om kennis te maken met de ICT en daarin door te groeien naar meer complexe taken. Voor iemand die zich wil omscholen tot ICT-er is er zodoende weinig gelegenheid om de vereiste ervaring op te doen. De sector is bovendien aan het verouderen en de innovatie komt veelal vanuit het buitenland. Kijkende naar de grotere outsourcingdeals van de laatste jaren moet ik constateren dat een hoop traditioneel beheerwerk (SAP) in rap tempo is verhuist naar Oost-Europa. Voor een groot gedeelte was dat te wijten aan de prijs van het product, maar door de toename van de overhead binnen de ICT (managementfuncties), werd de “hard-core” ICT al gauw als te duur gezien. Veel managers maakten promotie omdat zij kans zagen te bezuinigen door middel van outsourcing. Ik vraag mij af of zij de wetten van de markt ook zo waarderen als zij enige tijd later zelf ontslagen worden vanwege het gebrek aan klandizie in Nederland.
Het is een illusie om te denken dat Nederland in staat is om het hoogwaardige ICT werk te behouden. De harde werkelijkheid is dat Nederland is gezakt van plaats 4 in 2009 naar plaats 9 in 2011 op de ict-ontwikkelingsindex van de International Telecommunication Union (ITU), de instroom van studenten in de ICT is statisch en marginaal en de exacte studies blijken, ondanks vele intiatieven, niet echt populair.
De enige kans om een comeback te maken is opnieuw te beginnen met alle vormen van ICT : laagwaardig en hoogwaardig en met bescheiden salarissen de competitie aangaan met het buitenland. Maar dan met bedrijven of organisaties met een absoluut minimum aan management en een maximum aan techniek, samenwerkingsverbanden van ZZP-ers, bedrijven waarin werknemers de aandeelhouders zijn etc. die het maximum aan kwaliteit en service leveren, altijd en overal ter wereld.
Dit is inderdaad al ruim 10 jaar aan de gang. Dit moet je niet proberen te stoppen via de politiek, want politici zijn enkel vooruitgeschoven posten van het bedrijfs management en dus van de aandeelhouders. Dan kom je weer bedrogen te laat uit. Gebruik de media en de publieke opinie, dat is een sterk wapen. Alhoewel de politiek, na eenmaal voor 4 jaar gekozen te zijn, toch gewoon de eigen zin doet en echt geen volksvertegenwoordigers meer zijn. Het is dus een machtsspel, waarbij inhoud niet telt. Zelfs als Nederlanders beter zouden zijn dan mensen uit India, dan ging het nog gebeuren. Kwestie van prijs, niets anders.
Innoveer, Innoveer, Innoveer.: Maak iets nieuws (actueler, sneller, stabieler enz)
Dit is inderdaad al een tijdje aan de gang, maar 10 jaar lijkt me overdreven. Buitenlanders zijn inderdaad net zo slim als Nederlanders, maar iedereen die veel in het buitenland werkt weet ook dat er zowel positieve als negatieve verschillen zijn:
– Veel van die buitenlanders zijn veel ambitieuzer dan veel van onze nederlanders. Ik werk om te leven is een typische nederlandse uitspraak.
– Nederlanders zijn weer veel zelfstandiger, nemen makkelijker beslissingen dan bijvoorbeeld mensen uit India.
Het zijn algemeenheden maar er zijn wel degelijk verschillen. Hoe je het probleem oplost? Moeilijk denk ik, de welvaart zal meer verdeeld worden onder de wereldbevolking. Dit betekent dat wij wat zullen moeten inleveren. En inderdaad we moeten onze voorsprong in technologie benutten voor het handhaven van onze arbeidspositie, je moet daarbij wel beseffen dat dit niet voor iedereen is weggelegd. De komende decennia zullen niet makkelijk zijn, maar het is een golfbeweging er komen ook weer betere tijden.